11 °C Budapest

A magyarok fele nem érzi biztonságban a jövőjét

Pénzcentrum
2011. december 29. 13:03

A megtakarítással rendelkezők 57 százaléka nem csak egyféle pénzügyi konstrukcióval gondoskodik jövőjéről. Az OTP Bank kutatása szerint a többféle megtakarítási forma leginkább a 30-39 és 50-59 éves korosztályra jellemző.

Az Öngondoskodási Indexet megalapozó kutatás rámutatott, hogy a megtakarítási eszközök számának növekedésével párhuzamosan pénzügyileg is egyre kiszámíthatóbbnak tartják jövőjüket a válaszadók. Az eltérő finanszírozási igénnyel járó célok könnyebben elérhetőek a megfelelő megtakarítási forma kiválasztásával.

"Ha például tartalékot akarunk képezni a váratlan kiadásokra, és a nyugdíjas évekre is szeretnénk felkészülni, akkor érdemes különböző megtakarítási formákat választani a két cél elérésére. Az előbbihez alkalmasabbak a rugalmas, azonnal hozzáférhető megtakarítási formák, mint a rövid távú betéti lekötések vagy a pénzpiaci alapok, hosszabb távon viszont már érdemes a kamat- és árfolyamnyereségadó-mentesség, illetve az előtakarékossági támogatás lehetőségét is kihasználni a nyugdíj-előtakarékossági számlával." - hangsúlyozta Nyitrai Győző, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Főosztályának igazgatója.

A megkérdezettek 49 százaléka semmilyen pénzügyi konstrukcióval sem gondoskodik jövőjéről, 22 százaléka egyfajta, 29 százaléka pedig 2, vagy többfajta konstrukciót vesz igénybe. A felmérés alapján a 30-39 és az 50-59 éves korosztály bizonyult a legaktívabbnak a megtakarításokban. Előbbi korcsoport 35, az utóbbi 33 százaléka többféle megtakarítási termékkel rendelkezik. Az adatok szerint annál kiszámíthatóbbnak tartják a jövőt az emberek, minél több megtakarítási formával rendelkeznek. Négy vagy több megtakarítási formával már a megkérdezettek 50%-a látja kiszámíthatónak a pénzügyeit a következő évekre, amíg az összes megkérdezett körében ez az arány csupán 29%. A nagyobb megtakarítási portfóliókban gyakran fordul elő önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla. A 4 vagy több befektetési formával rendelkezők kétharmada tagja önkéntes nyugdíjpénztárnak és minden második megkérdezettnek van nyugdíj-előtakarékossági számlája is.

Pénzcentrum vélemény
A felmérés következtetésének hátterében inkább a jövedelmi viszonyok húzódhatnak. Hiszen azok tudnak többféle öngondoskodási terméket igénybe venni, akiknek jövedelme is magas. Nem csoda tehát, hogy azok érzik biztosabbnak a jövőt, akik többet keresnek. Nem tűnik tehát ezek alapján teljesen tisztázottnak az a felvetés, hogy elegendő lenne minél több szolgáltatást igénybe venni a teljes anyagi biztonsághoz. Sőt egyes esetekben ezeknek költségei nagyban csökkenthetik megtakarításaink értékét.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem