Egyre népszerűbbek a nyugdíjbiztosítások: duplázódtak a megtakarítások

Egyre népszerűbbek a nyugdíjbiztosítások: duplázódtak a megtakarítások

2015. december 29. 18:05

Egyre népszerűbbek a közel két éve bevezetett nyugdíjbiztosítások, egy év alatt 12 százalékkal több bevétel folyt be a K&H-hoz ezekből a termékekből. A táraság adatai szerint az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek átlagéletkora 41 év, és átlagosan 800 ezer forintos megtakarítással rendelkeznek. A rendszeres befizetéssel működő nyugdíjbiztosítások esetében többségben vannak a nők, az átlagéletkor 39 év, és havonta 13,3 ezer forintot tesznek félre.

November végén 472,2 millió forintot tett ki a rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások éves állománydíja a K&H biztosítójánál, ami éves összevetésben 112 százalékos növekedést jelent. Ugyanebben az időszak 28 százalékkal nőtt az egyszeri és eseti díjak értéke. Ez utóbbi szegmensben a társaság 2015. harmadik negyedévének végén a piac harmadik legnagyobb szereplője volt. A társaság az egyszeri díjas nyugdíjbiztosításokat tavaly januárban, a rendszeres díjas konstrukciókat pedig tavaly júliusban vezette be, és azóta folyamatosan nő az ügyfelek száma és az állomány.

Nők vagy férfiak?

A nyugdíjas évekre spórolók nemek szerinti megoszlása az egyszeri díjas és a rendszeres díjas konstrukciók esetében eltérő. Az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítások esetében nagyjából kiegyenlített a nemek aránya: az ügyfelek 52 százaléka nő, 48 százaléka pedig férfi.

Ugyanakkor a rendszeres díjas nyugdíjbiztosítások esetében eltérést találhatunk a nemek között: ezek a konstrukciók a nők körében népszerűbbek, 57 százalékos a nők aránya, ami szignifikáns többséget jelent.


Az egyszeri díjas nyugdíjbiztosításokat választók körében az átlagéletkor 41 év. A legfiatalabb ügyfél 23, a legidősebb pedig 53 esztendős. Az egyszeri díjas ügyfelek inkább az óvatos befektetéseket kedvelik: a megtakarítások 90 százaléka legalább részben tőkevédett eszközalapokban került befektetésre. Az egy ügyfélre jutó eddig felhalmozott átlagos nyugdíjcélú megtakarítás értéke jelenleg 800 ezer forintra rúg.

Az elmúlt két évben az adókedvezmények maximalizálásához tartozó optimális befektetési összeghez képest némileg alulmaradtak az ügyfelek éves megtakarítási összegei, de ennél a terméktípusnál jellemző az év végi befizetés az adóoptimalizálás miatt. Így az év zárásakor az átlagos felhalmozott megtakarítás magasabb értéket mutat majd, az adójóváírást még az év utolsó napjaiban sem késő maximalizálni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendszeres díjú nyugdíj konstrukcióknál valamivel alacsonyabb, 39 év az átlagéletkor. Egy-egy ügyfél átlagosan havonta 13,3 ezer forintot tesz félre. A szakember kiemelte: érdemes olyan mértékű havi díjat választani, amelyet hosszú távon tudunk vállalni, és ha lehetőségünk van rá ezt egészítsük ki év végén, ezzel maximalizálva az állami támogatást. A 20 százalékos, maximum 130 ezer forintos állami támogatás a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben vonzó ajánlatnak számít.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?