A nap grafikonja: Mi mozgatja a BUX-ot?

Pénzcentrum
2005. április 1. 12:13

A globális kockázatéhség az utóbbi időben a feltörekvő piaci eszközfelértékelődés egyik legfontosabb indokaként emlegetett fogalom volt. A carry trade folyamat (adósodj el olcsón és vegyél magas hozamú eszközöket) következtében a fejlődő piacokra rengeteg tőke áramlott az elmúlt időszakban, ugyanakkor túl vagyunk az első korrekción.

A likviditás legfontosabb forrása az USA, ahol a kamatszint továbbra is igen alacsony. A fejlett piaci eszközök többsége (legalábbis a biztonságosabb csoportok) alacsony megtérülést kínál, emiatt a befektetők fokozott igénnyel fordultak a magasabb hozamú (és egyben kockázatosabb) eszközök felé (kockázatos vállalati kötvények, fejlődő piaci eszközök).

A folyamat azonban nem csak egy irányba működik. Amint drágább lesz a finanszírozás, emelkedik a fejlett piaci eszközök által kínált hozam, a globális tőkeáramlás is változik.

Az alábbi grafikonon a BUX index értékének és a 10 éves amerikai állampapír hozamának alakulását szerepeltettük egy grafikonon. Jól látható, hogy márciusban az együttmozgás viszonylag szoros volt. A hozamemelkedés (az ábrán a tengely értékei fordított sorrendben vannak) a BUX értékének csökkenésével párosult, míg a hozamcsökkenés a BUX emelkedésével.

A 10 éves hozam 4.7% környékéről mára 4.5%-ra "táncolt" vissza, ezzel párhuzamosan a BUX ismét emelkedik, 17,400 körül van.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem