Vegyünk már újra vagy várjunk még?! Befektetési stratégiák

Pénzcentrum
2007. március 9. 15:02

Az általunk a múlt számban jósolt piaci korrekció pár nappal később be is következett! A magyar fizetőeszköz kitört az eddigi szűk kereskedési sávból! Újra megnőtt az árfolyam volatilitása! A külföldi szereplők vételi érdeklődésének köszönhetően stabilnak mutatkozott az állampapír-piac. A következő hónapokban az államháztartási reform mellett az infláció alakulása lesz a piacot befolyásoló tényező! Az árdrágulás üteme 9% körül tetőzhet, az infláció átgyűrűző hatásai nem behatárolhatóak. Az idei költségvetés eddig a hiányszám teljesítését vetíti előre. 2008-ra talán mi is teljesítünk egy maastrichti kritériumot az 5 közül... Az Ecofin április 10-én a túlzott deficit eljárás keretében felülvizsgálja a magyar kormány által meglépett, a hiány lefaragására tett intézkedéseket.

A régiók valutái gyengültek az elmúlt napokban, ezt részben a carry trade ügyletek zárása váltotta ki. A régiós jegybankok az elmúlt hónapokban változatlanul hagyták az alapkamatokat, a gyors gazdasági növekedés (6-10%) azonban inflációs nyomást generálhat. A várakozásainknak megfelelően a feltörekvő piacok hozamfelárának csökkenése (történelmi mélypontra) megtorpant!

Az ázsiai piacok hanyatlása, valamint a korábbi amerikai jegybankelnök beszéde eladási hullámot indított el a világ piacain, a 2001-es terrortámadás óta legnagyobb piaci korrekciónak lehettünk a tanúi. A piacok zuhanásával a befektetők állampapírokba csoportosítottak át, ez az amerikai és fejlett európai állampapír-hozamok csökkenéséhez vezetett. Az amerikai S&P 500-as indexben szereplő részvények P/E-mutatója 15 alá esett (tíz éves P/E átlag 27). Az Európai Központi Bank márciusban ismét a kamatemelés mellett döntött, az irányadó ráta 3,75%-ra emelkedett. A Bank of England nem változtatott az alapkamaton (5,25%). A FED a gyenge makroadatok tükrében a közeljövőben a kamatcsökkentést fontolgathatja. A dollár az euróval szemben 1,30 körül mozog. A jelenlegi politikai feszültségek (iráni konfliktus) az olaj 60 dollár feletti stabilizációjához vezethetnek! Korábbi korrekciós időszakokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy egy egészséges korrekció mértéke kb. 15%, tehát még nincs vége! Kialakult egy negatív trend, amiben kisebb pozitív ellenmozgások normálisak. Magas volatilitásra számíthatunk! Várjuk meg az eladási hullámok lecsengését. Az igazi veszély egy öngerjesztő folyamat beindulásából eredhet! A nagy intézményi befektetők jelenleg átcsoportosítják portfolióikat, a carry trade ügyleteken keresztüli finanszírozás valószínűleg véget ér. Fontos leszögezni, hogy a gazdasági fundamentumok azonban nem változtak érdemben! A carry trade ügyletek fel nem mérhető kockázatokat vittek a pénz- és tőkepiacok működésébe!

A Magyar Nemzeti Bank a következő hónapokban várhatóan a kivárás taktikáját alkalmazza, hiszen a testület jelentős mértékű inflációs nyomással szembesülhet, az infláció másodlagos hatásai nem behatárolhatóak. A februári kamatdöntéskor a Monetáris Tanács jelentős többsége a szinten tartás mellett szavazott. Az MNB fokozott éberséggel figyeli az inflációs folyamatokat! 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat, ennek tükrében a hosszú állampapír-hozamok középtávon csökkenhetnek. Az MNB mérsékelte a februári inflációs jelentésében a 2008-ra vonatkozó előrejelzését, a 4% alatti előrejelzés 2008-ra a 3%-os (±1%) középtávú inflációs cél teljesülését jelenti! A 2008 utáni időszak lesz az igazi kihívás, a tartós árstabilitás és ismét 4-5%-os növekedési ütem megteremtése szerintünk igenis kérdéses. A következő két évben várhatóan a potenciális szintjétől elmarad a magyar GDP-növekedés. Pozitívum azonban, hogy a fiskális hitelesség folyamatosan növekszik!

Megítélésünk szerint a jelenlegi forint árfolyam-sávjának eltörlése csak egy sikeres fiskális kiigazítást követően, az euró céldátum ismeretében megfontolandó. Jelenleg a döntés árfolyam-volatilitást indukálna, igaz az inflációs célkövetéssel inkonzisztens a jelenlegi rögzített kvázi ERM II árfolyamrendszer. A sáveltörlés egyik előnye a monetáris politika eszközfüggetlensége lenne. A kiigazítások megvalósítása középtávon felértékelődési nyomást generálhat, a forint erős sávszélének közelsége (240,01) veszélyes.

A Monetáris Tanács összetételének változása, a testület tagjainak monetáris politikai beállítottsága érdemben befolyásolhatja a piac kamatpályával kapcsolatos várakozásait. A belső és külső tagok aránya teljesen felborul, ez negatív! A jövőben nagyobb összhang várható a monetáris és fiskális politika között, a múltban tapasztalt szélsőséges piaci reakciók végre lekerülhetnek a napirendről.

A magyar kormány egyelőre nem határozott meg euró-bevezetési céldátumot, viszont várhatóan felfelé módosítja az éves átlagos inflációra vonatkozó prognózisát (jelenleg 6,2%)!

Az EKB a márciusi kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően a kamatemelés mellett döntött, a 2005-ben kezdődő kamatemelési ciklus tehát folytatódik. Az irányadó ráta öt éves csúcson van (3,75%). 4% feletti alapkamat is lehetséges!

Az amerikai alapkamat már hónapok óta változatlanul 5,25%-on áll. Az amerikai gazdaság növekedésével kapcsolatos félelmek az inflációs veszélyt ismét a háttérbe szorították. A FED jelenleg még kiváró állásponton van, a gyenge makroadatok azonban előbb-utóbb kamatcsökkentésre kényszerítik az amerikai jegybankot.
A magyar részvénypiacon a feltörekvő piacokkal összhangban jelentős korrekció zajlott az elmúlt napokban! A következő jelentősebb tartóvonal 22.500, majd 21.000 környékén található. A korrekciót rövid- és középtávú befektetők vételre használhatják! Ismét bebizonyosodott, a növekvő volatilitásbán egy aktívan kezelt portfolió verhetetlen! Március végén indul a nemzetközi viszonylatban is innovációnak tekinthető IPPA (Interactive Personal Portfolio Assistant) programunk! Az Ön személyes befektetési tanácsadója a nap 24 órájában! A BUX számára a következő hetekben lefelé a 22.500-as szint lesz meghatározó, a korrekciós időszak még nem zárult le. Pozitív ellenmozgás esetében a 23.500/24.000 ellenállás.

A fokozott optimizmus átcsapott pesszimizmusba! Az ideális kiszállás időzítése ebben az esetben kiválóan sikerült. A jelenlegi események némileg hasonlítanak a tavaly tavaszi feltörekvő piaci korrekcióra. A szokatlanul alacsony volatilitás és kockázati prémiumok korszaka véget ért! Az elmúlt évek töretlen fejlődése megtört, de nem számítunk tartósan negatív hangulatra. Ne feledjük, a fejlett és feltörekvő piacok fundamentálisan nem számítanak túlértékeltnek, igaz egyes részvénypiacok túlfűtötté váltak az elmúlt hónapokban. Építsük ki egy egészséges 15%-os korrekció után pozícióinkat. Megítélésünk szerint nem beszélhetünk trendfordulóról, a jelenlegi korrekció hosszabb távon inkább vételi lehetőséget jelent!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 1. 16:39
Nagy összegű bírságot vagy akár a platform korlátozását is kilátásba helyezte az Európai Unió illeté...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 1. 15:02
Kis vásárlás és sok osztalék gyűjtögetés volt a novemberi teljesítményem.VáltozásokKétszer vásárolta...
Számvető  |  2022. december 1. 12:24
A pénzügyi szakértők által aktívan kezelt befektetési alapok semmivel sem teljesítenek jobban, mint...
Bankmonitor  |  2022. december 1. 08:53
Kevesen tudják, hogyan számolják ki az állami nyugdíjat. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi videóva...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?