22 °C Budapest

Rizikós stratégia kicsiknek a sztároktól

Pénzcentrum
2010. március 23. 10:38

A 2008-as árfolyam-zuhanást követően egyre népszerűbbé váltak az olyan befektetési alapok, amelyek stratégiájukba hedge fundoktól átvett elemeket ültetnek. Ez lehetőséget jelent mind a hedge fundok, mind a befektetési alapok számára, a másik előnyeinek kihasználására. Bár ezek a stratégiák hatékonynak mutatkoztak a piacok esésekor, a bikapiacokon már többnyire alulteljesítették a piacokat.

A válság és a részvénypiaci hozamok 2008-as csökkenése következtében komoly igény támadt olyan újfajta befektetési alapokra, amelyek lejtmenetben is jobban teljesítenek. Azt, hogy a részvényárak zuhanásakor a befektetési alap értéke csak minimálisan, vagy akár ne is csökkenjen, egy új befektetési stratégia bevezetésére van szükség.

Ennek eredményeképp egyre nagyobb népszerűségre tett szert egy viszonylag újfajta befektetési alap kategória, mely ötvözi a befektetési alapok átláthatóságát és szabályozottságát, a hedge fundok tágabb lehetőségeivel. Ez új lehetőséget jelenthet mind a befektetési alapok, mind a hedge fundok számára.

A hedge fundok olyan alapok, amelyek többnyire nem elérhetőek a széles közönség számára, mivel a hedge fundok csak nagy tőkéjű, illetve sokszor csak vállalati ügyfelekkel foglalkoznak. Ugyanakkor ezek az alapok rendszeresen tőkeáttétellel, vagyis hitel felvételével kereskednek, long és short pozíciókat egyaránt nyitnak, vagyis az áresésekből is profitálhatnak, és szerteágazó piacokon kereskednek, mindezt a magasabb hozam elérése érdekében.

Az új stratégia sikerét jelzi, hogy 2009-ben az Egyesült Államokban nettó 10 milliárd dollárral nőtt az alapok vagyona, ami duplája a korábbi évek növekedésének - írja a MarketWatch. A befektetési alapok több fajta stratégiát is átvehetnek a hedge fundoktól igényeik szerint, lényegük azonban, hogy hozamaikat ne a piac mozgása, hanem az egyedi befektetési döntések határozzák meg elsősorban. A long és short pozíciókkal egyaránt kereskedő befektetési alapok, ún. "long-short" alapok száma rohamtempóban nő, 80%-uk az elmúlt években jött létre.

Nehéz azonban definiálni ezeket az alapokat. Egy megközelítés szerint ezek olyan befektetési alapok, amelyek felvesznek short pozíciókat és tőkeáttétellel is kereskednek. Ide tartozhatnak az olyan különböző stratégiákat, mint a "long-short", a "piac semleges", az abszolút hozam és az arbitrázs stratégiát alkalmazó alapok.

Az új stratégia lehetőség az árfolyamcsökkenések kihasználására

Az átalakulás ilyen hedge fund stratégiákat is alkalmazó alappá mind a hedge fundok, mind a befektetési alapok számára kedvező lehet. A hedge fundok számára azért lehet előnyös, mert a befektetőknek ez stabilabb hozamot jelenthet, és így számukra megnyílik az út a nagyobb befektetői kör felé. A befektetési alapok oldaláról szintén előnyös lehet a stratégiaváltás, mert így kockázatosabb piacokba fektethetnek és új lehetőségeik nyílnak a kereskedés terén.

Az új stratégiák átvétele szélesíti a portfólió menedzserek mozgásterét, ez pedig a megfelelő portfólió kezelés mellett magasabb hozamot jelenthet. Például a hedge fundok által gyakran használt short pozíciók felvétele, ami akkor jelent nyereséget, ha az árfolyamok csökkennek, a szigorúbb szabályozás ellenére jövedelmezőbb lehetőségeket jelenthet a befektetési alapok számára. Az "esésre fogadás" lehetőségével a rövidtávú lejtmenetekből is profitot érhetnek el az alapok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez lehetőséget jelent a korábban csak hosszú távú trendek meglovagolására játszó alapoknak, hogy a piaci mozgásoktól függetlenített befektetések, vagy a már említett short pozíciók nyitásával, a rövidebb távú árfolyam esésekből is profitálhassanak. Természetesen ehhez megfelelő portfolió kezelés is szükséges.

Ennek eredményeképp, a Morningstar felmérése szerint, az ún. "long-short" alapok veszteségei 2008-ban 12-40% között szóródtak, ami átlagosan 15,4%-os esést jelentett, szemben a legnagyobb 500 amerikai részvény árfolyamát magába foglaló S&P 500 index 38,5%-os zuhanásával.

De ennek is megvan a hátránya

Miközben a hedge fund stratégiák átvétele nagyobb hozamokkal kecsegtet, főleg csökkenő piac mellett, megnő az alapokkal kapcsolatos bizonytalanság is. Az ilyen stratégiákat követők hozamai rendkívül nagy szórást mutattak az elmúlt években. Jellemzően a tőzsdei lejtmenetben jobban, de a szárnyalásban rosszabbul teljesítettek a részvény indexeknél és részvény alapoknál. Így 2009-ben mindössze átlagosan 10,5%-os növekedést értek el az ilyen "long-short" alapok, szemben az S&P 500 26,5%-os növekedésével.

A befektetési alapok lehetőségei azonban korlátozottak, ha ilyen hedge fund stratégiák alkalmazásáról van szó. Az alapok szigorú szabályozása igencsak megköti a kezüket. Így például befektetéseik során csak másfélszeres tőkeáttételt alkalmazhatnak, a csökkenésre játszó short pozíciót pedig csak készpénz fedezete mellett nyithatnak, a készpénz fedezet pedig kieső hozammal jár.

Másrészről a befektetéseiket csak tőzsdei termékekben tarthatják szemben a hedge fundokkal, akikre semmilyen megkötés nem vonatkozik, se short, se tőkeáttétel tekintetében, valamint a legkülönbözőbb termékekbe, akár filmek finanszírozásába is beszállhatnak.

A másik probléma a különböző hedge fund stratégiákkal próbálkozó alapokkal, hogy nehezebb a teljesítményük összehasonlítása - állítja Todd Rosenbluth, a Standard & Poor's Equity Research elemzője. Az S&P például nem is rangsorolja a long-short alapokat, mert ők csak longos alapokkal foglalkoznak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 4. 21:15
A Media1 azt is megtudta, hogy Szarvas Szilveszter, a PestiSrácok hírigazgatója a Megafon Központhoz...
Holdblog  |  2022. július 4. 11:59
Az orosz aranyra vonatkozó nyugati importtilalom bejelentését követően nem lehetett érdemi piaci rea...
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?