12 °C Budapest

Forintra kiszámoltuk: ennyi pénzt húzott ki a nyugdíjasok zsebéből a koronavírus

2020. június 10. 14:02

Ahogy arról beszámoltunk, májusban sem állt meg az élelmiszerek drágulása, a koronavírus-járvány még mindig érezteti hatását. Bármely alapvető élelmiszer árát is vizsgáljuk, egy évvel korábban még jelentősen kevesebbet kellett értük fizetni. A drágulás egyik nagy vesztesei a nyugdíjasok, hiszen más sok fórumon elhangzott: az öregségi nyugellátás összege nem úgy emelkedik évről évre, ahogy az átlagkeresetek, így főként ezért, de egyéb hatások miatt is, ők jobban ki vannak téve az ilyen hirtelen drágulásoknak. Most a Pénzcentrum ezért annak járt utána, hogy az átlagnyugdíj összege mire volt elég tavaly ilyenkor, és mire volt elég áprilisban és májusban, amikor a leginkább megdrágult az élet a koronavírus járvány miatt.

A koronavírus-járvány kapcsán ismét fellángolt az a téma, amely évről évre előkerül a nyugdíjkiegészítés, nyugdíjprémium megállapításakor: a nyugdíjak jelenlegi számítás szerint nem követik a bérek nagy ütemű emelkedését, és a fogyasztói árak emelkedésének pedig fokozottan ki vannak téve. Most megnéztük, mire volt elég egy éve az átlagnyugdíj, és mire elég most, a járványidőszakban.

{{EMBED:infogram_7529a179-de33-49d2-a86f-177aaea4f40f}}

A Pénzcentrum korábban azt is kiszámította tíz évre visszamenőleg tíz alapvető élelmiszer átlagárának változása alapján, hogy melyik évben mire volt elég az átlagnyugdíj. A korábbi számításból látszik, hogy az átlagos öregségi nyugdíj összege az adott évben hány darab zsömlére, tojásra, hány liter tejre, vagy hány kg burgonyára, lisztre, kristálycukorra, sertés- és csirkehúsra, valamint almára lett volna elegendő. Ezek az élelmiszer-indexek megmutatják, mennyit ért egy átlagos ellátásban részesülő nyugdíja a kiválasztott termékekben:

{{EMBED:infogram_effe1a37-15e1-4c2a-982b-322838c05bc2}}

A 2020-as évben az élelmiszerárakban nagy drágulást hozott a koronavírus, mely leginkább a tavaszi hónapokban éreztette a hatását. Ezért megvizsgáltuk, hogy a korábban választott tíz termék ára, hogyan alakult 2019 és 2020 között:

A Központi Statisztikai Hivatal frissen közölt májusi átlagárai alapján most meg tudtuk vizsgálni egészében a tavalyi és az idei tavaszi időszakot. Látható, mekkora különbségek vannak a 2019-es év márciustól májusig tartó időszaka, és a 2020-as járványidőszak között az átlagárakat tekintve. Míg a zsemle darabja egészen az előző év novemberéig 25 forint volt átlagosan, addig 2020 májusára 28 forintra nőtt az átlagár, amely - bár csak 3 forint eltérés - jelentős növekedés a korábbi évekhez képest.

A tojás darabja szintén sokáig 40 forint körül mozgott, 2020 tavaszára két forintot emelkedett az átlagár. Míg 10 dkg párizsi 2019 tavaszán még 150-155 forint volt átlagosan, 2020-ra 190-195 forintra nőtt az ára. A burgonyaár is emelkedett, de a drágulás szinte elenyésző az almaárhoz képest. Míg 2019-ben 270-280 forint volt tavasszal az alma kilója átlagban, addig 2020 márciusára eleve 385 forintról kezdődött az emelkedés, amely májusra 497 forintra nőtt. 75 százalékot drágult egy év alatt a gyümölcs.

A liszt és kristálycukor árakon is meglátszik a megnövekedett forgalom, előbbi kb. 10, utóbbi nagyjából 40 forintot is drágult. A húsárak is borzasztóan elszálltak. 2019 májusában még 1310 forint volt átlagosan a sertéscomb kilója, 2020-ra 300 forintot nőtt a kilóár. A bontott csirke ára szintén megugrott 683-ról 727 forintra átlagosan.

Mennyit ért a nyugdíj zsemlében a járvány alatt?

Mivel 2020-ban még nem áll rendelkezésre adat az éves átlagnyugdíjról, ezért a 2019-es évi öregségi nyugellátás átlagos összege a legfrissebb adatunk. Számításunkban a 2019. tavaszi és 2020. járvány alatti havi átlagárakat leosztottuk a 2019-es évi átlagnyugdíjjal. Így az alábbi ábrán az látható, hogy 134 947 forintból mennyi zsemle, tojás, tej, burgonya, liszt, cukor, sertés- és csirkehús, és alma jött volna ki 2019 májusában, és 2020-ban a járvány alatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Látható, hogy 2019 tavaszán - a grafikonon kék színnel jelöltük a hónapokat - még nagyjából 5400 zsemlét tudtunk volna venni az átlagos öregségi nyugellátás összegéből, 2020 március-április hónapban már 400-zal (!) kevesebbet és májusban pedig már csak 4820 darabot, azaz majdnem 580 darabbal kevesebbet, mint tavaly májusban.

Tojásból is jóval kevesebb jön ki az átlagnyugdíj összegéből: tavaly tavasszal még kb. 3350-3400 darab tojásra volt elég az összeg, idén tavasszal már csak 3200 darab jött volna ki ugyanannyi pénzből. Általánosságban elmondható, hogy mindenből kevesebb lett a megvásárolható mennyiség, de nagy eltérés a párizsi, az alma és a sertéshús esetében látható.

A sertéscomb kilós ára már 2019 májusában is emelkedni kezdett, de mostanra jelentősen megdrágult. 2019. március-áprilisban még több mint 110 kg sertéshús jött volna ki a nyugdíj összegéből - 2020 tavaszára már csak 84-85 kg.

Az alma árának drasztikus emelkedését már sokszor kiemeltük. Az alma-index megmutatja, hogy 2019-ben ugyanaz az összeg még elég lett volna kb. 500 kg almára - májusban már csak 477 kilóra - addig a 2020-as járványidőszakban almában egyre kevesebbet ért a pénz. 351 kilóról 272 kilóra süllyedt a megvehető mennyiség almából, ugyanabból az összegből.

Tavaly még úgy nézett ki, párizsiből egyre több juthat az asztalra, hiszen tavasszal süllyedni kezdtek az árak, ezért a megvehető mennyiség az átlagnyugdíj összegéből nőni kezdett. 2019. márciusban még 882-szer tudtunk volna 10 dkg párizsit venni, májusban már 906-szor, ugyanabból az összegből.

A járvány alatt jelentősen megdrágultak a felvágottak is, köztük a parizer, amiből az elmúlt hónapokban már csak 70 kg jött volna ki a nyugdíj összegéből. Hogyha belegondolunk, ez annyit jelent, hogy egy-egy kilós párizsi rudakból összesen 70-et ér a nyugdíj. Tűzifában - bár nem élelmiszer, nagyságrendileg érdemes belegondolni - ugyanez az összeg közel 33 mázsát ért májusban, egy évvel korábban még 34-re futotta volna belőle.

Az még mindig nagy kérdés, hogy hány hónapig tart majd a koronavírusjárvány áldatlan hatása az árakra, és az év második felében, ha árcsökkenés mutatkozik, tudja-e majd kompenzálni ezt a megugrást, vagy már nem fog visszacsökkenni az árszint a 2020 év eleji szintre. Az biztos, hogy a nyugdíjak - akár zsemlében, akár tojásban vagy párizsiban számoljuk, most jóval "kevesebbet érnek" a járvány alatti drágulás hatására, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm