3 °C Budapest

Mibe fektessünk? - Íme néhány szempont

Pénzcentrum
2007. június 6. 09:30

A befektetési termékek közötti választást számos tényező befolyásolhatja, ám korántsem mindegy, hogy minden esetben igazán tisztában van-e a befektető a kiválasztott termék jellemzőivel.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében - amennyiben az adóoptimalizálás lebeg a magánszemély szeme előtt - a 300 ezer forintos éves befektetés tűnik a legmegfelelőbbnek, bár ez esetben a havonta befizetett díj mértéke elsősorban a vállalattól függ, hiszen zömmel a cafeteria-rendszerben áldoznak erre. A munkáltatók által adómentesen adható tagdíjmaximum mértéke az önkéntes pénztáraknál ez évtől a minimálbér 50 százaléka - írja a Világgazdaság.

Az adóoptimalizálás vezérelheti a nyeszszámlán elhelyezendő összeget is, hiszen miután az állami támogatás a befizetések 30 százaléka, de évente legfeljebb 100 ezer forint, ennek maximális kihasználásához 333 333 forintos befizetés szükséges. Igaz, a magánszemélynek nem árt azzal számolnia, hogy az adótámogatást nem közvetlenül, hanem az előtakarékossági számlán kapja kézhez. Adókedvezmény párosul a lakás-takarékpénztári befizetésekhez is, ám komolyabb összeg felhalmozására korántsem alkalmas ez a termék, a hatékony befektetés mindössze évi 100 ezer forintra tehető.

Fontos kritérium a futamidő helyes megválasztása. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál 10 éves intervallummal kell számolni, s a lakás-takarékpénztári befizetés esetén is legalább 8 évig nem érdemes hozzányúlni a befektetéshez. A nyeszszámlán meglévő összeghez - adófizetési kötelezettség nélkül - csak a nyugdíjkorhatár elérésekor vagy nyugdíjba vonuláskor, de minimum három év takarékoskodás után lehet hozzájutni.

A befektetési alapoknál nincs optimális futamidő, hiszen azt érdemes a konstrukció jellegéhez igazítani, azaz egy részvényalapot nem hat hónapra vásárol a magánszemély, mint ahogy a pénzpiaci alapot sem érdemes évekig megtartani. Mindenesetre ha hosszú távon gondolkodik az illető, úgy a statisztikák szerint egyértelműen a részvényeken lehet a legnagyobb hozamot elérni, ám érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a legnagyobb kockázatot is ez a szegmens hordozza.

A likviditás oldaláról közelítve a kérdést: leggyorsabban a befektetési alapok, a banki és takarékbetétek, illetve a közvetlen értékpapír-befektetések esetén juthat a pénzéhez a befektető. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál tíz éven belül nem is lehetséges ilyen lépés, s a nyesz és a lakás-takarékpénztár is az alacsony likviditású befektetések közé sorolható.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 19:41
Gajdics Ottó az ATV Csatt című műsorában kijelentette, hogy bár tisztában van az ország gondjaival,...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?