A garantált alapokban még van fantázia - új alapokkal jön a K&H Alapkezelő

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 15:45

Markáns változás állhat be a közép-európai régió, így hazánk befektetési szokásaiban, a nyugat-európai minták alapján az alacsonyabb kockázatú termékeket fokozatosan felváltják a részvényjellegű befektetések. A befektetői szemlélet alakításában nagy szerep jut a különféle tőkevédett konstrukcióknak, amelyek mind sokszínűbbé válnak a szabályozás adta lazább kereteknek köszönhetően. Nem a garantált szegmens az egyetlen ugyanakkor, ahol a most tízéves K&H Alapkezelő innovatív termékekkel igyekszik megjelenni, kiemelt szerepet játszanak a KBC csoport stratégiájában például a társadalmilag felelős befektetések, de a jövőre az úgynevezett életciklus alapok is megjelennek a társaság kínálatában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Dr. Stefan Duchateau, a KBC Vagyonkezelő N.V. Vezetői Bizottságának elnöke a régiónk vagyonkezelési és befektetésialap-piacán zajló folyamatokkal kapcsolatban rámutatott, hogy Nyugat-Európában Belgium égy évtizede még hasonló helyzetben volt, mint hazánk, miután a lakossági befektetéseket az alacsonyabb kockázatú eszközök uralták.

A közép-kelet-európai átlag szerint a megtakarítások valamivel kevesebb, mint 70%-a bankbetétekben van, a befektetési alapok szegmense mintegy 20%-ot tudhat magáénak, míg a biztosítási piac 10%-ot szerzett meg a megtakarításokból. Ugyanez az arány az eurózónában alig több mint 30% bankbetét, közel 40% befektetési alap és kevesebb, mint 30% biztosítás.

Mára fordult a kocka, és Belgium az európai élvonalba tartozik, legalábbis ami a részvényalapok részarányát illeti a lakosság által birtokolt befektetési alapokon belül. A szakember elmondta, hogy hasonló váltásra számítanak a régióban és hazánkban is, aminek egyik legfontosabb eszközei a kockázatosabb piacokkal szemben kitettséget a védelemmel kombináló tőkevédett alapok lesznek.

Erwin Schoeters, a KBC Vagyonkezelő ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy 2006 eleji felmérés szerint az európai lakossági befektetők 63 százaléka kiemelten fontosnak tartotta a tőkevédelmet a befektetésekben, míg a termékkínálatnak csupán 7 százaléka nyújtott valamiféle védettséget a befektetőknek, így ezen a téren hatalmas fejlődési potenciál rejtőzik még a piacban, nemcsak hazánkban, hanem egész Európában.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ez a fejlődés a termékfejlesztés terén is jelentkezik, hiszen újabb és újabb konstrukciók jelennek meg a tőkevédett alapok terén is, ilyen például a belgiumi piacon már megtalálható, időjárás derivatívokra épülő konstrukció, ami a vártnál több nyári esős nap esetén plusz hozamot, de az új szabályozásnak köszönhetően elképzelhetőek olyan tőkevédett konstrukciók is, amelyek egy kosár helyett egyetlen részvényre épülnek. A legfontosabb irányzat az úgynevezett CPPI, azaz nyíltvégű, aktívan menedzselt garantált alapok lehetnek, ilyen alappal a K&H Alapkezelő a jövő hónap során jelentkezhet majd a hazai piacon.

A garantált szegmens mellett a KBC elkötelezett az úgynevezett SRI alapok terén is, így jelentős hangsúlyt fektet a társadalmilag felelős befektetéseket végrehajtó alapjaira. Ennek hazai megnyilvánulása a K&H Öko alap is, amelynek garantált "testvérével" az alapkezelő várhatóan októberben jelenik meg a piacon - mondta el Zobor Zsuzsa, a társaság vezérigazgatója. Hazánkban szintén kevésbé ismert szegmens az életciklus alapok köre, a befektetők életkorának megfelelő kockázati szintű befektetési lehetőségeket kínálnak. Hazánkban a K&H Alapkezelő 2008 elején jelenhet meg hasonló termékkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?