1 °C Budapest
Nesze neked tanárhiány: őrülten kevés gyerek jut egyetlen pedagógusra a magyar iskolákban

Nesze neked tanárhiány: őrülten kevés gyerek jut egyetlen pedagógusra a magyar iskolákban

2021. szeptember 7. 14:06

Az EU-ban az egy tanárra jutó átlagos tanulószám az általános iskolákban 13,5. Magyarországon ehhez képest csupán 10, ami a negyedik legkevesebb az EU-ban.

A legfrissebb adatok szerint az EU általános iskoláiban mintegy 2 millió tanárra (85 százaléknyi nő, 15 százaléknyi férfi) 24,5 millió tanuló jutott – derült ki az Eurostat friss összefoglalójából. Érdemes tudni, hogy az EU-ban a gyerekek általában 5-7 éves korban lépnek be az úgynevezett általános iskolai oktatásba (ISCED 1). A program nemzeteken átívelően úgy van kialakítva, hogy a gyerekek számára szilárd alapfokú oktatást nyújtson, az írás, olvasáson át a matematikán keresztül egészen a történelemig, természet- és társadalomtudományokig, érintve a művészeteket, zenét.

A friss statisztikai adatokból kiderült az is, hogy az egy tanárra jutó átlagos tanulószám az általános iskolákban 13,5. Egy tanár tehát átlagosan ennyi diákkal foglalkozik egy időben. Persze a kilengések most is kiugróan magasak. Ha például a teljes spektrum alját nézzük, akkor Görögországban egy átlagos általános iskolai tanárra kevesebb, mint 9 (8,7) diák jut, ezzel szemben Romániában, ahol ezek alapján a legleterheltebbek a tanárok, 1 pedagógusra átlagosan 19,4 diák jutott 2019-ben.

Ahogy a statisztikákból látszik, Magyarországon még az EU-s átlaghoz képest is brutálisan kevés diák jut egy általános iskolai pedagógusra. Egészen pontosan 1 tanárra, 10 diák jut.

Ez pedig a 4. legkisebb arányszám az egész unióban.

Ennél kevesebb diák csupán Lengyelországban, Luxeumburgban, és a már említett Görögországban jut egy tanárra. A magyar adat egyébként 3,5-el kisebb, mint az EU-s átlag, de például az éllovas Romániában majd kétszer annyi diákkal kell átlagosan megbirkóznia egy ottani tanárnak.

Fontos tisztázni, hogy a tanuló-tanár arányt az Eurostat úgy számítja, hogy a teljes munkaidőben tanulók számát elosztják az ISCED 1 szinten teljes munkaidőben dolgozó tanárok számával. A statisztikai hivatal felhívja a figyelmet, hogy ezt a mennyiséget nem szabad összekeverni az átlagos osztálylétszámmal, ugyanis teljesen más metodika alapján kalkulálódik.

Kis, magyar tanár-valóság

Egészen friss, szeptember eleji értesülés, hogy a nagyfokú magyarországi tanár-leterheltséget a kormányzat úgynevezett pedagógus-asszisztens képzéssel (technikumokban) akarja csökkenteni. A tervezet már készen van, a részleteken most dolgoznak. Arról viszont sokkal kevesebb szó esik, hogy mi lesz a pedagógusi bérek rendezésével.

Mint az ismeretes, egy kezdő pedagógus még mindig csak bruttó 230 ezer forintos fizetésre számíthat, aminél a valamivel tapasztaltabbak is csupán bruttó 30 ezer forinttal kapnak többet. Ahhoz pedig, hogy valaki a már sokkal jobb fizetési rendszerbe, például a mesterpedagógus kosárba kerüljön, rengeteg évet kell lehúznia a közoktatásban. Egyfelől tehát a tanárok terheltség, másfelől azonban a rendkívül alacsony fizetések eredményeznek rengeteg pályaelhagyót Magyarországon.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52