Ez komoly? Ilyen bankjegyet adott az ATM Kőhalmi Zoltánnak

Ez komoly? Ilyen bankjegyet adott az ATM Kőhalmi Zoltánnak

2017. július 25. 10:45

Egy igazán tréfás felirattal ellátott bankjegyet adott ki egy ATM a Karinthy-gyűrűs magyar humoristának, Kőhalmi Zoltánnak. Persze feliratos bankjegyekbe mi is bármikor könnyen belefuthatunk a hétköznapi vásárlásaink során, de vajon érvényesek ezek a címletek? Tudunk ezekkel még fizetni a boltban?

A napokban osztotta meg közösségi oldalán azt a fényképet Kőhalmi Zoltán, amelynek tanúsága szerint a Corvin téren, egy OTP-s bankautomatából az alábbi feliratú bankjegyet kapta.

Persze a "nem piára!" üzenet a bankjegyen önmagában megmosolyogtató, de vajon a boltban is el fogják fogadni a humoristától ezt a pénzt?

KATTINTS! Kiadták a figyelmeztetést: ezt most azonnal ellenőrizd a pénztárcádban!

Feltételhez köthetik a beváltást

Bárkivel könnyen megtörténhet, hogy egyszer belefut egy hasonlóan összefirkált bankjegybe. Ezekről azonban érdemes tudunk, hogy a nehezen felismerhető vagy sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett, stb.) pénzt senki nem köteles tőlünk elfogadni, ha fizetni szeretnénk vele.

Ezeket a bankjegyeket azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete alapján azonban a hitelintézetek, a posta címletváltás keretében köteles beváltani.

Bár a beváltás az előbb felsorolt intézményeknek kötelező, de a hitelintézetek és a postahivatalok ezt feltételekhez köthetik, akár pénzt is kérhetnek érte, vagy elvárhatják például, hogy legyen az adott bankban bankszámlánk. A sérült pénzt azonban az MNB lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

KATTINTS! Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ma már nem büntetik a pénzrongálást

Bár korábban a pénzrongálása szabálysértésnek minősült, melyet a jogszabály pénzbírsággal büntetett, jelenleg nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely ezt a tevékenységet tiltaná, szankcionálná.

Lapunk számára azonban korábban a jegybank elmondta, hogy a forint fizetőeszközök gyártása közpénzből történik, és az elhasználódott (megkopott, sérült), valamint a forgalomból kikerülő, illetve megsemmisült bankjegyek és érmék pótlása az MNB-től - mint a pénzkibocsátásért felelős szervtől - minden évben jelentős ráfordítást igényel.

Legalább a fele legyen meg

Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják. Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból - tudtuk meg korábban a jegybanktól.

Címlapkép forrása: MTVA Fotó/ Zih Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 15:22
 Az Arany Blende minden évben a legjobb filmelzetest keresi. Idén 46 tavaly bemutatott magyar filmhe...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?