27 °C Budapest
Itt vannak az igazi nullás számlák: csak ezt kell teljesíteni hozzá

Itt vannak az igazi nullás számlák: csak ezt kell teljesíteni hozzá

Pénzcentrum
2015. június 15. 05:50

A nyár beköszöntével több bank akciókat kínál azoknak a fiataloknak, akik számlát nyitnának, vagy esetleg olcsóbbra cserélnék korábbi számlacsomagjaikat. Mi alapján választhatunk bankot a gyereknek, és milyen szolgáltatásokat érdemes választani?

A tanévnek még csak most lett vége, a bankoknál viszont akár már most is érdemes lehet számlát nyitni gyerekünknek, ha például a következő tanévtől kollégista lesz. De mi alapján válasszunk bankot, hiszen ha egy bank kedvező számlacsomagot kínál felnőtteknek nem biztos, hogy a gyermekeknek is olcsó lesz, ráadásul a diákszámla nem minden esetben a legolcsóbb megoldás.

Ezek a legolcsóbb számlák

A Pénzcentrum két kategóriát vizsgált meg a BankRáció.hu kalkulátorának segítségével, az első a 18 év alattiaknak szóló számlák (jellemzően 14 éves kortól igényelhetőek), a második pedig a felsőoktatásban részt vevők és fiatal felnőttek számlái. Az első esetben 20 ezer forint beérkező pénzzel, utalás nélkül, egy készpénzfelvéttel (a havi kétszeri ingyenes felvételt igényelve) és minden tranzakcióról mobil értesítéssel számoltunk.

Ezek alapján az OTP számlája bizonyult a legolcsóbbnak, az első két éves díjat kétezer forint alatt megúszhatjuk. A K&H kifejezetten diákoknak szóló számlacsomagja lett a második (3 656 forint két évre) és az MKB lett a harmadik, de náluk már közel 10 ezer forintot fizethetünk két év alatt.

A másik kategóriában már drágább számlákkal találkozhatunk, a legolcsóbb csomag is közel 15 ezer forintba kerül két évre az OTP-nél. A második és a harmadik legolcsóbb az MKB és a Sberbank ajánlata, 17, illetve 22 ezer forintos költségek mellett. Itt egyébként 40 ezer forint beérkező pénzzel, havi egy átutalással és készpénzfelvéttel és mobil értesítéssel számoltunk.

Az egyébként látható, hogy a mobil értesítés elhagyásával sokkal olcsóbb számlacsomagokat kaphatunk, mivel a díjak jelentős részét az ehhez kapcsolódó költségek teszik ki.

 Az alábbi táblázatban ezeket foglaltuk össze a 18 év alattiaknak szóló feltételek mellett, csupán annyi különbség volt a kalkulációban, hogy nem kértünk mobil értesítést semmiről.

Így már akár teljesen ingyenes számlát is találhatunk gyermekünknek, sőt, minden számlacsomag esetén jelentősen olcsóbban bankolhatunk mobil értesítés nélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így válassz bankot a gyereknek!

A bank kiválasztásakor nem csak a díjakat kell figyelembe venni, ugyanis ennél több tényező alapján érdemes kiválasztani a számlacsomagunkat. Ugyan a tanév vége miatt egyre kevesebben jönnek ki akciókkal, mégis, van olyan bank, ahol például a vásárlások után visszatérítést kaphatunk egy hitelkártyához hasonlóan.

Ennek ellenére nem feltétlen kell a kifejezetten diákoknak szóló számlát választani, hiszen ahogy a táblázatokból is kiderül, sokszor adott banknál nem is elérhető ilyen konstrukció. Ha mégis elérhető a diákszámla, akkor is érdemes kalkulációt végeznünk, mivel megeshet, hogy a mi igényeinknek sokkal inkább megfelel egy másik számlacsomag, mint a tanulóknak ajánlott konstrukció.

Pénzcentrum vélemény
Annak ellenére, hogy a mobil értesítéssel
  • papírt spórolhatunk és
  • egyszerűbbé tehetjük a bankolást
a számlacsomagok jelentős részénél ez teszi ki a költségek nagy részét, vagyis arra sarkalnak a pénzintézetek, hogy ne kérjünk mobil értesítést. Ezzel ugyanis (ahogy az a táblázatokban is látható) tízezreket is spórolhatunk hosszútávon.

Ez azért is érdekes, mert a modern bankolásra taníthatnánk a gyermekeket az SMS-használattal, viszont a mobilos értesítés magas árai megnehezítik ezt.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 10:11
Még az idei évben képernyőre kerül a díjazott széria folytatása.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?