10 °C Budapest

A garantált alapokban még van fantázia - új alapokkal jön a K&H Alapkezelő

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 15:45

Markáns változás állhat be a közép-európai régió, így hazánk befektetési szokásaiban, a nyugat-európai minták alapján az alacsonyabb kockázatú termékeket fokozatosan felváltják a részvényjellegű befektetések. A befektetői szemlélet alakításában nagy szerep jut a különféle tőkevédett konstrukcióknak, amelyek mind sokszínűbbé válnak a szabályozás adta lazább kereteknek köszönhetően. Nem a garantált szegmens az egyetlen ugyanakkor, ahol a most tízéves K&H Alapkezelő innovatív termékekkel igyekszik megjelenni, kiemelt szerepet játszanak a KBC csoport stratégiájában például a társadalmilag felelős befektetések, de a jövőre az úgynevezett életciklus alapok is megjelennek a társaság kínálatában.

Dr. Stefan Duchateau, a KBC Vagyonkezelő N.V. Vezetői Bizottságának elnöke a régiónk vagyonkezelési és befektetésialap-piacán zajló folyamatokkal kapcsolatban rámutatott, hogy Nyugat-Európában Belgium égy évtizede még hasonló helyzetben volt, mint hazánk, miután a lakossági befektetéseket az alacsonyabb kockázatú eszközök uralták.

A közép-kelet-európai átlag szerint a megtakarítások valamivel kevesebb, mint 70%-a bankbetétekben van, a befektetési alapok szegmense mintegy 20%-ot tudhat magáénak, míg a biztosítási piac 10%-ot szerzett meg a megtakarításokból. Ugyanez az arány az eurózónában alig több mint 30% bankbetét, közel 40% befektetési alap és kevesebb, mint 30% biztosítás.

Mára fordult a kocka, és Belgium az európai élvonalba tartozik, legalábbis ami a részvényalapok részarányát illeti a lakosság által birtokolt befektetési alapokon belül. A szakember elmondta, hogy hasonló váltásra számítanak a régióban és hazánkban is, aminek egyik legfontosabb eszközei a kockázatosabb piacokkal szemben kitettséget a védelemmel kombináló tőkevédett alapok lesznek.

Erwin Schoeters, a KBC Vagyonkezelő ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy 2006 eleji felmérés szerint az európai lakossági befektetők 63 százaléka kiemelten fontosnak tartotta a tőkevédelmet a befektetésekben, míg a termékkínálatnak csupán 7 százaléka nyújtott valamiféle védettséget a befektetőknek, így ezen a téren hatalmas fejlődési potenciál rejtőzik még a piacban, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez a fejlődés a termékfejlesztés terén is jelentkezik, hiszen újabb és újabb konstrukciók jelennek meg a tőkevédett alapok terén is, ilyen például a belgiumi piacon már megtalálható, időjárás derivatívokra épülő konstrukció, ami a vártnál több nyári esős nap esetén plusz hozamot, de az új szabályozásnak köszönhetően elképzelhetőek olyan tőkevédett konstrukciók is, amelyek egy kosár helyett egyetlen részvényre épülnek. A legfontosabb irányzat az úgynevezett CPPI, azaz nyíltvégű, aktívan menedzselt garantált alapok lehetnek, ilyen alappal a K&H Alapkezelő a jövő hónap során jelentkezhet majd a hazai piacon.

A garantált szegmens mellett a KBC elkötelezett az úgynevezett SRI alapok terén is, így jelentős hangsúlyt fektet a társadalmilag felelős befektetéseket végrehajtó alapjaira. Ennek hazai megnyilvánulása a K&H Öko alap is, amelynek garantált "testvérével" az alapkezelő várhatóan októberben jelenik meg a piacon - mondta el Zobor Zsuzsa, a társaság vezérigazgatója. Hazánkban szintén kevésbé ismert szegmens az életciklus alapok köre, a befektetők életkorának megfelelő kockázati szintű befektetési lehetőségeket kínálnak. Hazánkban a K&H Alapkezelő 2008 elején jelenhet meg hasonló termékkel.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 08:37
Egyre kevesebbet költenek médiára a magyarországi nagy hirdetők az árbevételük arányában. Amíg példá...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 07:30
Még mindig a változó kamatozású állampapírokkal érhető el a legmagasabb hozam a lakossági állampapír...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm