18 °C Budapest

Válság előtti szinten a befektetési alapok vagyona

Pénzcentrum
2010. február 15. 11:02

A 2009-es jó évzárást hasonló évkezdet követte - a befektetési alapok vagyona a válság előtti szintre ért: 2008. áprilisa óta nem volt ennyi pénz az alapokban, a növekedés már hónapok óta meghaladja a három százalékot.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) legfrissebb, januári jelentése szerint a kiemelkedő mértékű friss tőkebeáramlás ismét a lakossági befektetőknek köszönhető, de érdeklődnek az alapok iránt az intézményi befektetők is. Intézményi alapokba az elmúlt hónapban 20 milliárd forint került.

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok januárban összesen 94,2 milliárd forintot vonzottak, amellett vagyonukat a piaci teljesítmények is 6,2 milliárd forinttal növelték. A garantált alapokon kívül minden alaptípusba friss pénzek érkeztek, és a lakossági befektetők mellett januárban már az intézményi befektetők is aktivizálódtak. Összességében a januári 3,3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 410 hazai befektetési alapban 3 099 milliárd forintot kezeltek.

Forrás: Bamosz


A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (62,9 százalékát) ezek adják, ráadásul az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon januárban az átlagnál is valamivel gyorsabban, 4,6 százalékkal nőtt. Összesen 72,8 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, a hozam pedig további 12,4 milliárd forinttal növelte a befektetések értékét.

A legérdekesebb tendencia a részvényalapok piacán mutatkozott az elmúlt hónapban: a tőkepiaci lassulás ugyanis megváltoztatta a befektetők korábbi hozzáállását is, azaz a korábbi hónapok hozamrealizálása, vagyis a tőkekivonás után most megint jelentős tőkebeáramlás jelentkezett a részvényalapoknál. Az elmúlt hónapban 8,6 milliárd forint értékben érkezett új befektetés ezekbe a termékekbe, ennek hatására a vagyon 3 százalékkal nőtt, míg piaci teljesítmény "csak" 1,7 milliárdot hozott a konyhára. Az 58 részvényalap vagyona a hónap végén 349 milliárd forint volt. Ezen belül a részvényalapok több mint háromnegyedét kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 3,5 százalékkal emelkedett: ezek 7,9 milliárd forint friss tőkét vonzottak januárban, és 1,3 milliárdos hozam is keletkezett rajtuk. A tiszta részvényalapok vagyona 1,4 százalékkal nőtt, miután 720 millió forint érkezett ezekbe a termékekbe, és mintegy 360 millió forint hozam halmozódott fel rajtuk. Leggyorsabban az észak-amerikai részvénytúlsúlyos alapok vagyona nőtt.

A nyilvános garantált alapoknál még várat magára a valódi trendforduló: a decemberi növekedés után januárban megint vesztettek népszerűségükből. A vagyon 2,1 százalékkal csökkent, és a hónap végén 398 milliárd forint alá süllyedt, ez 9,1 milliárd forint tőkekivonást jelentett. (Ez elsősorban a három lejárt és megszűnt, illetve a két lejárt és nyíltvégűvé alakított alapból kivont tőke.) A piaci teljesítmények mindemellett kedveztek az összvagyonnak, 670 millió forinttal. A hónapban elindult egyetlen új garantált alapba 7,4 milliárd forintot tettek a befektetők. (Ezek az adatok még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.)

Forrás: Bamosz


Az elmúlt hónapban ugyanakkor a kötvényalapok vagyona nőtt a leggyorsabban, 6,6 százalékkal. Ezek a termékek 9,1 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és az előző havi veszteségeket ledolgozva 4,3 milliárd forint hozamot értek el. Egy vegyes alap átalakítása számukat 27-re növelte, vagyonukat pedig 3,4 milliárd forinttal gyarapította. Közülük ismételten a rövid kötvényalapokat kedveltél leginkább a befektetők, hiszen ezek vagyona 8,2 százalékkal nőtt egy hónap alatt (ez 8,8 milliárd forint friss tőkéből, és mintegy 1,6 milliárd forint hozamból jött össze). Azért panaszra nem lehet okuk a hosszú kötvényalapoknak sem, miután 2,6 milliárd forintos teljesítményük mellett mintegy 320 millió forint friss pénz is került beléjük. A kötvényalapok összvagyona a hónap végén 272 milliárd forint volt.

A pénzpiaci alapok ennél szerényebben bővültek januárban, igaz csaknem 6 milliárd forint hozamot megtermeltek, és 53,8 milliárd forint friss befektetést is vonzottak, ami összesen 5,2 százalékos növekedést hozott a vagyonban. Így az a hónap végén 1207 milliárd forint volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kategória csaknem háromnegyedét adó likviditási alapok vagyona hasonló mértékben, 4,9 százalékkal nőtt a hónapban, számuk, egy pénzpiaci alap átsorolásával 28-ra nőtt. A befektetők 35,8 milliárd forintot fektettek be újonnan, míg az átsorolt alap hatására 1,2 milliárddal nőtt a vagyon. A likviditási alapok az elmúlt hónapban összesen 3,5 milliárd forintos hozamot hoztak a konyhára a befektetőknek. A legnépszerűbbek a magyar likviditási alapok voltak, de jelentős volt az érdeklődés az euróövezeti, és a dollár pénzpiaci alapok iránt is. (Leggyorsabban az euróövezeti pénzpiaci alapok vagyona nőtt.) A bolgár levás alapból és a dollár likviditási alapokból ezzel szemben januárban vonták ki a pénzt a befektetők.

Az ingatlanalapok 7,6 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és 1,5 milliárd forint hozammal zárták a hónapot. A 21 ingatlanalap vagyona összességében 3,1 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 303 milliárd forint volt, amely az alapok összvagyonának 10 százaléka. Friss tőke érkezett a hazai ingatlanalapok alapjaiba is, így ezek vagyona 0,8 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben több mint 31 milliárd forint fekszik.)

Általában jó hónapot zártak a kisebb alapkategóriák is. A vegyes alapok száma egy alap kötvényalappá alakításával 39-re, vagyonuk 1,5 százalékkal, 98 milliárd forintra csökkent, ám ennek csak az átsorolás volt az oka. Összesen 800 millió forint új tőke érkezett ezekbe a termékekbe, és piaci teljesítményük is 1,2 milliárd forinttal növelte vagyonukat. A 12 egyéb alap vagyona januárban 0,3 százalékkal, 22,5 milliárd forintra nőtt. A hónapban 540 millió forintot fektettek be a befektetők ezekbe a termékekbe, amelyek viszont mintegy 480 millió forint veszteséget szenvedtek el. A 25 nyilvános származtatott alap vagyona 2 százalékkal nőtt, január végén 62 milliárd forint volt. Ezek a termékek a hónapban 1,5 milliárd forint friss pénzt vonzottak, míg a piaci teljesítmények mintegy 280 millió forinttal csökkentették a vagyonukat.

Nőtt a zártkörű értékpapíralapok vagyona is, ismét 3,6 százalékkal. Bár januárban a nemzetközi részvénypiaci visszaeséseknek köszönhetően 8 milliárd forint veszteség keletkezett ezeken a termékeken, az új befektetések hatására 21,4 milliárd forinttal gyarapodtak. Az intézményi alapokon belül januárban ismét a részvényalapokba érkezett jelentős friss pénz, de a pénzpiaci illetve a származtatott alapok is kedveltek voltak, szemben a kötvény és az egyéb alapokkal. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 387 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 12 százaléka.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?