28 °C Budapest

Nyissanak bankszámlát a nyugdíjasok is! Kötelező lesz?

Pénzcentrum
2007. február 2. 09:00

A Lakossági Pénzügyi Szolgáltatásokat Vizsgáló Bizottság jelentésében kiemeli, hogy a hazai bankpiacon meglehetősen korlátozott a verseny, melynek oka a piaci szerkezet mellett az bankváltás nehézségeiben, az összehasonlíthatatlan és átláthatatlan termékekben, valamint az alacsony pénzügyi kultúrában keresendő - írja a Népszabadság.

A pénzügyi kultúra fejlesztése érdekében a bizottság javaslata szerint a bankoknak ki kellene alakítaniuk egy alapszámlát, mely meglehetősen olcsón nyújtaná a számlavezetést, a kártyát és az átutalásokat azoknak, akiknek még nincs bankkapcsolatuk. (A hazai háztartások csupán 54%-a rendelkezik banki kapcsolattal, míg Ausztriában 94%-os, Csehországban pedig 64%-os ez az arány.)

A bankok számára az üzletet az jelentené, hogy az állam ezek után csak számlára utalna, vagyis többek között a nyugdíjasok is rá lennének kényszerítve a számlanyitásra.

A bankváltást a javaslat szerint a számlaszámok hordozhatóságával kellene megkönnyíteni, ez azonban a piaci szereplők magas száma miatt technikailag lehetetlen, hiszen a számlaszám eleje a bankok azonosítására szolgál. Lehetőséget arra lehet látni, hogy átirányítsák a számlát, a holland mintára elképzelt modellben ugyanis a két számla párhuzamosan működik, az átmeneti időszak végén azonban az ügyfélnek kell értesíteni a munkáltatóját és a tőle pénzt beszedő közüzemi cégeket a változásról.

A bizottság emellett kiáll a pozitív adóslista létrehozása mellett, mely a jó adósok adatait is tartalmazná.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?