3 °C Budapest

Ha még ma beszállsz a piacra - mit mutat a múlt?

Pénzcentrum
2006. április 7. 12:57

A választások most vasárnapi első fordulója előtt érdemesnek tartjuk áttekinteni, hogyan is mozgott a forint árfolyama, a 3 éves kötvényhozam, illetve a magyar tőzsdeindex az előző két választást megelőző bizonytalanságok idején, és milyen piaci reakciók övezték az eredmények ismertté válását. Az 1998-as referendumot követően negatív, a 2002-est követően pozitív reakciók voltak megfigyelhetők. A

portfolio.hu két közelmúltbeli választási felmérése arra utalt, hogy egy MSZP-győzelem esetén inkább enyhe pozitív, míg egy Fidesz-győzelem esetén inkább enyhe negatív reakciók lehetnek. Most lényegében fej-fej melletti népszerűséggel rendelkezik a két nagy párt, így a bizonytalan kimenetel miatt nagy kockázatot vállal, aki nagyobb vételi, vagy eladási pozíciót vesz fel még a mai napon (vagy már felvett) pl. a forintnál, vagy a BUX-nál.


2006.03.08 10:50
Kitart-e a türelem? Lesz-e válság? - makroelemzők a választások gazdasági hatásairól

2006.03.01 08:00
Nagyágyúk a választásokról: a tőzsdének esnie kell!


 1998-ban Fidesz-FKGP-győzelem született. A 3 éves hozamszint az első forduló előtt jelentős emelkedést mutatott, majd a második fordulót követően lassú korrekció indult el. Az árfolymnál itt a mostani rendszertől eltérő mechanizmus (csúszó leértékelés) miatt csak korlátozott az összehasonlítás lehetősége. Euró hiányában a német márkával szembeni árfolyamot vizsgáltuk. A két forduló között különösebb reakciók nem látszottak egyik eszköznél sem.


2002-ben MSZP-SZDSZ-győzelem született. A 3 éves hozamszint a második fordulót megelőzően lényegében stagnált, majd azt követően jelentős hozamemelkedés kezdődött. Az ábrán jól látszik, hogy a második fordulóig szinte töretlen forinterősödés mutatkozott (az intervenciós sávszél még 235 körül volt), majd hirtelen forintgyengülés kerekedett, és az árfolyam volatilitása megnőtt.


A 2006-os választásokat megelőzően a bizonytalanság jelentős. Az államháztartás rendbehozatalra szorul, de a pártprogramokban erre hatásos orvosság egyelőre nincs. A külső adósság drasztikusan emelkedett, a folyó mérleg hiány a GDP arányában 8-9% körül alakul. Az utóbbi időszakban a feltörekvő piacokra a hozaméhség jelentős pénzt hajtott, ugyanakkor a fejlett piaci jegybankok kamatemelései ezt a csapot egyre szűkebbre zárják. A két tényező együtt gyengítette az utóbbi hetekben a forintot. A hozamok egyelőre viszonylag mérsékelten emelkedtek. 1998-ban a BUX nagyot esett már a választások első fordulója után, majd kisebb megtorpanás után újabb zuhanás következett. Május vége elhozta a korrekciót, azonban komolyabb emelkedést nem tudott bemutatni a piac.


2002-ben az MSZP győzelmét már az első forduló után jókora ugrással reagálta le a magyar benchmark, a második forduló után azonban már nem volt ennyire biztos az irány. Egy hónappal később határozott csökkenés indult meg, ami annak idején leginkább az iraki konfliktus fokozódásának volt köszönhető. A háború megindításával azonban a bizonytalanság csökkent a befektetők szemében és később újra jelentősen emelkedett az index.


A jelenlegi helyzetben, mint ahogy az néhány hónappal ezelőtti választási felméréseinkből kiderült, a szakemberek a tőzsde szempontjából nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy melyik fél nyeri meg a választásokat. Azt is meg kell jegyeznünk ugyanakkor, hogy a szakértők konszenzusa szerint esés várható az eredményeket követő 100 napban, valamint tegnap lezárt olvasó szavazásunkban is a legtöbben 20,000 pont alá csökkenő index mellett tették le a voksukat.


2006.04.06 15:33
Olvasóink szavaztak: a többség zuhanásra számít...

2006.03.01 08:00
Nagyágyúk a választásokról: a tőzsdének esnie kell!
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 10:17
A Meduza 2021 óta külföldi ügynökként volt nyilvántartva, de a főügyészség szerint most már fenyeget...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?