21 °C Budapest

Kötvénypiac: megállt a hozamemelkedés, újabb rally vagy...

Pénzcentrum
2005. május 6. 09:25

A tavaly nyár végén megindult hozamcsökkenési trend idén február végén látványosan megakadt. A hosszabb állampapírok hozama kb. 50 bp-os emelkedést mutatott. A hozamemelkedés többnyire a megemelkedett kockázati prémiumnak köszönhető, ugyanis a hozamfelár a benchmarknak tekintett euró kötvények felett hasonló mértékben növekedett. A globális kockázati felárak alakulását mutató EMBI spread, VIX index illetve Maggie high yield szintén azt mutatja, hogy a fejlődő piacokon a kockázati felárak növekszenek. Az utóbbi napokban a hozamemelkedés megállni látszik, a forint kismértékben erősödik. A piacon jelentős a bizonytalanság, hogy csak a gyengülés első hullámain vagyunk túl, vagy további hozamemelkedés és forintgyengülés következik.

Elmondható, hogy a piaci folyamatokra a fundamentális helyzet hosszú távon jellemzően meghatározó módon hat, ugyanakkor a rövidebb távú eseményeknél az összefüggés sokszor kevésbé kimutatható. A likviditási helyzet alakulása, néhány nagyobb piaci szereplő határozottabb lépése egy kis, nyitott piacon alapvetően változtathatja meg a hangulatot. A magyar gazdaság egyensúlyi problémái jó ideje ismertek, emellett azonban az inflációs kép viszonylag kedvezően alakulása mégis teret engedett a jegybanki kamatcsökkentéseknek. Legalább ilyen fontos szerepet játszott a külső környezet kedvező alakulása, a kockázatvállalási hajlandóság erősödése, a kockázati felárak világméretű csökkenése. Az alábbi ábrákon az EMBI spread hisztorikus alakulását mutatjuk be 2000 eleje óta. Látható, hogy a 2001 végén közel 1,000 bp-os felár ma 400 bp körül mozog (figyelembe kell venni, hogy az index szerkezete némileg átalakult, de mondanivalónk szempontjából lényeges torzítást ez nem jelent). Hasonló tendencia jellemzi a kockázatmérés egy másik mutatóját, az ún. VIX indexet is, mely a volatilitás hisztorikus alakulását szemlélteti.


Tavaly nyár végén egy jelentős hozamcsökkenési hullám indult el a magyar állampapírpiacon. A másodpiaci hozamcsökkenés sorra kényszerítette ki a jegybanki kamatvágásokat. A fejlett piaci befektetők egyre nagyobb étvággyal fordultak a magasabb hozamú termékek iránt, egyes vélemények szerint kifejezetten túlárazottságot okozva ezeken.

A hozamcsökkenési trend a feltörekvő piaci devizák felértékelődésével párhuzamosan március elején megakadt. A jó hírek fogyatkoztak, a fejlett piacokon felerősödtek az inflációs és kamatemelési várakozások. Bár jobban a rövid hozamok emelkedtek a fejlett piacokon, némi felfelé tolódás a hozamgörbe hosszabb végén is megfigyelhető volt. A 10 éves euró és dollár hozamokat árgus szemekkel figyelték a hazai befektetők is, ugyanis ezek bizonyos időszakokban jó indikációt jelentettek a tőkeáramlás irányára.

A hazai hozamalakulásban megfigyelhető volt, hogy az év eleji rövid oldali hozamcsökkenés a hosszú oldalon lényegesen mérsékeltebb hozamesést okozott, az ezt követő hozamemelkedés ugyanakkor szinte minden szakaszon hasonlóan intenzív volt. Ezt mutatja az 1 és 10 éves állampapírok hozamai közötti különbség időbeli alakulása, melyet az alábbi ábra szemléltet. Azt mondhatjuk tehát, hogy bizonyos felfokozott várakozások az intenzív tőkebeármalás szakaszában kialakulhattak, ugyanakkor a korrekcióban egyértelművé vált, hogy ezek nem változtak meg drasztikusan, a kockázatokat (pl. államháztartási pozíció) a piac továbbra is érzékeli.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Március eleje óta a távolabbi lejáratokon kb. 50 bp hozamemelkedés történt. A hozamemelkedéssel párhuzamosan a forint árfolyama 4-5%-kal gyengült az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz leértékelődése nem egyedi volt a régióban, a zloty még ennél is jobban, a cseh korona valamivel kisebb mértékben veszített értékéből. Az árfolyamgyengülés és hozamemelkedés a külföldi állomány érdemi csökkenésével párosult. A külföldiek kezén levő forint állampapír állomány közel 200 mrd Ft-tal csökkent ebben az időszakban. Az áprilisi jelentősebb állományváltozásnál meg kell említeni, hogy ekkor egy jelentősebb lejárat volt a piacon, melyet a külföldi befektetők jó része nem újított meg. A maradék állomány futamidejének növekedése arra utalhat, hogy összességében inkább a rövidebb futamidejű (jellemzően spekulatív) papíroktól váltak meg a külföldiek.

Összességében elmondható, hogy a hozamfelárak hisztorikus alakulása szempontjából a mostani szintek továbbra sem tekinthetők magasnak. A régióban továbbra is a magyar hozamok tartalmazzák a legnagyobb prémiumot a benchmark euró hozamokhoz képest. Ha a 10 éves papírokat nézzük, a 4.2%pont körüli prémium duplája a lengyelének, és még nagyobb az eltérés a gyakorlatilag euró szinten mozgó cseh hozamokhoz képest. A hozamok összehasonlításánál természetesen figyelembe kell venni a makrogazdasági különbségeket, az eltérő inflációs szinteket is).

Az 5 év múlvai 5 éves hozamok hisztorikus alakulása is hasonló következtetésekre vezet. Ez a forward hozam jól mutatja a piac várakozásait a jövőbeni hozamokkal, a konvergencia folyamattal kapcsolatosan. Érdekes, hogy tavaly nyár közepéig az emelkedő hozamok ellenére is viszonylag együtt mozogtunk a lengyelekkel, majd nyár végén a hozamcsökkenés megindulásakor elindult egy eltávolodás, mely idővel egyre szélesebb lett. Kicsit távolabbra visszatekintve elmondható, hogy ha az euró 5 éves forward és a hazai 5 éves forward különbségét nézzük, akkor a közel 200 bp több éves csúcs. Tehát hiába közeledtünk időben az euró várható bevezetéséhez (2010, 2012?), a piaci folyamatok alapján mégis távolodtunk tőle.

Kérdés, tehát hogy a külföldi befektetők kockázati megítélése a magyar papírokkal szemben változik-e a jövőben. Ebben a fundamentumok (államháztartás, fizetési mérleg pozíció, inflációs pálya) meghatározóak lesznek. Feltehetően nem játszik majd kevésbé fontos szerepet a likviditási helyzet alakulása sem. Bár az ún. carry trade folyamat megakadása a fejlett piaci hozamemelkedéssel párhuzamosan elindított egyfajta tőkeátcsoportosítást, azon gazdaságok növekedési problémái miatt a tavaszi kamatemelési várakozások (FED, EKB) érezhetően csillapodtak, ami a magyar piac számára jó hír. Ha a befektetők ismét nagyobb hangsúllyal fordulnak a magasabb hozamú eszközök felé, az ismét jót tehet a régiónak ( a hozamemelkedés megakadását és az árfolyamok mostani kis erősödését egyesek ennek tulajdonítják), és a magyar piacon is kedvező hatásokat indukálhat. Ellenkező esetben a régióban kiemelkedő fundamentális problémák miatt a tőkekivonás folytatódhat gyengítve ezzel a forintot és a hozamokat is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem