7 °C Budapest
Így növelhetik tovább milliós gázsijukat a Dal zsűritagjai

Így növelhetik tovább milliós gázsijukat a Dal zsűritagjai

2016. március 10. 16:30

Napvilágot látott A Dal zsűritagjainak szerződése, amelyből kiderült, hogy mennyit kaptak pontosan az adásokért cserébe. A pletykákkal ellentétben nem Zséda, hanem Pierrot kapott sztárgázsit a köztévétől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az MTVA eljuttatta a Borsnak A Dal szereplőivel kötött szerződéseket, amelyekből kiderült: Pierrot kapta a legmagasabb összeget, adásonként 450 ezer forintot. Őt követte Frenreisz Károly és Harsányi Levente műsorvezető nettó 400 ezer forinttal, majd Zséda nettó 350 ezer forintos gázsival. A Napra együttes énekesének, Both Miklósnak fizették a legkevesebbet, 300 ezret adásonként.

Ez tehát azt jelenti, hogy a hat adásért már bőven milliós összegeket kaptak A Dal zsűritagjai.

Egy ekkora összeget látva elgondolkodik az ember, hogy ennyi pénzt már célszerű lehet akár befektetni is. Ha nincs is ennyi megtakarított pénzünk, akkor is érdemes a félretett összeget befektetni valamibe. A legjobb megtakarításokkal ráadásul még adókedvezményeket is kaphatunk. A Pénzcentrum összeszedte, milyen befektetésekben ajánlott gondolkodni.

Mibe érdemes tenni a pénzünket?

Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ)

A TBSZ azoknak a megtakarítóknak jó, akik szabad felhasználásra szeretnének félretenni. A számla sajátossága, hogy egy gyűjtőév után három plusz két év alatt (naptári években számolva) adókedvezményt kaphatunk. Három év után a felvehető összeg mentesül az egészségügyi hozzájárulás alól, és a fizetendő kamatadó is 10 százalékra csökken, továbbá részfelvételre is lehetőségünk van. Ha további két évet (összesen öt évet) várunk, akkor a kamatadót sem kell megfizetnünk.

Két típusa létezik a TBSZ-nek:

  • A betéti számla és
  • A befektetési (értékpapír) számla egyaránt.

Előbbire betéteket köthetünk le, akár hosszabb távra is, míg utóbbira értékpapírokat vásárolhatunk.

A TBSZ-ek többsége egyébként értékpapírszámla, amelyre többnyire befektetési alapokat és állampapírokat vásárolnak az ügyfelek. A befektetési alapok népszerűek, hiszen olyan megtakarítási formák, amellyel nem kell napi szinten foglalkozni, hanem hosszú távon nyújthatnak kiemelkedő hozamot. Az állampapírok közül érdemes kiemelni a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényt. Ezek futamideje ugyanis illeszkedik a TBSZ adókedvezményt nyújtó időszakaihoz.

Nyugdíjtermékek

Nyugdíjra már három terméket is választhatunk, ezek mindegyikénél 20 százalékos adójóváírást kaphatunk a befizetések után:

  • Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP),
  • A nyugdíjbiztosítás és
  • A nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egyaránt biztosítja az adókedvezményt.

A három termék között alapvetően az dönthet, hogy mennyi időt kell rászánnunk a befektetéseink kezelésére. A NYESZ ebből a szempontból a legszabadabb, ugyanis megtakarításunkról egyedül mi gondoskodunk. A nyugdíjbiztosításnál egy tanácsadó segítségével választhatjuk mi az eszközalapokból felépített portfóliót, illetve vegyes biztosítás esetén fix kamatokkal számolhatunk. Az ÖNYP-nél választható portfóliók vannak, amelyek között akár a teljes futamidő alatt sem kell váltanunk. Ha nyugdíjra használjuk fel ezeket a megtakarításokat, akkor kamatadó és EHO mentességet is kapunk.

Életbiztosítások

Megtakarítással összekötött életbiztosításon is érdemes elgondolkodni, ha szeretnénk befektetni. Ha évente rendszeresen kapunk egy nagyobb összeget, azonban nem nyugdíjra szeretnénk félretenni azt, akkor ebben segíthet nekünk a rendszeres díjas életbiztosítás. Ha viszont nem tudunk rendszeresen félretenni, akkor is van lehetőségünk az életbiztosítást választani, ugyanis az egyszeri díjas termékeknél csak egy alkalommal fizetünk díjat, amihez ezután bármikor hozzáférünk, az esetleges hozamokkal növelten, a költségek levonása után.

Az életbiztosítások után is jár kedvezmény, a rendszeres díjas termékeknél 5 év után feleződik a kamatadó és az EHO is, 10 év után viszont egyiket sem kell megfizetni. Az egyszeri díjas életbiztosításoknál már 3 év után feleződnek a hozam után fizetendő terhek, 5 év után pedig teljesen mentesülünk a kamatadó és az EHO megfizetése alól.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?