2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Fölöslegesen értékteleníteni el saját pénzét rengeteg magyar: ebben hibáznak nagyot


A magyarok 89 százaléka gyűjt váratlan helyzetre, ám csak negyedüknek kell valóban szembenéznie ilyen szituációval egy év alatt - derül ki egy friss kutatás adataiból. A készpénzüket otthon tartók nemcsak a hozamoktól esnek el, hanem az infláció hatásait sem tudják enyhíteni, pedig megfelelő befektetésekkel már rövidtávon is mérsékelhető a pénzromlás - állítják szakértők.

Jórészt hiába várjuk a váratlant, legalábbis ez derül ki az OTP Öngondoskodási Index kutatás legfrissebb adataiból. A megkérdezettek 89 százaléka bár úgy nyilatkozott, hogy váratlan helyzetre gyűjti és tartja otthon a pénzét, mindössze negyedük mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban valóban szembesült ilyen típusú kiadással, akkor is átlagosan 1-2 alkalommal. A többség (a válaszadók 71 százaléka) kétszeresen bukott azzal, hogy megtakarításait otthon tartotta készpénzben: ők egyrészt elestek a befektetések nyújtotta hozamoktól, másrészt az infláció feltartóztathatatlanul erodálta a pénzük értékét. A megtakarításukat részben készpénzben tartók háromnegyed az egyszerűség, harmaduk a feltételezett olcsóság miatt választotta ezt a megoldást, és valamivel több mint negyedük mondta azt, hogy rossz érzés, ha nincs azonnal hozzáférhető tartaléka.

Magától fogy

Az infláció mértéke januárban több éves csúcsra 4,7 százalékra ugrott éves összevetésben számítva. A valós rekordértéket azonban a lakossági becslés még így is felülmúlja: a bank számára készített GfK kutatásban a megkérdezettek átlagosan 7, az OTP Öngondoskodási Index felmérésben 5 százalékra becsülték itthon a pénzromlás éves mértékét. A magas infláció érzékelése ellenére

a magyarok mégis több ezer milliárd forintnyi készpénzt tartanak otthonaikban.

"A készpénz és a folyószámlán a váratlant váró pénz is veszít hosszútávon az értékéből, így akik ezt a megoldást választják, még csak mérsékelni sem tudják az infláció hatását. Már évi 2 százalékos kamat mellett is érdemesebb befektetni a megtakarításokat, hiszen a szakértők segítségével kiválasztott és megfelelően diverzifikált megtakarítási portfólióval, félretett pénzét mindenki egyéni preferenciái mentén dolgoztathatja" - hívja fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

A példa alapján kiszámítható, hogy egy évi 2 százalékos hozamú befektetéssel már kétharmadával mérsékelni lehet a Magyar Nemzeti Bank éves inflációs céljának (3 százalék) megfelelő pénzromlás mértékét. Hosszabb távra szóló egyszeri befektetéssel, akár kisösszegű rendszeres megtakarítással pedig az infláció mértékét megközelítő reálhozamot is el lehet érni.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk