Hol terem a profit? Készülj a szüretre!

Pénzcentrum
2006. december 11. 06:50

A magyar fizetőeszköz 9 hónapos csúcson van az euróval szemben, a dollárral szemben 14 hónapos csúcson jegyzik a devizapiacon. A külföldiek állampapír-állománya új történelmi csúcsra emelkedett, miközben a portfoliójuk átlagos hátralévő futamideje csökkent. A magyar kormány benyújtotta Brüsszelnek az aktualizált konvergencia programot, a szeptemberi verzióhoz képest nem történtek érdemleges változtatások. Az állampapír-piacon a hosszú hozamok (3-15év) nem csökkentek jelentős mértékben. A magyar részvénypiac továbbra is a 23.300/23.600-as szinttel küzd, a régióval szemben alulteljesít a BUX. A jelenlegi pozitív piaci hangulat szerintünk lassan véget ér. Jelentős fiskális kihívásokkal nézünk szembe a következő években! A játszma tétje a hitelességünk! A magyar kamatdöntés után a cseh, lengyel és szlovák jegybank is változatlanul hagyta az alapkamatot a novemberi kamatdöntő üléseken. A kedvező feltörekvő piaci hangulat tükrében az elmúlt hetekben a régiós devizák új csúcsokra erősödtek az euróval szemben, az inflációs nyomás csökkent a régióban, a visegrádi országok GDP növekedése tovább gyorsul. Egyedül a magyar gazdaság lassul... Kis mértékű kamatemelések csak 2007 első negyedévében valószínűek! A fejlett európai részvénypiacokat továbbra is emelkedő trend jellemzi, az erős európai fizetőeszköz középtávon azonban ronthatja az exportorientált vállalatok profitjait. Az Európai Központi Bank a múlt hét csütörtökön ismét a kamatemelés mellett döntött, véleményünk szerint az EKB lassan eléri a semleges kamatszintet. A FED már 2007 első hónapjaiban a kamatcsökkentés mellett voksolhat. A dollár jelentős mértékben gyengült a többi devizával szemben, az általunk megjósolt 1,30 feletti kitörés az euróval szemben megtörtént. A dollárt szignifikánsan 200 forint alatt jegyzik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapokban összesen 200 bázisponttal emelte a jegybanki alapkamatot, az utolsó kamatdöntő ülésen azonban nem folyamodott kamatlépéshez, az irányadó rátát meghagyta a 8%-os szinten Várakozásaink szerint 8,25-8,5%-on tetőzhet a magyar alapkamat! A kamatemelési sorozat 2007 elején lezárulhat. 2007 második felében az MNB visszatérhet a kamatcsökkentésekhez, a konvergencia folytatódhat.

Opciós illetve stop-loss ügyletek aktiválódhatnak 255 környékén, amennyiben a forint áttörné ezt a szintet, további hirtelen erősödésre lehetne számítani, erre azonban nem látunk jelenleg esélyt! Az egyensúlyi problémák tükrében a forintot az euróval szemben középtávon ismét a 260 feletti tartományban várjuk! Az erős forint fékezi az exportot, a régiót tekintve romlik a hazai gazdaság versenyképessége! A piacot jelenleg túlfűtött optimizmus jellemzi, amivel szemben a már ismert fundamentumok állnak. A külföldi szereplők novemberben már nem növelték jelentősen magyar eszközállományukat, a pozitív feltörekvő piaci hangulat azonban továbbra is tart. Jövőre a megszorító intézkedések és tervezett reformok véghezvitele újabb lökést adhat a piacnak. A kormányzati kiigazító lépések átgyűrűző hatása a makrogazdasági adatokban csak késleltetve jelenik meg. Az Európai Bizottság fokozott figyelemmel követi a fiskális konszolidációt, a strukturális reformokat.

Az elmúlt két hétben már nem láttunk jelentős mértékű hozamcsökkenést a magyar állampír-piacon. A külföldiek állampapír-állománya tovább emelkedett. A külföldiek az elmúlt hetekben a 3 éves és annál rövidebb állampapírokat vették. Érdekes, hogy az állománynövekedés mellett folyamatosan csökkent a külföldiek portfoliójának átlagos hátralévő futamideje. A magyar állampapírok hozamfelára a tízéves futamidőben 300 bázispont körül stabilizálódott. Továbbra is jelentős szerepük van a csütörtöki államkötvény-aukcióknak (3-15 éves szegmens). Várakozásaink szerint az állampapír hozamgörbe inverz alakzatot vett fel, a görbe éven belüli része egyelőre magas szinteken stagnál.

A Budapesti Értéktőzsde már hetek óta nem képes szignifikánsan a 23.300-as szintet átlépni. Ezzel szemben a cseh, lengyel és orosz részvénypiac történelmi csúcs közelében van. A 23.300/23.600 az utolsó jelentős ellenállás egy év végi rally esetén! A magyar részvénypiacon csak egyedi részvényekben gondolkozzunk! Figyeljük a részvények napi forgalmát. Az erős forint negatív kihatással lehet a vállalati profitokra. Jelentős korrekció esélye alacsony (22.000/21.000). Év végi rally valószínű, de a történelmi csúcs tesztelésére 25.000 felett az idén már nem látunk esélyt! Emelkedésben fokozatos profitrealizálás! Az OTP a jegybanki kamatemelések nyertese! Az erős forint tükrében európai részvények vétele ajánlott!

A dollár-devizabetétek éven túli lekötése javasolt az amerikai kamatpolitika tükrében, euróban a további kamatemelések miatt rövid lekötések görgetése ajánlott, így a betét a kamatemelésekkel folyamatosan átárazódik. A várható forintgyengülés növeli a hozamot! Konzervatív dollár-befektetőknek ajánlott 6 hónapon túli betéteket 5% feletti szinteken lekötni illetve 10 éves futamidejű állampapírokat venni (4,5% felett). Várakozásaink szerint, 2007 elején az amerikai jegybank visszatér a kamatcsökkentési ciklushoz. Az Európai Központi Bank további kamatemelésekre fog kényszerülni, jövőre 4% körül tetőzhet az irányadó ráta. A japán jegybank nyilatkozatai is kamatemelésre készítik fel a piacot. Az olaj világpiaci ára középtávon várhatóan 62-65 dollár körül stabilizálódni fog. 65 dollár felett kitörés! Várakozásaink szerint, 600 dollár felett stabilizálódhat az arany ára. A gyengülő dollár alátámasztja az árfolyam további emelkedését. Hosszú távon a dollárt az euróval szemben 1,30 felett látjuk! A dollár árfolyamát a carry-trade ügyletek mozgatják! Ne feledjük, az amerikai folyó fizetési mérleg hiányát az ázsiai országok finanszírozzák. Kína a dollárhoz köti a kínai yüan árfolyamát, a kínai fizetőeszköz felértékelődése így még várat magára. Kína devizatartalékai meghaladják az 1000 milliárd dollárt! Az ázsiai országok számára valutáik felértékelődése a dollárral szemben csökkentené versenyképességüket. A dollárra nyomást gyakorol az a tény is, hogy a központi jegybankok az elmúlt időszakban leépítették dollár-devizatartalékaikat.

A jelenlegi szintekről jelentős korrekció esélye Európában alacsony, Amerikában a részvények eladását javasoljuk. A régiós devizák tovább erősödtek, a jelenlegi szinteken euró vétel ajánlott. Fókuszáljunk a fejlődő piacokra: Ázsia, Dél-Amerika!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?