Emlékérme-kibocsátás a XXIX. nyári olimpiai játékok tiszteletére

Pénzcentrum
2008. április 11. 14:24

A Magyar Nemzeti Bank "XXIX. nyári olimpiai játékok" elnevezéssel 5000 Ft névértékű, ezüst emlékpénzt bocsát ki, tisztelegve a nemzetközi sportélet kiemelkedő eseménye előtt. Az érmét a Pénzverő Zrt. mintaboltjaiban vásárolhatják meg az érdeklődők.

A jegybank a XXIX. nyári olimpiai játékok tiszteletére 5000 Ft névértékű, ezüst emlékérmét bocsát ki, amelyet Kereszthury Gábor szobrászművész tervezett. A törvényes fizetőeszköznek számító érme előlapján a kötelező érmeképi elemek (5000 forint értékjelzés, Magyar Köztársaság felirat, BP. verdejegy és a 2008-as verési évszám) mellett fő motívumként a Magyar Köztársaság címere látható vizet szimbolizáló hullámvonal felett.

A hátoldalon a XXIX. nyári olimpiai játékok felirat alatt hazánk egyik legkedveltebb sportága, a vízilabda elevenedik meg a vízből mellig kiemelkedő, dobáshoz készülő vízilabda játékos ábrázolásával. A hátoldalon szerepel a tervező mesterjegye is.A Magyar Nemzeti Bank 1984 óta - immár hagyományosan - a nyári olimpiai játékok tiszteletére emlékpénzt bocsát ki. A sporteseményekről való megemlékezés gyakorlata 1980-ban indult a XIII. téli olimpiai játékokkal, azóta a labdarúgó világbajnokságok és a nyári olimpiai játékok is megjelennek emlékpénzeken. A nyári olimpiai játékok tiszteletére kibocsátott emlékpénzek sajátossága, hogy szinte minden alkalommal egy-egy sportág ábrázolása jelenik meg rajtuk: Elsőként a torna (1984), az Atlantában megrendezett olimpia alkalmából úszás és vívás (1994, 1996), a 2000-es nyári olimpiai játékok kapcsán a kalapácsvetés, és legutóbb az ökölvívás (2004) jelent meg az érméken - olvasható a jegybank közleményében.

A XXIX. nyári olimpiai játékok tiszteletére kibocsátott emlékpénz 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az érméből összesen 18000 darab készül, ebből 14000 tükörfényes (proof) kivitelben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ezüst emlékpénz megvásárolható a Magyar Pénzverő Zrt. székhelyén (Budapest VIII., Könyves Kálmán krt. 38.), illetve az MNB Látogatóközpontban üzemelő érmeboltjában (Budapest V., Szabadság tér 8-9.).

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?