15 °C Budapest
Luxustrezorba menekítik vagyonukat a milliárdosok: belestünk a titkos erődbe

Luxustrezorba menekítik vagyonukat a milliárdosok: belestünk a titkos erődbe

2017. január 25. 17:02

A pénz tárolásának egyik legrégebbi módja a széf bérlése, nem csoda, hogy nemrég egy kifejezetten szupergazdagoknak fenntartott trezor-szolgáltatás nyílt meg London belvárosában. Itt a széf éves bérlete akár több millió forintnak megfelelő angol fontba is kerülhet, ezért cserébe viszont igazi luxusszolgáltatások várnak ránk. Persze hazákban is népszerűek a trezorok, gyakran még nyertes lottószelvényeket is tárolnak belvárosi széfekben.

Sokan keresik a bankok széfszolgáltatásait, és ahogy mindenből, így ebből is van, aki a szupergazdagok igényeit szeretné kielégíteni. Nemrég nyílt meg London belvárosában az Armitage Vaults nevű luxusszéf szolgáltatás, amely így a világ egyik legbiztonságosabb széfszolgáltatását nyújtja, itt ugyanis

  • külön, titkos bejáraton keresztül tehetjük be az értékeinket,
  • az értékeinkre külön biztonsági csapat vigyáz,
  • 24 órás videós megfigyelőrendszer van felszerelve,
  • az értékeinkhez egyedi PIN-kóddal juthatunk csak hozzá és
  • az értékeinkre állítható pára és hőmérsékletek között

vigyáznak. Az Armitage honlapja szerint kifejezetten műtárgyak, festmények, bor, antik bútorok vagy akták, kódexek megőrzésére alkalmas a hely. Különlegesség továbbá, hogy nem csak egy-egy fiókot bérelhetünk, hanem egy egész helyiséget. A méretekben egyébként nagy eltérések lehetnek, a fél négyzetméteres lyuktól a 9 négyzetméteres szoba között számos lehetőséget választhatunk.

Ezért persze (nem meglepő módon) igen borsos árat kell fizetni, még a legolcsóbb helyiség is 15 angol fontba (kb. 5450 forint) kerül hetente. Ha egy évre vennénk ki a legkisebb, fél négyzetméteres helyiséget, akkor 283 ezer forintnak megfelelő fontot kell ezért letennünk. Teljesen más a helyzet, ha a legnagyobb, 9 négyzetméteres széfre vágyunk, akkor heti 140, vagyis évente 7280 angol fontot fizethetünk az értékmegőrzésért.

Ez azt jelenti, hogy a széf 2,6 millió forintunkba kerülne évente.

A borsos árak ellenére egyébként a kiadó széfek 20 százaléka már el is kelt, a többségük az Egyesül Királyság gazdag lakosai közül kerülnek ki.

Magyarországon is népszerűek a széfek

Legtöbben csak az akciófilmekben vagy a hírekben találkozunk a trezorokkal, pedig viszonylag olcsón, akár néhány ezer forintért is bérelhetünk magunknak az otthoni széfek biztonsági szintjét sokszorosan felülmúló banki fiókokat. Főleg Budapest belvárosában keresettek a biztonságosan, diszkréten megközelíthető trezorok, ahol elhelyezhetjük értékeinket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fejünkben élő mozis jelentek azért is tévesek, mert például készpénzt és lőfegyvereket a banki széfekben a legtöbbször tilos tartani. Sokkal inkább jellemző, hogy fontos iratok, esetleg ékszerek kerülnek a banki trezorokba. Filmszerű élmény azért még érheti azokat, akik így őrzik értékeiket. A legtöbb bank különösen nagy figyelmet szentel a diszkréciónak és külön biztonsági zónában várja az ügyfeleit. Van olyan intézet, ahol a parkolás is ilyen területen történik, ahol már csak a trezorszoba üzemeltetőjével találkozhatunk, más banki alkalmazott még nem is tud az érkezésünkről. A profi biztonsági rendszereken túl ez a megkülönböztetett figyelem teszi biztonságossá a trezorokat.

Kik használják a trezorokat?

Legéletszerűbb, hogy valakinek a munkája miatt van szüksége a banki széfekre. Ügyvédi irodák, ékszerészek, órások tudják itt tartani értékes papírjaikat, ékköveiket, addig az átmeneti időszakra, amíg dolgoznak ezekkel. De sokszor halljuk azt is, hogy a lottónyeremény igazoló szelvény is ide kerül, de ezt a banki szakemberek nem tudták megerősíteni, hiszen sosem tudhatják pontosan, hogy mi van a széfekben. Itt is a diszkréció a legelső, de az mindenképp lehetséges, hogy a sorsolás után akár azonnal ide kerüljön a szelvény.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45