Kötvénypiac: megállt a hozamemelkedés, újabb rally vagy...

Pénzcentrum
2005. május 6. 09:25

A tavaly nyár végén megindult hozamcsökkenési trend idén február végén látványosan megakadt. A hosszabb állampapírok hozama kb. 50 bp-os emelkedést mutatott. A hozamemelkedés többnyire a megemelkedett kockázati prémiumnak köszönhető, ugyanis a hozamfelár a benchmarknak tekintett euró kötvények felett hasonló mértékben növekedett. A globális kockázati felárak alakulását mutató EMBI spread, VIX index illetve Maggie high yield szintén azt mutatja, hogy a fejlődő piacokon a kockázati felárak növekszenek. Az utóbbi napokban a hozamemelkedés megállni látszik, a forint kismértékben erősödik. A piacon jelentős a bizonytalanság, hogy csak a gyengülés első hullámain vagyunk túl, vagy további hozamemelkedés és forintgyengülés következik.

Elmondható, hogy a piaci folyamatokra a fundamentális helyzet hosszú távon jellemzően meghatározó módon hat, ugyanakkor a rövidebb távú eseményeknél az összefüggés sokszor kevésbé kimutatható. A likviditási helyzet alakulása, néhány nagyobb piaci szereplő határozottabb lépése egy kis, nyitott piacon alapvetően változtathatja meg a hangulatot. A magyar gazdaság egyensúlyi problémái jó ideje ismertek, emellett azonban az inflációs kép viszonylag kedvezően alakulása mégis teret engedett a jegybanki kamatcsökkentéseknek. Legalább ilyen fontos szerepet játszott a külső környezet kedvező alakulása, a kockázatvállalási hajlandóság erősödése, a kockázati felárak világméretű csökkenése. Az alábbi ábrákon az EMBI spread hisztorikus alakulását mutatjuk be 2000 eleje óta. Látható, hogy a 2001 végén közel 1,000 bp-os felár ma 400 bp körül mozog (figyelembe kell venni, hogy az index szerkezete némileg átalakult, de mondanivalónk szempontjából lényeges torzítást ez nem jelent). Hasonló tendencia jellemzi a kockázatmérés egy másik mutatóját, az ún. VIX indexet is, mely a volatilitás hisztorikus alakulását szemlélteti.


Tavaly nyár végén egy jelentős hozamcsökkenési hullám indult el a magyar állampapírpiacon. A másodpiaci hozamcsökkenés sorra kényszerítette ki a jegybanki kamatvágásokat. A fejlett piaci befektetők egyre nagyobb étvággyal fordultak a magasabb hozamú termékek iránt, egyes vélemények szerint kifejezetten túlárazottságot okozva ezeken.

A hozamcsökkenési trend a feltörekvő piaci devizák felértékelődésével párhuzamosan március elején megakadt. A jó hírek fogyatkoztak, a fejlett piacokon felerősödtek az inflációs és kamatemelési várakozások. Bár jobban a rövid hozamok emelkedtek a fejlett piacokon, némi felfelé tolódás a hozamgörbe hosszabb végén is megfigyelhető volt. A 10 éves euró és dollár hozamokat árgus szemekkel figyelték a hazai befektetők is, ugyanis ezek bizonyos időszakokban jó indikációt jelentettek a tőkeáramlás irányára.

A hazai hozamalakulásban megfigyelhető volt, hogy az év eleji rövid oldali hozamcsökkenés a hosszú oldalon lényegesen mérsékeltebb hozamesést okozott, az ezt követő hozamemelkedés ugyanakkor szinte minden szakaszon hasonlóan intenzív volt. Ezt mutatja az 1 és 10 éves állampapírok hozamai közötti különbség időbeli alakulása, melyet az alábbi ábra szemléltet. Azt mondhatjuk tehát, hogy bizonyos felfokozott várakozások az intenzív tőkebeármalás szakaszában kialakulhattak, ugyanakkor a korrekcióban egyértelművé vált, hogy ezek nem változtak meg drasztikusan, a kockázatokat (pl. államháztartási pozíció) a piac továbbra is érzékeli.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Március eleje óta a távolabbi lejáratokon kb. 50 bp hozamemelkedés történt. A hozamemelkedéssel párhuzamosan a forint árfolyama 4-5%-kal gyengült az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz leértékelődése nem egyedi volt a régióban, a zloty még ennél is jobban, a cseh korona valamivel kisebb mértékben veszített értékéből. Az árfolyamgyengülés és hozamemelkedés a külföldi állomány érdemi csökkenésével párosult. A külföldiek kezén levő forint állampapír állomány közel 200 mrd Ft-tal csökkent ebben az időszakban. Az áprilisi jelentősebb állományváltozásnál meg kell említeni, hogy ekkor egy jelentősebb lejárat volt a piacon, melyet a külföldi befektetők jó része nem újított meg. A maradék állomány futamidejének növekedése arra utalhat, hogy összességében inkább a rövidebb futamidejű (jellemzően spekulatív) papíroktól váltak meg a külföldiek.

Összességében elmondható, hogy a hozamfelárak hisztorikus alakulása szempontjából a mostani szintek továbbra sem tekinthetők magasnak. A régióban továbbra is a magyar hozamok tartalmazzák a legnagyobb prémiumot a benchmark euró hozamokhoz képest. Ha a 10 éves papírokat nézzük, a 4.2%pont körüli prémium duplája a lengyelének, és még nagyobb az eltérés a gyakorlatilag euró szinten mozgó cseh hozamokhoz képest. A hozamok összehasonlításánál természetesen figyelembe kell venni a makrogazdasági különbségeket, az eltérő inflációs szinteket is).

Az 5 év múlvai 5 éves hozamok hisztorikus alakulása is hasonló következtetésekre vezet. Ez a forward hozam jól mutatja a piac várakozásait a jövőbeni hozamokkal, a konvergencia folyamattal kapcsolatosan. Érdekes, hogy tavaly nyár közepéig az emelkedő hozamok ellenére is viszonylag együtt mozogtunk a lengyelekkel, majd nyár végén a hozamcsökkenés megindulásakor elindult egy eltávolodás, mely idővel egyre szélesebb lett. Kicsit távolabbra visszatekintve elmondható, hogy ha az euró 5 éves forward és a hazai 5 éves forward különbségét nézzük, akkor a közel 200 bp több éves csúcs. Tehát hiába közeledtünk időben az euró várható bevezetéséhez (2010, 2012?), a piaci folyamatok alapján mégis távolodtunk tőle.

Kérdés, tehát hogy a külföldi befektetők kockázati megítélése a magyar papírokkal szemben változik-e a jövőben. Ebben a fundamentumok (államháztartás, fizetési mérleg pozíció, inflációs pálya) meghatározóak lesznek. Feltehetően nem játszik majd kevésbé fontos szerepet a likviditási helyzet alakulása sem. Bár az ún. carry trade folyamat megakadása a fejlett piaci hozamemelkedéssel párhuzamosan elindított egyfajta tőkeátcsoportosítást, azon gazdaságok növekedési problémái miatt a tavaszi kamatemelési várakozások (FED, EKB) érezhetően csillapodtak, ami a magyar piac számára jó hír. Ha a befektetők ismét nagyobb hangsúllyal fordulnak a magasabb hozamú eszközök felé, az ismét jót tehet a régiónak ( a hozamemelkedés megakadását és az árfolyamok mostani kis erősödését egyesek ennek tulajdonítják), és a magyar piacon is kedvező hatásokat indukálhat. Ellenkező esetben a régióban kiemelkedő fundamentális problémák miatt a tőkekivonás folytatódhat gyengítve ezzel a forintot és a hozamokat is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm