Luxustrezorba menekítik vagyonukat a milliárdosok: belestünk a titkos erődbe

Luxustrezorba menekítik vagyonukat a milliárdosok: belestünk a titkos erődbe

2017. január 25. 17:02

A pénz tárolásának egyik legrégebbi módja a széf bérlése, nem csoda, hogy nemrég egy kifejezetten szupergazdagoknak fenntartott trezor-szolgáltatás nyílt meg London belvárosában. Itt a széf éves bérlete akár több millió forintnak megfelelő angol fontba is kerülhet, ezért cserébe viszont igazi luxusszolgáltatások várnak ránk. Persze hazákban is népszerűek a trezorok, gyakran még nyertes lottószelvényeket is tárolnak belvárosi széfekben.

Sokan keresik a bankok széfszolgáltatásait, és ahogy mindenből, így ebből is van, aki a szupergazdagok igényeit szeretné kielégíteni. Nemrég nyílt meg London belvárosában az Armitage Vaults nevű luxusszéf szolgáltatás, amely így a világ egyik legbiztonságosabb széfszolgáltatását nyújtja, itt ugyanis

  • külön, titkos bejáraton keresztül tehetjük be az értékeinket,
  • az értékeinkre külön biztonsági csapat vigyáz,
  • 24 órás videós megfigyelőrendszer van felszerelve,
  • az értékeinkhez egyedi PIN-kóddal juthatunk csak hozzá és
  • az értékeinkre állítható pára és hőmérsékletek között

vigyáznak. Az Armitage honlapja szerint kifejezetten műtárgyak, festmények, bor, antik bútorok vagy akták, kódexek megőrzésére alkalmas a hely. Különlegesség továbbá, hogy nem csak egy-egy fiókot bérelhetünk, hanem egy egész helyiséget. A méretekben egyébként nagy eltérések lehetnek, a fél négyzetméteres lyuktól a 9 négyzetméteres szoba között számos lehetőséget választhatunk.

Ezért persze (nem meglepő módon) igen borsos árat kell fizetni, még a legolcsóbb helyiség is 15 angol fontba (kb. 5450 forint) kerül hetente. Ha egy évre vennénk ki a legkisebb, fél négyzetméteres helyiséget, akkor 283 ezer forintnak megfelelő fontot kell ezért letennünk. Teljesen más a helyzet, ha a legnagyobb, 9 négyzetméteres széfre vágyunk, akkor heti 140, vagyis évente 7280 angol fontot fizethetünk az értékmegőrzésért.

Ez azt jelenti, hogy a széf 2,6 millió forintunkba kerülne évente.

A borsos árak ellenére egyébként a kiadó széfek 20 százaléka már el is kelt, a többségük az Egyesül Királyság gazdag lakosai közül kerülnek ki.

Magyarországon is népszerűek a széfek

Legtöbben csak az akciófilmekben vagy a hírekben találkozunk a trezorokkal, pedig viszonylag olcsón, akár néhány ezer forintért is bérelhetünk magunknak az otthoni széfek biztonsági szintjét sokszorosan felülmúló banki fiókokat. Főleg Budapest belvárosában keresettek a biztonságosan, diszkréten megközelíthető trezorok, ahol elhelyezhetjük értékeinket.

A fejünkben élő mozis jelentek azért is tévesek, mert például készpénzt és lőfegyvereket a banki széfekben a legtöbbször tilos tartani. Sokkal inkább jellemző, hogy fontos iratok, esetleg ékszerek kerülnek a banki trezorokba. Filmszerű élmény azért még érheti azokat, akik így őrzik értékeiket. A legtöbb bank különösen nagy figyelmet szentel a diszkréciónak és külön biztonsági zónában várja az ügyfeleit. Van olyan intézet, ahol a parkolás is ilyen területen történik, ahol már csak a trezorszoba üzemeltetőjével találkozhatunk, más banki alkalmazott még nem is tud az érkezésünkről. A profi biztonsági rendszereken túl ez a megkülönböztetett figyelem teszi biztonságossá a trezorokat.

Kik használják a trezorokat?

Legéletszerűbb, hogy valakinek a munkája miatt van szüksége a banki széfekre. Ügyvédi irodák, ékszerészek, órások tudják itt tartani értékes papírjaikat, ékköveiket, addig az átmeneti időszakra, amíg dolgoznak ezekkel. De sokszor halljuk azt is, hogy a lottónyeremény igazoló szelvény is ide kerül, de ezt a banki szakemberek nem tudták megerősíteni, hiszen sosem tudhatják pontosan, hogy mi van a széfekben. Itt is a diszkréció a legelső, de az mindenképp lehetséges, hogy a sorsolás után akár azonnal ide kerüljön a szelvény.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16