A BUX ETF nyerte el a világszerte legnagyobb állomány-növekedést elért alap nemzetközi díját

Pénzcentrum
2008. május 6. 15:10

A világ valamennyi ETF alapját értékelő Exchangetradetfunds.com idén negyedik alkalommal rendezte meg díjátadó gálájával egybekötött konferenciáját, amelyen az ETF szakma legjobbjait díjazzák.

Az Európában kibocsátott ETF alapok között 2007-ben százalékosan a BUX ETF érte el a legnagyobb állomány-növekedést, így az OTP Alapkezelő vehette át a rangos elismerést. A Globális ETF-díj lehetőséget teremt arra, hogy elismerjék e szakterület szakembereinek hozzájárulását az ETF-piacok bővüléséhez. A statisztikai rangsort idén a világ egyik legnagyobb pénzintézetének, a Morgan Stanley Befektetési Stratégiai Igazgatója, Deborah Fuhr állította össze. Fuhr gratulált az OTP Alapkezelőnek sikeres termékéhez, és hozzátette, a közép-kelet-európai piac egyedüli ETF kibocsátójaként a BUX ETF kimagasló teljesítményt ért el.

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. és az OTP Csoport 2006. november indította útjára a BUX ETF-et, amelynek 2006. december 13-án kezdődött a tőzsdei forgalmazása. A BUX ETF Alap kibocsátása és tőzsdei bevezetése a hazai értékpapírpiac meghatározó szereplőinek, az OTP Alapkezelő Zrt-nek, az OTP Bank Nyrt-nek, a Budapesti Értéktőzsde Zrt-nek és a KELER Zrt-nek szoros együttműködésében jött létre.
A piacvezető hazai vagyonkezelő, az OTP Alapkezelő Zrt. a BUX ETF Alap alapkezelője, a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank Nyrt. pedig a tőzsdén keresztüli árjegyzéssel garantálja a termék folyamatos likviditását.

A BUX ETF Alap tőzsdén kereskedett indexkövető alap, amely a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX összetételét tükrözi. A nemcsak hazánkban, hanem a közép-kelet-európai régióban is első ETF, a világon egyre növekvő népszerűségű befektetési termék mind magán-, mind intézményi befektetők számára lehetőséget kínál egyszerű, azonnali és alacsony költségek mellett - az adott index által reprezentált piaci szegmensbe - esetünkben a hazai részvénypiacba történő befektetésre.

A BUX ETF Alap legnagyobb előnye, hogy egyetlen tranzakcióval az egész magyar részvénypiacba egyszerűen és egyetlen részvény vételének költségével be lehet fektetni, így tehát nem szükséges az adott index valamennyi részvényének egyesével történő költséges megvásárlása. A tőzsdei forgalmazásnak köszönhetően az alap befektetési jegyeit bármikor egyszerűen meg lehet venni, el lehet adni. Az 5 másodpercenként frissülő BUX ETF befektetési jegy árfolyam biztosítja a piaci ár folyamatosságát. A legkisebb befektethető egység a tőzsdei forgalmazás során 1 befektetési jegy, amelynek névértéke 1000 forint. A befektetési jegyek likviditását Magyarországon egyedülálló módon tőzsdei árjegyzői rendszer biztosítja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BUX ETF teljesítménye szorosan követi a BUX index teljesítményét. A hozamot az alapkezeléssel kapcsolatos díjak csak egészen kis mértékben befolyásolják, mert az alacsony, kb. 0,54%-os díjazást is nagyrészt ellensúlyozza a portfolióban lévő értékpapírok kölcsönadásából származó bevétel.

A BUX ETF jelenlegi vagyona 3,8 milliárd forint. Az új termék rövid idő alatt a BÉT-en kereskedett leglikvidebb befektetési alappá vált, amely a teljes tőzsdei befektetési alap forgalom mintegy felét biztosította az elmúlt évben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem