10 °C Budapest
Egyre nagyobb méreteket ölt a tanárhiány: tömegével keresnek pedagógusokat az iskolák

Egyre nagyobb méreteket ölt a tanárhiány: tömegével keresnek pedagógusokat az iskolák

2022. július 18. 10:31

Több óvoda és iskola egyszerre négy-öt, sőt akár hét-nyolc pedagógust keres a közigállás.gov.hu-n, Facebook-csoportokban és más álláskereső portálokon, annyian távoztak a tanév végén. Van, aki nyugdíjba ment, mások iskolát váltanak, és olyan is akad, aki más területen helyezkedik el.

Van olyan intézmény, ahol 10-ből 5 óvodapedagógus ment el, egy pedig nyugdíjba, míg máshol 6 új kollégát keresnek, logopédust, gyógytestnevelőt és pszichológust is. Nem példa nélküli, hogy az óvodák és iskolák egyszerre négy-öt, sőt akár hét-nyolc pedagógust keresnek, annyian távoztak - nyugdíjba, más iskolába/óvodába vagy más szakmába - a tanév végén.

A közigállás.gov.hu-n is akadnak olyan intézmények, amelyek több álláshirdetést is feladtak, az egyik Pest megyei óvodában például nyolc szabad álláshely van, az egyik II. kerületi általános iskola is több tanárt - köztük matematika és informatika szakost - keres. A „tanár” kulcsszóra legutóbbi kereséskor egyébként már 3069 meghirdetett állást listázott a közszféra állásportálja.

A tömeges felmondások hátterében legtöbbször a rendkívül alacsony fizetés és a magas munkateher áll, ami mellett nagyon nehéz még mellékállást is vállalni - mondta az Eduline-nak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja. Olyan esetet is hallott, hogy egy egykori fizikatanár, doktori címmel rendelkező egyetemi adjunktus kitanulta a villanyszerelő szakmát, később példáját több ismerőse is követte.

Nagy Erzsébet kiemelte, hogy a számszerűsített és egyre látványosabb tanárhiány mellett kevés szó esik a bújtatott álláshelyekről. Ez azt jelenti, hogy ha egy iskolában például 22 angolóra (tehát egy tanári állás) betöltetlen, és tanévkezdésig nem tudnak felvenni új embert, akkor ezt a betöltetlen óraszámot az iskola meglévő tanárai közt osztják szét. Hozzátette: érdemes azt is látni, hogy számos álláshelyet a minimális 22 helyett már heti 25-26 órával hirdetnek meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vészmegoldások

Az igazgatóknak a toborzáshoz, és a pályakezdők bevonzásához, motiválásához nem maradt túl sok eszközük, mondta el Nagy Erzsébet. Sokan a közszféra oldala mellett már nagy álláskereső portálokon is hirdetnek. Ha a helyzetet nem tudják szeptemberig orvosolni, csoportbontásokat, szakköröket és egyéni fejlesztéseket kell megszüntetniük.

A pályakezdőket az alacsony bér mellett a csökkenő autonómia, a szabad tankönyvválasztás korlátozása, a megszüntetett, korábban a kiemelt munkavégzésért járó keresetkiegészítés sem vonzza az iskolákba, óvodákba. A nyugdíjas kollégák alkalmazása sem egyszerűbb – tette hozzá. Az alacsony órabér miatt a megbízási szerződéssel foglalkoztatott tanárok is jobban meggondolják, vállaljanak-e nyugdíjas éveik alatt tanítást. Az új kataszabályozásról elmondta, hogy ez rendkívül hátrányosan érinti majd a pedagógusokat, hiszen sokan közülük azért választják ezt az adózási formát, mert más munkáikra így tudnak számlát kiállítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17