11 °C Budapest

A BUX ETF nyerte el a világszerte legnagyobb állomány-növekedést elért alap nemzetközi díját

Pénzcentrum
2008. május 6. 15:10

A világ valamennyi ETF alapját értékelő Exchangetradetfunds.com idén negyedik alkalommal rendezte meg díjátadó gálájával egybekötött konferenciáját, amelyen az ETF szakma legjobbjait díjazzák.

Az Európában kibocsátott ETF alapok között 2007-ben százalékosan a BUX ETF érte el a legnagyobb állomány-növekedést, így az OTP Alapkezelő vehette át a rangos elismerést. A Globális ETF-díj lehetőséget teremt arra, hogy elismerjék e szakterület szakembereinek hozzájárulását az ETF-piacok bővüléséhez. A statisztikai rangsort idén a világ egyik legnagyobb pénzintézetének, a Morgan Stanley Befektetési Stratégiai Igazgatója, Deborah Fuhr állította össze. Fuhr gratulált az OTP Alapkezelőnek sikeres termékéhez, és hozzátette, a közép-kelet-európai piac egyedüli ETF kibocsátójaként a BUX ETF kimagasló teljesítményt ért el.

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. és az OTP Csoport 2006. november indította útjára a BUX ETF-et, amelynek 2006. december 13-án kezdődött a tőzsdei forgalmazása. A BUX ETF Alap kibocsátása és tőzsdei bevezetése a hazai értékpapírpiac meghatározó szereplőinek, az OTP Alapkezelő Zrt-nek, az OTP Bank Nyrt-nek, a Budapesti Értéktőzsde Zrt-nek és a KELER Zrt-nek szoros együttműködésében jött létre.
A piacvezető hazai vagyonkezelő, az OTP Alapkezelő Zrt. a BUX ETF Alap alapkezelője, a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank Nyrt. pedig a tőzsdén keresztüli árjegyzéssel garantálja a termék folyamatos likviditását.

A BUX ETF Alap tőzsdén kereskedett indexkövető alap, amely a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX összetételét tükrözi. A nemcsak hazánkban, hanem a közép-kelet-európai régióban is első ETF, a világon egyre növekvő népszerűségű befektetési termék mind magán-, mind intézményi befektetők számára lehetőséget kínál egyszerű, azonnali és alacsony költségek mellett - az adott index által reprezentált piaci szegmensbe - esetünkben a hazai részvénypiacba történő befektetésre.

A BUX ETF Alap legnagyobb előnye, hogy egyetlen tranzakcióval az egész magyar részvénypiacba egyszerűen és egyetlen részvény vételének költségével be lehet fektetni, így tehát nem szükséges az adott index valamennyi részvényének egyesével történő költséges megvásárlása. A tőzsdei forgalmazásnak köszönhetően az alap befektetési jegyeit bármikor egyszerűen meg lehet venni, el lehet adni. Az 5 másodpercenként frissülő BUX ETF befektetési jegy árfolyam biztosítja a piaci ár folyamatosságát. A legkisebb befektethető egység a tőzsdei forgalmazás során 1 befektetési jegy, amelynek névértéke 1000 forint. A befektetési jegyek likviditását Magyarországon egyedülálló módon tőzsdei árjegyzői rendszer biztosítja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BUX ETF teljesítménye szorosan követi a BUX index teljesítményét. A hozamot az alapkezeléssel kapcsolatos díjak csak egészen kis mértékben befolyásolják, mert az alacsony, kb. 0,54%-os díjazást is nagyrészt ellensúlyozza a portfolióban lévő értékpapírok kölcsönadásából származó bevétel.

A BUX ETF jelenlegi vagyona 3,8 milliárd forint. Az új termék rövid idő alatt a BÉT-en kereskedett leglikvidebb befektetési alappá vált, amely a teljes tőzsdei befektetési alap forgalom mintegy felét biztosította az elmúlt évben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?