Ez komoly? Ilyen bankjegyet adott az ATM Kőhalmi Zoltánnak

Ez komoly? Ilyen bankjegyet adott az ATM Kőhalmi Zoltánnak

2017. július 25. 10:45

Egy igazán tréfás felirattal ellátott bankjegyet adott ki egy ATM a Karinthy-gyűrűs magyar humoristának, Kőhalmi Zoltánnak. Persze feliratos bankjegyekbe mi is bármikor könnyen belefuthatunk a hétköznapi vásárlásaink során, de vajon érvényesek ezek a címletek? Tudunk ezekkel még fizetni a boltban?

A napokban osztotta meg közösségi oldalán azt a fényképet Kőhalmi Zoltán, amelynek tanúsága szerint a Corvin téren, egy OTP-s bankautomatából az alábbi feliratú bankjegyet kapta.

Persze a "nem piára!" üzenet a bankjegyen önmagában megmosolyogtató, de vajon a boltban is el fogják fogadni a humoristától ezt a pénzt?

KATTINTS! Kiadták a figyelmeztetést: ezt most azonnal ellenőrizd a pénztárcádban!

Feltételhez köthetik a beváltást

Bárkivel könnyen megtörténhet, hogy egyszer belefut egy hasonlóan összefirkált bankjegybe. Ezekről azonban érdemes tudunk, hogy a nehezen felismerhető vagy sérült (hiányos, szakadt, ragasztott, szennyezett, stb.) pénzt senki nem köteles tőlünk elfogadni, ha fizetni szeretnénk vele.

Ezeket a bankjegyeket azonban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete alapján azonban a hitelintézetek, a posta címletváltás keretében köteles beváltani.

Bár a beváltás az előbb felsorolt intézményeknek kötelező, de a hitelintézetek és a postahivatalok ezt feltételekhez köthetik, akár pénzt is kérhetnek érte, vagy elvárhatják például, hogy legyen az adott bankban bankszámlánk. A sérült pénzt azonban az MNB lakossági pénztárában költségmentesen váltja át ügyfelei számára.

KATTINTS! Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ma már nem büntetik a pénzrongálást

Bár korábban a pénzrongálása szabálysértésnek minősült, melyet a jogszabály pénzbírsággal büntetett, jelenleg nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely ezt a tevékenységet tiltaná, szankcionálná.

Lapunk számára azonban korábban a jegybank elmondta, hogy a forint fizetőeszközök gyártása közpénzből történik, és az elhasználódott (megkopott, sérült), valamint a forgalomból kikerülő, illetve megsemmisült bankjegyek és érmék pótlása az MNB-től - mint a pénzkibocsátásért felelős szervtől - minden évben jelentős ráfordítást igényel.

Legalább a fele legyen meg

Hiányos sérült forintbankjegy abban az esetben váltható át, ha a bankjegynek több mint 50 százalékát benyújtják. Azokat a hiányos sérült bankjegyeket, amelyeknek felülete nem haladja meg az 50 százalékot, az MNB térítés nélkül bevonja a forgalomból - tudtuk meg korábban a jegybanktól.

Címlapkép forrása: MTVA Fotó/ Zih Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16