100 usa dollar $ bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration

Őrület, mi folyik most a devizapiacon: lehet még kaszálni a forinttal 2023-ban?

2023. február 17. 10:04

A 2022-es év elég egyértelmű irányokról szólt a devizapiacon, még akkor is, ha az utolsó két hónapban a fordulat jelei látszottak. Az idei trendeket viszont sokkal nehezebb megjósolni, várhatóan kevésbé lesz egyértelmű az irány, sokkal inkább csapkodással, bizonytalansággal telhet az év.

Megtorpant a dollár 2022 végére

A dollár éve volt a tavalyi még úgy is, hogy az év végére megtorpant az amerikai deviza erősödése. Év közben paritás alatt is járt az euró-dollár jegyzés, majd 0,95 körül fordult a helyzet. Ezzel együtt egyéves időtávon még mindig majdnem 6,5 százalékos erősödésben van az amerikai deviza az euróval szemben - összegzi a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában az Aegon Alapkezelő.

2022-ben hosszú idő után „jött meg a dollárerő” a piacra, a világszerte tapasztalható inflációs nyomás miatt a Fed előnyben volt a kamatemeléseket tekintve. Ez az előny részben még most is kitart, bár a legutóbbi ülésen az amerikai jegybank már 25 bázispontra lassította a kamatemelési ütemet, miközben az Európai Központi Bank (EKB) kitartott az 50 bázispontos tempó mellett.

Ezzel pedig rögtön rá is térhetünk arra, mi lesz az egyik tényező, ami 2023-ban meghatározhatja az euró-dollár árfolyam alakulását. Az alapkezelő szakemberei szerint nagy kérdés lesz, milyen ütemezéssel alakítja majd a monetáris politikát a két nagy jegybank, ez pedig az infláció mellett a gazdasági kilátásokon múlhat.

A tengerentúlon már hónapok óta az infláció csökkenését mérik. Ha ehhez erősödő recessziós kockázatok társulnának, akkor az lazább monetáris politikára kényszeríthetné a Fedet. Ha pedig a jelenlegi várakozásoknál előbb érnek véget a kamatemelések, vagy esetleg az év végére már kamatcsökkentés is jut, akkor az további dollárgyengülést hozhat

- vélekednek a befektetési szakemberek.

Az elemzők szerint másik fontos tényező pedig az Európát sújtó energiaválság és recesszió. Mint írják, az ezzel kapcsolatos várakozások visszaestek az év elején - főleg a zuhanó energiaáraknak és az enyhe télnek köszönhetően. Meglátásuk szerint továbbra is érezhető kockázatot jelent viszont, hogy meddig maradhatnak fenn a jelenlegi gáz- és olajárak.

Mi lesz veled forint?

2022 nagy részében egymással ellentétesen mozgott a forint és a dollár, vagyis amikor az amerikai deviza gyengülésbe fordult, azzal párhuzamosan enyhült a nyomás a magyar devizán és a 430 feletti szintről 390 alá kapaszkodott a forint az euróval szemben. Az elemzők szerint ennek oka részben az, hogy a forint úgynevezett magas bétájú devizaként általában ellentétesen követi le a dollár mozgását.

Emellett persze a 18 százalékos irányadó kamat is megtette a hatását, mivel ilyen kondíciók mellett komoly kihívás a magyar fizetőeszköz ellen spekulálni a befektetőknek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- teszik hozzá az alapkezelő szakemberei.

Az elemzők szerint részben ezért nehéz megjósolni, merre tarthat idén a forint, elvileg a gazdasági kilátások javulása a magas kamattal párosulva alátámasztják az erősödést. Ugyanakkor maradtak még kockázatok, például az uniós források folyósításának időpontja, illetve félő az, hogy esetleg magasan ragad az infláció - teszik hozzá.

Nagyrészt ezek dönthetik el az irányt, de az várhatóan sokkal kevésbé lesz egyértelmű, mint 2022-ben, év közben komoly kilengések jellemezhetik a forintot a hírek függvényében. Hozzáteszik: "Ráadásul most az év elején kicsit úgy tűnik, mintha „előre szaladt volna a piac”, minden pozitív forgatókönyvet beáraztak volna a befektetők, így kérdés, mennyi tér lehet még a további forinterősödésre."

A devizapiaci fejlemények a 2023-as befektetési lehetőségekre is hatással lehetnek, a fentiek mellett sokkal nagyobb körültekintésre lesz szükség, mint tavaly, nem lehet egy nagy trendre „ráülni” az év során

- jósolják zárszavukban az Aegon Alapkezelő szakemberei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm