Senior female customer with a shopping basket in a supermarket wearing a protective medical mask

Máris belengették az újabb nyugdíjemelést: annyira elszállt az infláció, hogy muszáj lépni?

2022. február 15. 09:33

2022. januárban a nyugdíjasok 5 százalékos emelést kaptak – már így is magasabb összeget, mint a költségvetési törvényben eredetileg szereplő 3 százalék –, amire a magas infláció miatt volt szükség. Mivel azonban az idei első hónapban a várt stagnálás helyett a decemberi 7,4 százalékról 7,9 százalékra szökött az éves infláció, valószínűleg további évközbeni emelésre lesz szükség, hiszen az 5 százalékos emelés nem kompenzálja kellőképp az időseket a drasztikus drágulásért.

Elemzők szerint az áremelkedések üteme az idő előrehaladtával ugyan csökken, de az éves átlagos pénzromlás így is legalább 6 százalékos lesz - írja a Népszava. Szinte minden elemző 6 százalékra vagy annál is magasabbra emelte az inflációs várakozásait, ez pedig évközbeni nyugdíjemelést vetít előre. Hiszen a magyar nyugdíjakat a törvény szerint évente legalább az infláció mértékével emelni kell. Az infláció volt az oka annak is, hogy tavaly kétszer emeltek: nyáron a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően 0,6%-os rendkívüli kiegészítő emelést hajtottak végre, majd novemberben 1,2 százalékkal emelték visszamenőleg is a nyugdíjakat. Idén is várható, hogy év közben korrigálni kell az emelés mértékén.

A jelenlegi inflációs várakozások szerint vélhetően 2022. novemberben további, legalább 1 százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelésre lesz szükség. A novemberi visszamenőleges emelés azonban nem sokat jelent azoknak, akik most akarnak vásárolni a boltokban.

Ráadásul ezáltal is folyamatosan nő a szakadék a nyugdíjak és a bérek között, valamint a százalékos emelések következtében a kisnyugdíjasok egyre kisebb összegekből kénytelenek élni, míg a 400-500 ezer forintos - vagy akár milliós - havi nyugdíjat kapók egyre csak gazdagodnak az emelésekkel. A nyugdíjas szervezetek és nyugdíjszakértők is évek óta mondják:

a jelenlegi nyugdíjrendszer csak mélyíti a szakadékot az alacsony és magas jövedelmű nyugdíjasok között, és igazságtalanul csak az inflációhoz van kötve, a bérek növekedése nem érinti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A 13. havi ellátás bevezetése nyolc százalékos emelésnek felel meg, ami részben kompenzálja az elmúlt években elszenvedett veszteséget, de ennek ellenére tovább nyílik a bérek és a nyugdíjak közötti olló" – mondta el Farkas András nyugdíjszakértő, és kiemelte:

Az elszegényedési csúszda meredeksége most sokkal enyhébb lett a 13. havi nyugdíjnak is köszönhetően, de igazán mindaddig nem lehet zárni ezt az ollót, amíg a nyugdíjemelés módszere nem változik meg, és kizárólag az inflációt követi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm