35 °C Budapest
Senior female customer with a shopping basket in a supermarket wearing a protective medical mask

Máris belengették az újabb nyugdíjemelést: annyira elszállt az infláció, hogy muszáj lépni?

2022. február 15. 09:33

2022. januárban a nyugdíjasok 5 százalékos emelést kaptak – már így is magasabb összeget, mint a költségvetési törvényben eredetileg szereplő 3 százalék –, amire a magas infláció miatt volt szükség. Mivel azonban az idei első hónapban a várt stagnálás helyett a decemberi 7,4 százalékról 7,9 százalékra szökött az éves infláció, valószínűleg további évközbeni emelésre lesz szükség, hiszen az 5 százalékos emelés nem kompenzálja kellőképp az időseket a drasztikus drágulásért.

Elemzők szerint az áremelkedések üteme az idő előrehaladtával ugyan csökken, de az éves átlagos pénzromlás így is legalább 6 százalékos lesz - írja a Népszava. Szinte minden elemző 6 százalékra vagy annál is magasabbra emelte az inflációs várakozásait, ez pedig évközbeni nyugdíjemelést vetít előre. Hiszen a magyar nyugdíjakat a törvény szerint évente legalább az infláció mértékével emelni kell. Az infláció volt az oka annak is, hogy tavaly kétszer emeltek: nyáron a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően 0,6%-os rendkívüli kiegészítő emelést hajtottak végre, majd novemberben 1,2 százalékkal emelték visszamenőleg is a nyugdíjakat. Idén is várható, hogy év közben korrigálni kell az emelés mértékén.

A jelenlegi inflációs várakozások szerint vélhetően 2022. novemberben további, legalább 1 százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelésre lesz szükség. A novemberi visszamenőleges emelés azonban nem sokat jelent azoknak, akik most akarnak vásárolni a boltokban.

Ráadásul ezáltal is folyamatosan nő a szakadék a nyugdíjak és a bérek között, valamint a százalékos emelések következtében a kisnyugdíjasok egyre kisebb összegekből kénytelenek élni, míg a 400-500 ezer forintos - vagy akár milliós - havi nyugdíjat kapók egyre csak gazdagodnak az emelésekkel. A nyugdíjas szervezetek és nyugdíjszakértők is évek óta mondják:

a jelenlegi nyugdíjrendszer csak mélyíti a szakadékot az alacsony és magas jövedelmű nyugdíjasok között, és igazságtalanul csak az inflációhoz van kötve, a bérek növekedése nem érinti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A 13. havi ellátás bevezetése nyolc százalékos emelésnek felel meg, ami részben kompenzálja az elmúlt években elszenvedett veszteséget, de ennek ellenére tovább nyílik a bérek és a nyugdíjak közötti olló" – mondta el Farkas András nyugdíjszakértő, és kiemelte:

Az elszegényedési csúszda meredeksége most sokkal enyhébb lett a 13. havi nyugdíjnak is köszönhetően, de igazán mindaddig nem lehet zárni ezt az ollót, amíg a nyugdíjemelés módszere nem változik meg, és kizárólag az inflációt követi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 4. hétfő
Ulrik
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?