2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Érik a nyugdíjkatasztrófa: anyagi összeomlás vár az idősekre

  • NapiCsárt
  • 2018. augusztus 16. csütörtök 17:01

Egy friss elemzés szerint soha nem álltak még olyan közel a teljes anyagi csődhöz az idős emberek, mint napjainkban. Sokan nem gondolnak aktív éveikben arra, mi lesz majd, ha elérik a nyugdíjkort, és egyáltalán nem jellemző az öngondoskodás a magyarokra.


A Consumer Bankruptcy Project elemzése megdöbbentő trendre világít rá: az idős amerikai lakosságot sokkal jobban fenyegeti a csőd veszélye, mint 25 évvel ezelőtt. Sőt, sokkal nagyobb az esélyük a teljes anyagi összeomlásra, mint a társadalom többi, fiatalabb rétegeinek.

A Times beszámolója szerint évente 100 ezer amerikai idős állampolgár ellen indul csődeljárás. Feltehetően az egyre bizonytalanabbá váló szociális háló áll a drámai események mögött. Konkrét okok között említik többek között, hogy az idősödő emberek képtelenek kifizetni a felmerülő orvosi költségeket, miközben sokan még nem fizették vissza házukra felvett jelzálogot és a hitelkártya adósságukat sem. Emellett segíteni kell a már felnőtt gyermekeiket és esetleg idős szüleiket is.

Itthon is szegények a nyugdíjasok?

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, hazánkban is sok a kifejezetten szegény nyugdíjas, és jelen állás szerint, a helyzet nem fog változni a közeljövőben sem. Ennek pedig az azoka,  hogy még mindig jellemző a magyarokra az öngondoskodás és aktív éveik alatt sem figyelnek arra, hogy idős korukban elég ellátást kapjanak majd.

2016-végén Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) összegyűjtötte azokat az élethelyzeteket, amelyekben különösen magas az időskori elszegényedés kockázata.

Kritikus helyzetek:

  • Háztartásbeliek: hiába komoly és nehéz munka a háztartás vezetése és a gyermekek felnevelése, ezek az emberek idős korukban nem lesznek jogosultak nyugdíjra.
  • Vállakozók: akik az aktív éveikben, csak a minimális nyugdíjjárulékot fizettek, esetleg csak részmunkaidőben voltak bejelentve saját cégükbe, és nem tettek félre idős korukra, azok nem számíthatnak magas ellátásra.
  • Külföldön dolgozók: a külföldön befizettek járulék a magyar nyugdíjelszámoláskor nem vehető figyelembe.
  • Szürkén vagy feketén dolgozók: természetesen a nem, vagy nem teljes összeggel bejelentett munkavállalók sem kapnak magas ellátást.
  • Tőkejövedelemből élők: mivel a tőkejövedelem után (lakáskiadás, tőzsdézés, befektetés) nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, így ezzel a pénzzel nem kalkulálhatnak.


Jelenleg tehát sokkal fontosabb az öngondoskodás, mint a korábbi évtizedekben, hiszen egyes becslések szerint az aktív munkavállaló felének jóval kevesebb lesz a valós nyugdíja, mint amennyire most számít.

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért. A várható élettartam folyamatosan emelkedik, a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők aránya azonban évek óta stagnál.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó