11 °C Budapest

Hol terem a profit? Készülj a szüretre!

Pénzcentrum
2006. december 11. 06:50

A magyar fizetőeszköz 9 hónapos csúcson van az euróval szemben, a dollárral szemben 14 hónapos csúcson jegyzik a devizapiacon. A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett, miközben a portfoliójuk átlagos hátralévő futamideje csökkent. A magyar kormány benyújtotta Brüsszelnek az aktualizált konvergencia programot, a szeptemberi verzióhoz képest nem történtek érdemleges változtatások. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (3-15év) nem csökkentek jelentős mértékben. A magyar részvénypiac továbbra is a 23.300/23.600-as szinttel küzd, a régióval szemben alulteljesít a BUX. A jelenlegi pozitív piaci hangulat szerintünk lassan véget ér. Jelentős fiskális kihívásokkal nézünk szembe a következő években! A játszma tétje a hitelességünk! A magyar kamatdöntés után a cseh, lengyel és szlovák jegybank is változatlanul hagyta az alapkamatot a novemberi kamatdöntő üléseken. A kedvező feltörekvő piaci hangulat tükrében az elmúlt hetekben a régiós devizák új csúcsokra erősödtek az euróval szemben, az inflációs nyomás csökkent a régióban, a visegrádi országok GDP növekedése tovább gyorsul. Egyedül a magyar gazdaság lassul... Kis mértékű kamatemelések csak 2007 első negyedévében valószínűek! A fejlett európai részvénypiacokat továbbra is emelkedő trend jellemzi, az erős európai fizetőeszköz középtávon azonban ronthatja az exportorientált vállalatok profitjait. Az Európai Központi Bank a múlt hét csütörtökön ismét a kamatemelés mellett döntött, véleményünk szerint az EKB lassan eléri a semleges kamatszintet. A FED már 2007 első hónapjaiban a kamatcsökkentés mellett voksolhat. A dollár jelentős mértékben gyengült a többi devizával szemben, az általunk megjósolt 1,30 feletti kitörés az euróval szemben megtörtént. A dollárt szignifikánsan 200 forint alatt jegyzik.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az utolsó kamatdöntő ülésen azonban nem folyamodott kamatlépéshez, az irányadó rátát meghagyta a 8%-os szinten Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar alapkamat! A kamatemelési sorozat 2007 elején lezárulhat. 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat.

Opciós illetve stop-loss ügyletek aktiválódhatnak 255 környékén, amennyiben a forint áttörné ezt a szintet, további hirtelen erősödésre lehetne számítani, erre azonban nem látunk jelenleg esélyt! Az egyensúlyi problémák tükrében a forintot az euróval szemben középtávon ismét a 260 feletti tartományban várjuk! Az erős forint fékezi az exportot, a régiót tekintve romlik a hazai gazdaság versenyképessége! A piacot jelenleg túlfűtött optimizmus jellemzi, amivel szemben a már ismert fundamentumok állnak. A külföldi szereplők novemberben már nem növelték jelentősen magyar eszközállományukat, a pozitív feltörekvő piaci hangulat azonban továbbra is tart. Jövőre a megszorító intézkedések és tervezett reformok véghezvitele újabb lökést adhat a piacnak. A kormányzati kiigazító lépések átgyűrűző hatása a makrogazdasági adatokban csak késleltetve jelenik meg. Az Európai Bizottság fokozott figyelemmel követi a fiskális konszolidációt, a strukturális reformokat.

Az elmúlt két hétben már nem láttunk jelentős mértékű hozamcsökkenést a magyar állampír-piacon. A külföldiek állampapír-állománya tovább emelkedett. A külföldiek az elmúlt hetekben a 3 éves és annál rövidebb állampapírokat vették. Érdekes, hogy az állománynövekedés mellett folyamatosan csökkent a külföldiek portfoliójának átlagos hátralévő futamideje. A magyar állampapírok hozamfelára a tízéves futamidőben 300 bázispont körül stabilizálódott. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Várakozásaink szerint az állampapír hozamgörbe inverz alakzatot vett fel, a görbe éven belüli része egyelőre magas szinteken stagnál.

A Budapesti Értéktőzsde már hetek óta nem képes szignifikánsan a 23.300-as szintet átlépni. Ezzel szemben a cseh, lengyel és orosz részvénypiac történelmi csúcs közelében van. A 23.300/23.600 az utolsó jelentős ellenállás egy év végi rally esetén! A magyar részvénypiacon csak egyedi részvényekben gondolkozzunk! Figyeljük a részvények napi forgalmát. Az erős forint negatív kihatással lehet a vállalati profitokra. Jelentős korrekció esélye alacsony (22.000/21.000). Év végi rally valószínű, de a történelmi csúcs tesztelésére 25.000 felett az idén már nem látunk esélyt! Emelkedésben fokozatos profitrealizálás! Az OTP a jegybanki kamatemelések nyertese! Az erős forint tükrében európai részvények vétele ajánlott!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot! Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni illetve 10 éves futamidejű állampapírokat venni (4,5% felett). Várakozásaink szerint, 2007 elején az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz. Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni, jövőre 4% körül tetőzhet az irányadó ráta. A japán jegybank nyilatkozatai is kamatemelésre készítik fel a piacot. Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 62-65 dollár körül stabilizálódni fog. 65 dollár felett kitörés! Várakozásaink szerint, 600 dollár felett stabilizálódhat az arany ára. A gyengülő dollár alátámasztja az árfolyam további emelkedését. Hosszú távon a dollárt az euróval szemben 1,30 felett látjuk! A dollár árfolyamát a carry-trade ügyletek mozgatják! Ne feledjük, az amerikai folyó fizetési mérleg hiányát az ázsiai országok finanszírozzák. Kína a dollárhoz köti a kínai yüan árfolyamát, a kínai fizetőeszköz felértékelődése így még várat magára. Kína devizatartalékai meghaladják az 1000 milliárd dollárt! Az ázsiai országok számára valutáik felértékelődése a dollárral szemben csökkentené versenyképességüket. A dollárra nyomást gyakorol az a tény is, hogy a központi jegybankok az elmúlt időszakban leépítették dollár-devizatartalékaikat.

A jelenlegi szintekről jelentős korrekció esélye Európában alacsony, Amerikában a részvények eladását javasoljuk. A régiós devizák tovább erősödtek, a jelenlegi szinteken euró vétel ajánlott. Fókuszáljunk a fejlődő piacokra: Ázsia, Dél-Amerika!

PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem