Hol terem a profit? Készülj a szüretre!

Pénzcentrum
2006. december 11. 06:50

A magyar fizetőeszköz 9 hónapos csúcson van az euróval szemben, a dollárral szemben 14 hónapos csúcson jegyzik a devizapiacon. A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett, miközben a portfoliójuk átlagos hátralévő futamideje csökkent. A magyar kormány benyújtotta Brüsszelnek az aktualizált konvergencia programot, a szeptemberi verzióhoz képest nem történtek érdemleges változtatások. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (3-15év) nem csökkentek jelentős mértékben. A magyar részvénypiac továbbra is a 23.300/23.600-as szinttel küzd, a régióval szemben alulteljesít a BUX. A jelenlegi pozitív piaci hangulat szerintünk lassan véget ér. Jelentős fiskális kihívásokkal nézünk szembe a következő években! A játszma tétje a hitelességünk! A magyar kamatdöntés után a cseh, lengyel és szlovák jegybank is változatlanul hagyta az alapkamatot a novemberi kamatdöntő üléseken. A kedvező feltörekvő piaci hangulat tükrében az elmúlt hetekben a régiós devizák új csúcsokra erősödtek az euróval szemben, az inflációs nyomás csökkent a régióban, a visegrádi országok GDP növekedése tovább gyorsul. Egyedül a magyar gazdaság lassul... Kis mértékű kamatemelések csak 2007 első negyedévében valószínűek! A fejlett európai részvénypiacokat továbbra is emelkedő trend jellemzi, az erős európai fizetőeszköz középtávon azonban ronthatja az exportorientált vállalatok profitjait. Az Európai Központi Bank a múlt hét csütörtökön ismét a kamatemelés mellett döntött, véleményünk szerint az EKB lassan eléri a semleges kamatszintet. A FED már 2007 első hónapjaiban a kamatcsökkentés mellett voksolhat. A dollár jelentős mértékben gyengült a többi devizával szemben, az általunk megjósolt 1,30 feletti kitörés az euróval szemben megtörtént. A dollárt szignifikánsan 200 forint alatt jegyzik.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az utolsó kamatdöntő ülésen azonban nem folyamodott kamatlépéshez, az irányadó rátát meghagyta a 8%-os szinten Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar alapkamat! A kamatemelési sorozat 2007 elején lezárulhat. 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat.

Opciós illetve stop-loss ügyletek aktiválódhatnak 255 környékén, amennyiben a forint áttörné ezt a szintet, további hirtelen erősödésre lehetne számítani, erre azonban nem látunk jelenleg esélyt! Az egyensúlyi problémák tükrében a forintot az euróval szemben középtávon ismét a 260 feletti tartományban várjuk! Az erős forint fékezi az exportot, a régiót tekintve romlik a hazai gazdaság versenyképessége! A piacot jelenleg túlfűtött optimizmus jellemzi, amivel szemben a már ismert fundamentumok állnak. A külföldi szereplők novemberben már nem növelték jelentősen magyar eszközállományukat, a pozitív feltörekvő piaci hangulat azonban továbbra is tart. Jövőre a megszorító intézkedések és tervezett reformok véghezvitele újabb lökést adhat a piacnak. A kormányzati kiigazító lépések átgyűrűző hatása a makrogazdasági adatokban csak késleltetve jelenik meg. Az Európai Bizottság fokozott figyelemmel követi a fiskális konszolidációt, a strukturális reformokat.

Az elmúlt két hétben már nem láttunk jelentős mértékű hozamcsökkenést a magyar állampír-piacon. A külföldiek állampapír-állománya tovább emelkedett. A külföldiek az elmúlt hetekben a 3 éves és annál rövidebb állampapírokat vették. Érdekes, hogy az állománynövekedés mellett folyamatosan csökkent a külföldiek portfoliójának átlagos hátralévő futamideje. A magyar állampapírok hozamfelára a tízéves futamidőben 300 bázispont körül stabilizálódott. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Várakozásaink szerint az állampapír hozamgörbe inverz alakzatot vett fel, a görbe éven belüli része egyelőre magas szinteken stagnál.

A Budapesti Értéktőzsde már hetek óta nem képes szignifikánsan a 23.300-as szintet átlépni. Ezzel szemben a cseh, lengyel és orosz részvénypiac történelmi csúcs közelében van. A 23.300/23.600 az utolsó jelentős ellenállás egy év végi rally esetén! A magyar részvénypiacon csak egyedi részvényekben gondolkozzunk! Figyeljük a részvények napi forgalmát. Az erős forint negatív kihatással lehet a vállalati profitokra. Jelentős korrekció esélye alacsony (22.000/21.000). Év végi rally valószínű, de a történelmi csúcs tesztelésére 25.000 felett az idén már nem látunk esélyt! Emelkedésben fokozatos profitrealizálás! Az OTP a jegybanki kamatemelések nyertese! Az erős forint tükrében európai részvények vétele ajánlott!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot! Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni illetve 10 éves futamidejű állampapírokat venni (4,5% felett). Várakozásaink szerint, 2007 elején az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz. Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni, jövőre 4% körül tetőzhet az irányadó ráta. A japán jegybank nyilatkozatai is kamatemelésre készítik fel a piacot. Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 62-65 dollár körül stabilizálódni fog. 65 dollár felett kitörés! Várakozásaink szerint, 600 dollár felett stabilizálódhat az arany ára. A gyengülő dollár alátámasztja az árfolyam további emelkedését. Hosszú távon a dollárt az euróval szemben 1,30 felett látjuk! A dollár árfolyamát a carry-trade ügyletek mozgatják! Ne feledjük, az amerikai folyó fizetési mérleg hiányát az ázsiai országok finanszírozzák. Kína a dollárhoz köti a kínai yüan árfolyamát, a kínai fizetőeszköz felértékelődése így még várat magára. Kína devizatartalékai meghaladják az 1000 milliárd dollárt! Az ázsiai országok számára valutáik felértékelődése a dollárral szemben csökkentené versenyképességüket. A dollárra nyomást gyakorol az a tény is, hogy a központi jegybankok az elmúlt időszakban leépítették dollár-devizatartalékaikat.

A jelenlegi szintekről jelentős korrekció esélye Európában alacsony, Amerikában a részvények eladását javasoljuk. A régiós devizák tovább erősödtek, a jelenlegi szinteken euró vétel ajánlott. Fókuszáljunk a fejlődő piacokra: Ázsia, Dél-Amerika!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem