15 °C Budapest
Nagy nap a mai a magyar nyugdíjasoknak: jön a pénz!

Nagy nap a mai a magyar nyugdíjasoknak: jön a pénz!

2015. december 2. 14:07

Bár sokan tudják, vannak olyanok is, akik meglepődnek majd: decemberben a szokásosnál hamarabb, már ma érkezik a nyugdíj.

Sok nyugdíjas kap fontos sms-t bankjától: a szokásosnál ugyanis tíz nappal korábban, már

december 2-án,

azaz ma érkezik a nyugdíj a bankszámlákra. A postások is a mai naptól viszik ki azoknak, akik készpénzben kapják. (Azokat, akiknek a postás viszi a nyugdíjat, tavaly ősszel levélben tájékoztatták a pontos kézbesítési időpontokról.)

Két hete egyébként fontos levelet kaptak a nyugdíjasok. Érdemes eltenni, ugyanis az szerepel, várhatóan mikor viszi majd a postás a nyugdíjat 2016-ban.

A Pénzcentrum információi szerint jövőre sem lesz változás az utalási időpontokban: március, június, november és december kivételével

minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra.

A felsorolt hónapokban 12-e hétvégére esik, ezért a megelőző pénteken vagy a következő hétfőn érkezik majd a pénz.

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik. A postások ugyanis csak az utalási időpont után tudják kézbesíteni, ez pedig akár 2-4 napot is igénybe vehet.

Hogy lehet kérni, hogy inkább utalják?

A nyugdíjasok természetesen kérhetik, hogy nyugellátásukat lakossági folyószámlára utalja a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

Ezt egy B04 nevű nyomtatványon lehet kérelmezni, ami az ONYF honlapjáról tölthető le, a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani, illetve megküldeni. A bankszámlára utalást akkor is lehet kérni, amikor valaki nyugdíjba vonul.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

A számok egyébként azt mutatják, hogy több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi.

Mennyivel emelnek jövőre?

1,6 százalékkal emelkednek jövőre a nyugdíjak, így a jelenlegi 107 836 forintos öregségi átlagnyugdíj 109 561 forint lesz. Az emelkedés minden területet érint, tehát 1,6 százalékkal fognak növekedni a hozzátartozói nyugdíjak és rokkantsági járadékok is, ez összesen 2,6 millió embernek és 3,5 millió ellátásnál hoz majd változást.

A nyugdíjemelés 1,6 százalékos mértéke mindazonáltal nem meglepő. A nyáron megszavazott 2016-os költségvetést a kormány ugyanis pont 1,6 százalékos éves átlagos inflációval tervezte meg.

Jövőre is megmarad a Nők 40 nyugdíjprogram, így a nők 40 év szolgálati idő után továbbra is nyugdíjba mehetnek. A lehetőséget eddig 140 ezer magyar nő használta ki.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?