3 °C Budapest

A garantált alapokban még van fantázia - új alapokkal jön a K&H Alapkezelő

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 15:45

Markáns változás állhat be a közép-európai régió, így hazánk befektetési szokásaiban, a nyugat-európai minták alapján az alacsonyabb kockázatú termékeket fokozatosan felváltják a részvényjellegű befektetések. A befektetői szemlélet alakításában nagy szerep jut a különféle tőkevédett konstrukcióknak, amelyek mind sokszínűbbé válnak a szabályozás adta lazább kereteknek köszönhetően. Nem a garantált szegmens az egyetlen ugyanakkor, ahol a most tízéves K&H Alapkezelő innovatív termékekkel igyekszik megjelenni, kiemelt szerepet játszanak a KBC csoport stratégiájában például a társadalmilag felelős befektetések, de a jövőre az úgynevezett életciklus alapok is megjelennek a társaság kínálatában.

Dr. Stefan Duchateau, a KBC Vagyonkezelő N.V. Vezetői Bizottságának elnöke a régiónk vagyonkezelési és befektetésialap-piacán zajló folyamatokkal kapcsolatban rámutatott, hogy Nyugat-Európában Belgium égy évtizede még hasonló helyzetben volt, mint hazánk, miután a lakossági befektetéseket az alacsonyabb kockázatú eszközök uralták.

A közép-kelet-európai átlag szerint a megtakarítások valamivel kevesebb, mint 70%-a bankbetétekben van, a befektetési alapok szegmense mintegy 20%-ot tudhat magáénak, míg a biztosítási piac 10%-ot szerzett meg a megtakarításokból. Ugyanez az arány az eurózónában alig több mint 30% bankbetét, közel 40% befektetési alap és kevesebb, mint 30% biztosítás.

Mára fordult a kocka, és Belgium az európai élvonalba tartozik, legalábbis ami a részvényalapok részarányát illeti a lakosság által birtokolt befektetési alapokon belül. A szakember elmondta, hogy hasonló váltásra számítanak a régióban és hazánkban is, aminek egyik legfontosabb eszközei a kockázatosabb piacokkal szemben kitettséget a védelemmel kombináló tőkevédett alapok lesznek.

Erwin Schoeters, a KBC Vagyonkezelő ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy 2006 eleji felmérés szerint az európai lakossági befektetők 63 százaléka kiemelten fontosnak tartotta a tőkevédelmet a befektetésekben, míg a termékkínálatnak csupán 7 százaléka nyújtott valamiféle védettséget a befektetőknek, így ezen a téren hatalmas fejlődési potenciál rejtőzik még a piacban, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában.

Ez a fejlődés a termékfejlesztés terén is jelentkezik, hiszen újabb és újabb konstrukciók jelennek meg a tőkevédett alapok terén is, ilyen például a belgiumi piacon már megtalálható, időjárás derivatívokra épülő konstrukció, ami a vártnál több nyári esős nap esetén plusz hozamot, de az új szabályozásnak köszönhetően elképzelhetőek olyan tőkevédett konstrukciók is, amelyek egy kosár helyett egyetlen részvényre épülnek. A legfontosabb irányzat az úgynevezett CPPI, azaz nyíltvégű, aktívan menedzselt garantált alapok lehetnek, ilyen alappal a K&H Alapkezelő a jövő hónap során jelentkezhet majd a hazai piacon.

A garantált szegmens mellett a KBC elkötelezett az úgynevezett SRI alapok terén is, így jelentős hangsúlyt fektet a társadalmilag felelős befektetéseket végrehajtó alapjaira. Ennek hazai megnyilvánulása a K&H Öko alap is, amelynek garantált "testvérével" az alapkezelő várhatóan októberben jelenik meg a piacon - mondta el Zobor Zsuzsa, a társaság vezérigazgatója. Hazánkban szintén kevésbé ismert szegmens az életciklus alapok köre, a befektetők életkorának megfelelő kockázati szintű befektetési lehetőségeket kínálnak. Hazánkban a K&H Alapkezelő 2008 elején jelenhet meg hasonló termékkel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
MNB Intézet  |  2022. december 6. 11:17
A japán jen közel 30 százalékos gyengülést mutatott az elmúlt egy év során, amivel az 1988-as részvé...
Bankmonitor  |  2022. december 6. 10:52
Számtalan család élt már a Babaváró hitel kiemelkedő előnyeivel, ahogy sokan használták ki az otthon...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?