A magyarok fele nem érzi biztonságban a jövőjét

Pénzcentrum
2011. december 29. 13:03

A megtakarítással rendelkezők 57 százaléka nem csak egyféle pénzügyi konstrukcióval gondoskodik jövőjéről. Az OTP Bank kutatása szerint a többféle megtakarítási forma leginkább a 30-39 és 50-59 éves korosztályra jellemző.

Az Öngondoskodási Indexet megalapozó kutatás rámutatott, hogy a megtakarítási eszközök számának növekedésével párhuzamosan pénzügyileg is egyre kiszámíthatóbbnak tartják jövőjüket a válaszadók. Az eltérő finanszírozási igénnyel járó célok könnyebben elérhetőek a megfelelő megtakarítási forma kiválasztásával.

"Ha például tartalékot akarunk képezni a váratlan kiadásokra, és a nyugdíjas évekre is szeretnénk felkészülni, akkor érdemes különböző megtakarítási formákat választani a két cél elérésére. Az előbbihez alkalmasabbak a rugalmas, azonnal hozzáférhető megtakarítási formák, mint a rövid távú betéti lekötések vagy a pénzpiaci alapok, hosszabb távon viszont már érdemes a kamat- és árfolyamnyereségadó-mentesség, illetve az előtakarékossági támogatás lehetőségét is kihasználni a nyugdíj-előtakarékossági számlával." - hangsúlyozta Nyitrai Győző, az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Főosztályának igazgatója.

A megkérdezettek 49 százaléka semmilyen pénzügyi konstrukcióval sem gondoskodik jövőjéről, 22 százaléka egyfajta, 29 százaléka pedig 2, vagy többfajta konstrukciót vesz igénybe. A felmérés alapján a 30-39 és az 50-59 éves korosztály bizonyult a legaktívabbnak a megtakarításokban. Előbbi korcsoport 35, az utóbbi 33 százaléka többféle megtakarítási termékkel rendelkezik. Az adatok szerint annál kiszámíthatóbbnak tartják a jövőt az emberek, minél több megtakarítási formával rendelkeznek. Négy vagy több megtakarítási formával már a megkérdezettek 50%-a látja kiszámíthatónak a pénzügyeit a következő évekre, amíg az összes megkérdezett körében ez az arány csupán 29%. A nagyobb megtakarítási portfóliókban gyakran fordul elő önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj-előtakarékossági számla. A 4 vagy több befektetési formával rendelkezők kétharmada tagja önkéntes nyugdíjpénztárnak és minden második megkérdezettnek van nyugdíj-előtakarékossági számlája is.

Pénzcentrum vélemény
A felmérés következtetésének hátterében inkább a jövedelmi viszonyok húzódhatnak. Hiszen azok tudnak többféle öngondoskodási terméket igénybe venni, akiknek jövedelme is magas. Nem csoda tehát, hogy azok érzik biztosabbnak a jövőt, akik többet keresnek. Nem tűnik tehát ezek alapján teljesen tisztázottnak az a felvetés, hogy elegendő lenne minél több szolgáltatást igénybe venni a teljes anyagi biztonsághoz. Sőt egyes esetekben ezeknek költségei nagyban csökkenthetik megtakarításaink értékét.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?