Nesze neked tanárhiány: őrülten kevés gyerek jut egyetlen pedagógusra a magyar iskolákban

Nesze neked tanárhiány: őrülten kevés gyerek jut egyetlen pedagógusra a magyar iskolákban

2021. szeptember 7. 14:06

Az EU-ban az egy tanárra jutó átlagos tanulószám az általános iskolákban 13,5. Magyarországon ehhez képest csupán 10, ami a negyedik legkevesebb az EU-ban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legfrissebb adatok szerint az EU általános iskoláiban mintegy 2 millió tanárra (85 százaléknyi nő, 15 százaléknyi férfi) 24,5 millió tanuló jutott – derült ki az Eurostat friss összefoglalójából. Érdemes tudni, hogy az EU-ban a gyerekek általában 5-7 éves korban lépnek be az úgynevezett általános iskolai oktatásba (ISCED 1). A program nemzeteken átívelően úgy van kialakítva, hogy a gyerekek számára szilárd alapfokú oktatást nyújtson, az írás, olvasáson át a matematikán keresztül egészen a történelemig, természet- és társadalomtudományokig, érintve a művészeteket, zenét.

A friss statisztikai adatokból kiderült az is, hogy az egy tanárra jutó átlagos tanulószám az általános iskolákban 13,5. Egy tanár tehát átlagosan ennyi diákkal foglalkozik egy időben. Persze a kilengések most is kiugróan magasak. Ha például a teljes spektrum alját nézzük, akkor Görögországban egy átlagos általános iskolai tanárra kevesebb, mint 9 (8,7) diák jut, ezzel szemben Romániában, ahol ezek alapján a legleterheltebbek a tanárok, 1 pedagógusra átlagosan 19,4 diák jutott 2019-ben.

Ahogy a statisztikákból látszik, Magyarországon még az EU-s átlaghoz képest is brutálisan kevés diák jut egy általános iskolai pedagógusra. Egészen pontosan 1 tanárra, 10 diák jut.

Ez pedig a 4. legkisebb arányszám az egész unióban.

Ennél kevesebb diák csupán Lengyelországban, Luxeumburgban, és a már említett Görögországban jut egy tanárra. A magyar adat egyébként 3,5-el kisebb, mint az EU-s átlag, de például az éllovas Romániában majd kétszer annyi diákkal kell átlagosan megbirkóznia egy ottani tanárnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos tisztázni, hogy a tanuló-tanár arányt az Eurostat úgy számítja, hogy a teljes munkaidőben tanulók számát elosztják az ISCED 1 szinten teljes munkaidőben dolgozó tanárok számával. A statisztikai hivatal felhívja a figyelmet, hogy ezt a mennyiséget nem szabad összekeverni az átlagos osztálylétszámmal, ugyanis teljesen más metodika alapján kalkulálódik.

Kis, magyar tanár-valóság

Egészen friss, szeptember eleji értesülés, hogy a nagyfokú magyarországi tanár-leterheltséget a kormányzat úgynevezett pedagógus-asszisztens képzéssel (technikumokban) akarja csökkenteni. A tervezet már készen van, a részleteken most dolgoznak. Arról viszont sokkal kevesebb szó esik, hogy mi lesz a pedagógusi bérek rendezésével.

Mint az ismeretes, egy kezdő pedagógus még mindig csak bruttó 230 ezer forintos fizetésre számíthat, aminél a valamivel tapasztaltabbak is csupán bruttó 30 ezer forinttal kapnak többet. Ahhoz pedig, hogy valaki a már sokkal jobb fizetési rendszerbe, például a mesterpedagógus kosárba kerüljön, rengeteg évet kell lehúznia a közoktatásban. Egyfelől tehát a tanárok terheltség, másfelől azonban a rendkívül alacsony fizetések eredményeznek rengeteg pályaelhagyót Magyarországon.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19