12 °C Budapest

Érdemes figyelni az inflációra, akár még kamatozhat is nekünk

Pénzcentrum
2008. június 10. 12:00

Ahogy szigorít a jegybank, úgy fial a pénzed a bankban A magas infláció következtében az MNB az elmúlt három alkalommal emelést hajtott végre a jegybanki alapkamaton, hogy inflációs célkitűzéseihez tartani tudja magát. Ennek nyomán két bank is megjelent már a piacon olyan lekötött betéti konstrukcióval, amelyek az infláció, illetve az alapkamat mértékéhez kötik az elérhető kamatok nagyságát. De vajon ezek tényleg magasabb hozamot tudnak biztosítani a többi betéthez képest?

Egy korábbi cikkünkben azon indexált betéti konstrukciókat mutattuk be, amelyek valamely keresztárfolyam alakulásához kötik a kamatprémium nagyságát, vagyis akkor fizetnek a minimum kamatnál magasabb kamatot, ha a lejáratig az árfolyam egy meghatározott sávon belül mozog. Mivel az árfolyamok alakulását számos tényező befolyásolja, ráadásul folyamatosan változnak, ezért némileg kisebb rizikót vállal az, aki inkább az alapkamathoz, vagy az inflációhoz kötött kamatozású betétet választ.

A legújabb konstrukciók

Két bank is kínál már ilyen betétlekötési konstrukciót. Az egyik a Budapest Bank, amely a jegybanki alapkamathoz igazítja a betéti kamat mértékét, a másik a K&H Bank, amely az előző havi inflációhoz képest változtat kamatain.

A Budapest Bank Indexált Prémium Betéte esetén tehát a kamat alakulása a Magyar Nemzeti Bank alapkamatának változását követi. Ennek megfelelően a legutóbbi, május 27-i Monetáris Tanács döntése nyomán, amikor is az alapkamatot 8,5 százalékra emelték, a betéti kamatot 8,25 százalékban határozta meg a Budapest Bank.

A futamidő végéig ez a kamat nem változik, azonban új betétek lekötése esetén, illetve a futamidő lejáratakor már az új aktuális alapkamathoz igazított kamat kerül felszámításra. Mivel ez a konstrukció akár egy hónapra is választható, így a betétes eldöntheti, hogy a következő kamathirdetéskor megtartja (alapesetben automatikusan megújul), vagy felmondja betét.

Az így meghatározott kamat a futamidő végéig fix, tehát egy esetleges futamidőn belüli alapkamat változás nem érinti a betétest, azonban az új betétek már csak emellett köthetők le.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha megnézzük, hogy az elmúlt egy évben hogyan alakult a jegybanki alapkamat, láthatjuk, hogy mindössze kétszer került sor csökkentésre, egyébként az ülések alkalmával vagy változatlanul hagyták, vagy emeltek rajta. Az elmúlt három alkalommal emelést hajtott végre a Tanács, válaszul az inflációs nyomásra. A mostani 8,5 százaléknál magasabb alapkamat utoljára 2005. márciusában volt.


Ugyanakkor az MNB legutóbbi inflációs jelentésében számos olyan tényezőről számolt be, amely felfelé ható nyomást gyakorol az inflációra (élelmiszer árak, olajár, stb.), így amennyiben a jegybank tartani szeretné magát az inflációs célkitűzéseihez, úgy várhatóan további emeléseket hajt végre, és akár ilyen magas szinten stabilizálódhat az alapkamat.

Ez tehát azt jelentheti, hogy akár tartósan magas kamatot is el tudunk érni a Budapest Bank ajánlatával, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy amennyiben az alapkamat magasabb szinten stabilizálódik, úgy a többi bank is ehhez igazítja betéti kamatait, tehát mindig érdemes figyelni a többi bank ajánlatát is, hiszen legutóbbi betétkörképünk során is találtunk olyan konstrukciót, ahol 10 százalékos kamatot ajánlottak, igaz ezek jellemzően csak egyszeri alkalommal köthetők le.

Hogy lesz a változóból mégis fix?

A K&H Bank szintén kínál indexált betéti konstrukciót, azonban az előzőtől eltérően nem a jegybanki alapkamathoz, hanem az infláció alakulásához köti az elérhető kamat mértékét.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06