14 °C Budapest

Egyre több magyar tud spórolni

2016. május 25. 15:02

2013 óta tovább nőtt a megtakarítani tudok aránya az internetező lakosság körében. Míg korábban csak a megkérdezettek mindössze egyharmada tudott félretenni, addigra ez az arány már 55 százalék - derült ki a Budapest Alapkezelő kutatásából.

Míg 2013-ban a megkérdezettek mindössze 34 százaléka rendelkezett megtakarítással, addig 2016-ra stabil többségbe kerültek azok, akik meg tudnak takarítani: a megkérdezettek 55 százaléka válaszolt úgy, hogy van félretett pénze. Bár még mindig kevesen fialtatják ezt, a tavalyi 24 százalékról idén 30 százalékra emelkedett azok aránya, akiknek van befektetési jellegű megtakarítása.

A megtakarítási formák esetében a korábbi évekhez hasonlóan az alacsony hozamú, ugyanakkor kiszámítható, lekötés nélküli megoldások a legelterjedtebbek. A tavalyi 34 százalékhoz képest csökkent a pénzüket a folyószámlán lekötés nélkül tartók száma, viszont

tovább nőtt, azok aránya, akik egyszerűen készpénzben tartják félretett pénzüket, amely így mára a második leggyakoribb megtakarítási formává vált.

A legnépszerűbb befektetési forma továbbra is a bankbetét, illetve a megtakarítási számla (12 százalék), ezt a folyószámlán történő lekötés követi (10 százalék). A befektetési alapok népszerűsége tavaly óta változatlan, idén is a válaszadók 8 százaléka tartja ebben az eszközben pénzét.

Mihez kezdenénk egymillió forinttal?

A felmérésben résztvevőket ismét megkérdeztük, hogy mibe fektetnének be egymillió forintot. A tavalyi brókerbotrány nyomán megrendült bizalom helyreállni látszik, és az akkor tapasztalt visszaesés után idén már a válaszadók 70 százaléka választana befektetési jellegű megtakarítást. Az elmúlt évekhez hasonlóan legtöbben most is állampapírt vásárolnának, majdnem ennyien tartanák készpénzben ezt az összeget, míg a harmadik helyen az ingatlan áll. A bizalom visszanyerése azonban egyelőre nem terjedt ki a befektetési alapokra: 2015-höz hasonlóan idén is a válaszadók 7 százaléka helyezné ebbe az eszközbe a pénzét.

Bonyolultnak tartjuk a befektetési alapokat

A lakosság befektetési alapokhoz való viszonya nem változott a tavalyihoz képest: a válaszadók fele továbbra is túl bonyolultnak és kockázatosnak tartja azokat, és tartja magát az a tévhit is, hogy ezek az eszközök csak azoknak valók, akiknek sok pénzük van, amelyet több évre szeretnének befektetni. Ugyanakkor a tartósan alacsony betéti kamatok idén már többeknek  jelentenek érvet a befektetési alapok mellett.

A felmérésből kiderül az is, hogy a pénzügyi szolgáltatók közül a válaszadók többsége a bankokban bízik meg leginkább. A bizalmi lista második helyén az alapkezelők állnak, ezt követik az egyéb pénzügyi tanácsadók, míg a listát a brókercégek zárják. Ugyanakkor a befektetési alapokkal kapcsolatos személyes tapasztalat jelentősen növeli a pénzügyi szolgáltatókkal szemben érzett bizalmat: a befektetési alapokkal rendelkezők ugyanis összességében biztonságos, kedvező pénzügyi megoldásnak tartják ezt a befektetési formát, olyannak, amit profi pénzügyi szakemberek kezelnek.

Nyitottabbak lettünk a kockázatra

Ha a befektetési eszköz választásáról van szó, a befektetéssel rendelkező válaszadók csaknem fele teljes mértékben elutasítja a kockázatot, míg 53 százalékuk különböző mértékben, de nyitott a kockázatvállalásra. A kockázatot vállalni hajlandók közül 7 százalék számára kizárólag a várható hozam a mérvadó. A befektetési alappal rendelkezők jóval kockázatvállalóbbak: négyből hárman nyitottak a kockázatosabb befektetésekre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rövidtávú szemlélet

Ha a befektetés nem hozza a várt eredményt, a befektetők gyorsan, jellemzően néhány hét vagy néhány hónap után áthelyezik pénzüket, 18 százalékuk pedig azonnal vált, ha felismeri, hogy számára előnytelen befektetési formát választott.

Mindössze 9 százlék vár egy évnél tovább, mielőtt változtatna a befektetés formáján, holott több olyan befektetési eszköz van, amelyet több éves időtávra ajánlanak a szakemberek.

Kevesen tájékozódnak

A gyors, gyakran elhamarkodott döntések mögött az áll, hogy a felmérésben résztvevők közel háromnegyede kifejezetten ritkán tájékozódik pénzügyekkel kapcsolatban, 28 százalék pedig soha nem keres pénzügyi információkat. Mindössze a megkérdezettek negyede informálódik legalább havi rendszerességgel, és csak 11 százalék azok aránya, akik hetente olvasnak vagy hallgatnak pénzügyi híreket, cikkeket.

Ugyanakkor a befektetéssel rendelkezők jobban informáltak a pénzügyek területén, mint a befektetéssel nem rendelkező lakosság: 18 százalékuk keres heti szinten pénzügyi információkat, míg a befektetési alapokkal rendelkezőknél ez az arány eléri a 31 százalékot.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem