19 °C Budapest

A magyarok fele nem érzi biztonságban a jövőjét

Pénzcentrum
2011. december 29. 13:03

A megtakarítással rendelkezők 57 százaléka nem csak egyféle pénzügyi konstrukcióval gondoskodik jövőjéről. Az OTP Bank kutatása szerint a többféle megtakarítási forma leginkább a 30-39 és 50-59 éves korosztályra jellemző.

Az Öngondoskodási Indexet megalapozó kutatás rámutatott, hogy a megtakarítási eszközök számának növekedésével párhuzamosan pénzügyileg is egyre kiszámíthatóbbnak tartják jövőjüket a válaszadók. Az eltérő finanszírozási igénnyel járó célok könnyebben elérhetőek a megfelelő megtakarítási forma kiválasztásával.

"Ha például tartalékot akarunk képezni a váratlan kiadásokra, és a nyugdíjas évekre is szeretnénk felkészülni, akkor érdemes különböző megtakarítási formákat választani a két cél elérésére. Az előbbihez alkalmasabbak a rugalmas, azonnal hozzáférhető megtakarítási formák, mint a rövid távú betéti lekötések vagy a pénzpiaci alapok, hosszabb távon viszont már érdemes a kamat- és árfolyamnyereségadó-mentesség, illetve az előtakarékossági támogatás lehetőségét is kihasználni a nyugdíj-előtakarékossági számlával." - hangsúlyozta Nyitrai Győző, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Főosztályának igazgatója.

A megkérdezettek 49 százaléka semmilyen pénzügyi konstrukcióval sem gondoskodik jövőjéről, 22 százaléka egyfajta, 29 százaléka pedig 2, vagy többfajta konstrukciót vesz igénybe. A felmérés alapján a 30-39 és az 50-59 éves korosztály bizonyult a legaktívabbnak a megtakarításokban. Előbbi korcsoport 35, az utóbbi 33 százaléka többféle megtakarítási termékkel rendelkezik. Az adatok szerint annál kiszámíthatóbbnak tartják a jövőt az emberek, minél több megtakarítási formával rendelkeznek. Négy vagy több megtakarítási formával már a megkérdezettek 50%-a látja kiszámíthatónak a pénzügyeit a következő évekre, amíg az összes megkérdezett körében ez az arány csupán 29%. A nagyobb megtakarítási portfóliókban gyakran fordul elő önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla. A 4 vagy több befektetési formával rendelkezők kétharmada tagja önkéntes nyugdíjpénztárnak és minden második megkérdezettnek van nyugdíj-előtakarékossági számlája is.

Pénzcentrum vélemény
A felmérés következtetésének hátterében inkább a jövedelmi viszonyok húzódhatnak. Hiszen azok tudnak többféle öngondoskodási terméket igénybe venni, akiknek jövedelme is magas. Nem csoda tehát, hogy azok érzik biztosabbnak a jövőt, akik többet keresnek. Nem tűnik tehát ezek alapján teljesen tisztázottnak az a felvetés, hogy elegendő lenne minél több szolgáltatást igénybe venni a teljes anyagi biztonsághoz. Sőt egyes esetekben ezeknek költségei nagyban csökkenthetik megtakarításaink értékét.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Holdblog  |  2023. június 3. 06:55
Nem? Pedig ez a dán gyógyszergyártó a második legértékesebb cég Európában a maga 376 milliárd dollár...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04