16 °C Budapest

A BUX ETF nyerte el a világszerte legnagyobb állomány-növekedést elért alap nemzetközi díját

Pénzcentrum
2008. május 6. 15:10

A világ valamennyi ETF alapját értékelő Exchangetradetfunds.com idén negyedik alkalommal rendezte meg díjátadó gálájával egybekötött konferenciáját, amelyen az ETF szakma legjobbjait díjazzák.

Az Európában kibocsátott ETF alapok között 2007-ben százalékosan a BUX ETF érte el a legnagyobb állomány-növekedést, így az OTP Alapkezelő vehette át a rangos elismerést. A Globális ETF-díj lehetőséget teremt arra, hogy elismerjék e szakterület szakembereinek hozzájárulását az ETF-piacok bővüléséhez. A statisztikai rangsort idén a világ egyik legnagyobb pénzintézetének, a Morgan Stanley Befektetési Stratégiai Igazgatója, Deborah Fuhr állította össze. Fuhr gratulált az OTP Alapkezelőnek sikeres termékéhez, és hozzátette, a közép-kelet-európai piac egyedüli ETF kibocsátójaként a BUX ETF kimagasló teljesítményt ért el.

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. és az OTP Csoport 2006. november indította útjára a BUX ETF-et, amelynek 2006. december 13-án kezdődött a tőzsdei forgalmazása. A BUX ETF Alap kibocsátása és tőzsdei bevezetése a hazai értékpapírpiac meghatározó szereplőinek, az OTP Alapkezelő Zrt-nek, az OTP Bank Nyrt-nek, a Budapesti Értéktőzsde Zrt-nek és a KELER Zrt-nek szoros együttműködésében jött létre.
A piacvezető hazai vagyonkezelő, az OTP Alapkezelő Zrt. a BUX ETF Alap alapkezelője, a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank Nyrt. pedig a tőzsdén keresztüli árjegyzéssel garantálja a termék folyamatos likviditását.

A BUX ETF Alap tőzsdén kereskedett indexkövető alap, amely a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX összetételét tükrözi. A nemcsak hazánkban, hanem a közép-kelet-európai régióban is első ETF, a világon egyre növekvő népszerűségű befektetési termék mind magán-, mind intézményi befektetők számára lehetőséget kínál egyszerű, azonnali és alacsony költségek mellett - az adott index által reprezentált piaci szegmensbe - esetünkben a hazai részvénypiacba történő befektetésre.

A BUX ETF Alap legnagyobb előnye, hogy egyetlen tranzakcióval az egész magyar részvénypiacba egyszerűen és egyetlen részvény vételének költségével be lehet fektetni, így tehát nem szükséges az adott index valamennyi részvényének egyesével történő költséges megvásárlása. A tőzsdei forgalmazásnak köszönhetően az alap befektetési jegyeit bármikor egyszerűen meg lehet venni, el lehet adni. Az 5 másodpercenként frissülő BUX ETF befektetési jegy árfolyam biztosítja a piaci ár folyamatosságát. A legkisebb befektethető egység a tőzsdei forgalmazás során 1 befektetési jegy, amelynek névértéke 1000 forint. A befektetési jegyek likviditását Magyarországon egyedülálló módon tőzsdei árjegyzői rendszer biztosítja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A BUX ETF teljesítménye szorosan követi a BUX index teljesítményét. A hozamot az alapkezeléssel kapcsolatos díjak csak egészen kis mértékben befolyásolják, mert az alacsony, kb. 0,54%-os díjazást is nagyrészt ellensúlyozza a portfolióban lévő értékpapírok kölcsönadásából származó bevétel.

A BUX ETF jelenlegi vagyona 3,8 milliárd forint. Az új termék rövid idő alatt a BÉT-en kereskedett leglikvidebb befektetési alappá vált, amely a teljes tőzsdei befektetési alap forgalom mintegy felét biztosította az elmúlt évben.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?