Young child sitting at a table learning and completing school work.

Már most elképesztő a roham: rengeteg magyar család lépett, nem várnak a további drágulásra

2022. augusztus 18. 15:37

Míg a korábbi években inkább augusztusban és szeptember elején emelkedtek ki számottevően az iskolaszerek-eladások az eMAG-nál, idén júliusban is volt egy csúcs. A klasszikus tanszerek mellett júniusban a tabletek, júliusban a laptopok eladása is kilőtt. Tízből hat tanszert már csomagautomatába rendeltek a vásárlók, a házhoz szállítással kért termékek aránya jócskán visszaszorult.

Az idei nyáron a szokásostól eltérően alakultak az iskolaszerek eladásai: július hónapban másfélszer több ilyen terméket adtak el a cégek, mint tavaly ilyenkor - az árak emelkedésétől tartva vélhetően sokan hozták előre augusztusról vásárlásaikat.

A füzet, iskolatáska, írószer megy a legjobban

Június elejétől augusztus közepéig a legnagyobb darabszámban füzetet, iskolatáskát, rajzeszközt (színes ceruzát, zsírkrétát, filctollat, festéket, ecsetet, rajzlapot) illetve tolltartót és írószert rendeltek az eMAG.hu-ról. A legnépszerűbb tíz iskolatáska között egyaránt megtalálhatók kifejezetten gyerekeknek szánt, mesefigurás típusok, de laptophordozásra alkalmas, egyetemistáknak ideális típusok is - átlagosan bruttó 11 ezer forint körüli összeget költöttek a vásárlók ezekre idén nyáron.

Nem számítanak klasszikus tanszernek, de a táblagépek eladásai idén júniusban jelentősen kilőttek: csaknem 80 százalékkal több tabletet rendeltek tavaly júniushoz képest a vásárlók. Idén nyáron legtöbben a 2021-es iPad alapmodellt vették meg, de a Lenovo, Samsung, Huawei androidos tabletjei is népszerűek - egy tipikus vásárló bruttó 96 ezer forint körüli összeget költött az új eszközre.

Tavaly nyárhoz képest az laptopok eladásai is jóval erősebbek voltak: júniusban közel 50 százalékkal, júliusban pedig több mint 60 százalékkal több noteszgépet rendeltek, mint tavaly, pedig akkor is normális mértékben fogytak a gépek. Egy átlagos nyári vásárló bruttó 220 ezer forintos notebookot választott, többnyire HP, Lenovo, Asus, Apple és MSI modellt. Az okostelefonokból idén nyáron júniusban rendelték a legtöbbet, ekkor ötödével több fogyott, de júliusban is csaknem 10 százalékkal több készülék talált gazdára. A tabletekkel ellentétben itt teljes az Android-dominancia a top 10-ben, amit a bruttó 86 ezer forint körüli átlagos eladási ár indokol.

Így érdemes spórolni az iskolásoknak szánt kütyükön:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  •  Tablet: legalább 3GB memóriával és 64GB tárhellyel szerelt gépet érdemes választani, a középiskola második felétől már hasznos lehet, ha a készülék érintőceruzával is használható jegyzeteléshez, rajzoláshoz, bár ez sokszor pluszköltség.
  • Notebook: windowsos gépet költséghatékonyabb operációs rendszerrel együtt megvenni, 8 GB memória, SSD háttértár ajánlott, hosszabb távra legalább Intel Core i3 vagy AMD Ryzen 3 processzorba érdemes beruházni. A 250 ezer forintnál drágább modellekre kötelező, de olcsóbb modelleket is lehet találni 3 év jótállással.
  • Okostelefon: itt is érdemes legalább 3GB memóriát és 64GB háttértárat tartalmazó modellt választani, a több kamerás modellek pedig jól jönnek a tartalomgyártáshoz (Instagram, Tiktok), ami a középiskolától felfelé ugyancsak szempont. A feltörekvő ázsiai márkák kínálatában jó ár-érték arányú modelleket találni.

Csomagautomatába kérik a legtöbb tanszert

Tavalyhoz képest 12 százalékkal emelkedett az online bankkártyával kifizetett rendelések aránya. Komoly trendváltozást mutat, hogy míg tavaly nyáron a tanszerek esetében még csaknem 70 százalék volt a házhoz szállítással rendelt termékek aránya, ez idén nyárra 22 százalékra csökkent, míg az easybox csomagautomatás átvétel aránya 15 százalékról 65 százalékra nőtt.

A csomagautomatás rendelések arányának ilyen magas növekedése annak köszönhető, hogy csaknem háromszorosára nőtt a hazai easybox-automaták száma, amelyek minden megyében elérhetők. A boltban személyesen átvett tanszerek aránya tavalyhoz hasonlóan 7 százalék.

Hamarosan kezdődik az iskola

Még két hét van a nyári szünetből, így nem csoda, ha sokan elkezdtek már készülni az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem