Egy filléred sem maradt hó végén? Tehetsz róla, tehetsz ellene!

Egy filléred sem maradt hó végén? Tehetsz róla, tehetsz ellene!

2018. március 26. 15:05

Elérkeztünk a hónap végéhez, ráadásul közeleg a húsvét. Ez sokaknak azt is jelenti, hogy a szokásosnál is több pénzt hagynak majd az üzletekben, hiszen az ünnepre összejön a család, és nem hiányozhat a sonka, kalács, és persze a csokinyúl és csokitojás sem az ünnepi asztalról. Viszont sokaknak a fizetés előtti napok arról szólnak, hogyan tudják visszafogni a kiadásaikat, és nem is igazán értik, mire ment el a fizetésük. Egy új tanulmány szerint minden harmadik embernek vannak ilyen gondjai a hó végén. De vajon tehetünk ellene valamit? Mit kellene máshogy csinálni, hogy ne kelljen állandóan számolgatni a hónap utolsó napjaiban?

Sok magyar család van most nehéz helyzetben: amellett, hogy hó vége van, közeleg a húsvét is, viszont fizetést már csak az ünnep után fog kapni a magyarok többsége. Vagyis sokaknak ki kell gazdálkodniuk, hogy ne hiányozzon az ünnepi asztalról semmi, legyen sonka, tojás, kalács, és persze a gyerekek se szenvedjenek hiányt semmiben, vagyis legyen otthon csokinyúl, csokitojás is dögivel.

Egy új kutatás szerint minden harmadik ember küzd anyagi problémákkal hó végén. A brit Mirror által ismertetett tanulmány szerint ennek legfőbb oka, hogy a legtöbben problémásnak gondolják, hogy kiadási naplót vezessenek: mindig mindent felírni, pontosan vezetni, mikor mire költöttünk, sokan úgy érzik, ez jelentős energiabefektetést igényel. Mások viszont azért nem foglalkoznak a kiadásaikkal, mert túlságosan lehangolónak, nyomasztónak találnák leírva látni, mennyi a bevételük és mennyi a kiadásuk.

Jó látni, hová megy a pénz

Akármennyire tűnik fárasztónak minden egyes költekezést lejegyezni, a pénzügyi szakértők szerint rengeteget segíthet, ha látjuk, pontosan mikor mire mennyi pénz ment el a hónapban. Ha ugyanis vezetjük, hogy pontosan hány forintot költöttünk élelmiszerre, ruhaneműre, mennyi pénz folyik ki a kezeink közül, amikor a barátainkkal találkozunk, mennyi volt a rezsi, mennyi a hiteltörlesztő, akkor a következő hónapban célzottan figyelhetünk arra, min tudunk megfogni egy kis pénzt.

Vannak persze olyan kiadások, amikkel nem nagyon lehet mit kezdeni, de ha például azt látjuk, hogy hetente több ezer forint megy el arra, hogy a kollégákkal a munkahelyhez közeli étteremben ebédelünk, akkor azt a pénzt máris megspórolhatjuk, ha inkább főzünk magunknak. Ha túl sok a kocsi költsége, dönthetünk úgy, hogy inkább bérletet veszünk, és ugyan tovább tart az út a munkába, de rengeteg pénz maradhat a zsebünkben.

Érdemes épp ezért hétről hétre leülni és összeírni a költségeket, még ha elsőre félelmetesnek is tűnik a dolog. Ráadásul már akár telefonos alkalmazások is segíthetnek abban, hogy takarékoskodni tudjunk: miután minden kiadást feljegyeztünk, sok applikáció még statisztikát is készít, ami alapján még szembetűnőbb, mi az, amire a legtöbb pénz elment a hónapban.

Egy kis lépés is óriási változást hozhat

Napi egy kávé munkaidőben? Hetente 1-2 csoki, chips vagy szendvics a munkahely melletti kisboltból? Sok kicsi sokra megy. Lehet, hogy nem tulajdonítasz nagy jelentőséget a napi 350 forintos tejeskávénak, de ha lemondasz róla, akkor máris spórolsz hetente 1750 forintot,  havi szinten pedig 7000-et. Ha van edzőtermi bérleted, de csak havonta 1-2 alkalommal mész el sportolni, jövő hónapban már nem érdemes befizetni a tagsági díjat.

Miután megnézted, mennyi pénzt költesz a tévé vagy az internet előfizetésedre, és sokallod az összeget, elképzelhető, hogy késztetést érzel majd arra, hogy megnézd, milyen más szolgáltatók érhetőek el a környéken és találsz olcsóbb csomagajánlatot. Így máris több pénz marad hó vgén a zsebedben. Ugyanez igaz lehet a banki költségeknél is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Sokan évek óta ugyanannak a banknak az ügyfelei, és évek óta ugyanaz a számlacsomagjuk is. Sokan nem is foglalkoznak ennek költségeivel. Pedig így is lehet spórolni: könnyen lehet, hogy az öt évvel korábban kiválasztott számlacsomagnál már találhatunk jobbat. Ennek egyfelől lehet az az oka, hogy a bankok ajánlatai változtak, másfelől a mi bankolási szokásaink is megváltozhattak. Pedig évente sok ezer forintot takaríthatunk meg, ha időnként szemügyre vesszük, hogy éppen milyen ajánlatok közül válogathatunk.

Ha például havonta 200 ezer forint érkezik be a számlánkra, és inkább kártyával szeretünk fizetni, valamint kétszer veszünk fel az ATM-ből összesen 100000 forintot ingyenesen, és van 3 csoportos beszedési megbízás, amelyekkel havonta 30000 forintot veszünk le a számláról, és egy hónapban kétszer utalunk netbankból vagy mobilbankból, összesen 50000 forintot, akkor érdemes a Gránit Bankot választani. Itt a havi számlafizetési díj 0 forint, és az első évben ingyenes a kártyhasználati díj is. A számlakivonat havi díja 300, a csoportos megbízások havi díja 225 forint, de a készpénzfelvétel például ingyenes.

1800 forintos éves költségre kell számítani az UniCredit Banknál az első évben, viszont a második évben már 19800 forint az éves használati díj. A számlakivonat, a készpénzfelvétel, a csoportos megbízás viszont mind ingyenes.Ha valaki új ügyfélként érkezik a Sberbankhoz, az első éves kártyadíj 3000 forint, a 2. évtől pedig 6200, a számlakivonat havi díja 130 forint, az átutalásoké pedig 120 forint. Az MKB Banknál az első éves díj 5040, a második évtől 16500 forint, az átutalások és a csoportos megbízások havi díja pedig 270 forint.

Jó-jó, de ez nem segít, ha most futottam ki a pénzből

Ha valaki már most számolja a napokat a fizetésig, azon már a kiadási napló nem segít. Viszont néhány tehetünk azért, hogy a lehető leghatékonyabban vásároljunk be az ünnepre:

  • Tervezd meg az ünnepi menüsort. Nézz szét a hűtőben, kamrában, és gondold át, mit tudsz készíteni ezek felhasználásval.
  • Írj bevásárlólistát, és tartsd magad hozzá, ne vásárolj semmi olyant, amire igazából nincs szükséged. Ahhoz, hogy megálld az impulzusvásárlást, jól jön, ha nem éhesen mész bevásárolni.
  • Ne dőlj be az akciós ajánlatoknak: egyet fizet kettőt kap? Minek, ha nincs rá szükséged és amúgy is le vagy égve?
  • Ne félj megvásárolni azokat a termékeket, amelyek közelítenek a minőségmegőrzési időhöz. Ezek az élelmiszerek még akár napokig felhasználhatók, de sok esetben az eredetihez képest jóval alacsonyabb áron adják őket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07