7 °C Budapest

Ha még ma beszállsz a piacra - mit mutat a múlt?

Pénzcentrum
2006. április 7. 12:57

A választások most vasárnapi első fordulója előtt érdemesnek tartjuk áttekinteni, hogyan is mozgott a forint árfolyama, a 3 éves kötvényhozam, illetve a magyar tőzsdeindex az előző két választást megelőző bizonytalanságok idején, és milyen piaci reakciók övezték az eredmények ismertté válását. Az 1998-as referendumot követően negatív, a 2002-est követően pozitív reakciók voltak megfigyelhetők. A

portfolio.hu két közelmúltbeli választási felmérése arra utalt, hogy egy MSZP-győzelem esetén inkább enyhe pozitív, míg egy Fidesz-győzelem esetén inkább enyhe negatív reakciók lehetnek. Most lényegében fej-fej melletti népszerűséggel rendelkezik a két nagy párt, így a bizonytalan kimenetel miatt nagy kockázatot vállal, aki nagyobb vételi, vagy eladási pozíciót vesz fel még a mai napon (vagy már felvett) pl. a forintnál, vagy a BUX-nál.


2006.03.08 10:50
Kitart-e a türelem? Lesz-e válság? - makroelemzők a választások gazdasági hatásairól

2006.03.01 08:00
Nagyágyúk a választásokról: a tőzsdének esnie kell!


 



1998-ban Fidesz-FKGP-győzelem született. A 3 éves hozamszint az első forduló előtt jelentős emelkedést mutatott, majd a második fordulót követően lassú korrekció indult el. Az árfolymnál itt a mostani rendszertől eltérő mechanizmus (csúszó leértékelés) miatt csak korlátozott az összehasonlítás lehetősége. Euró hiányában a német márkával szembeni árfolyamot vizsgáltuk. A két forduló között különösebb reakciók nem látszottak egyik eszköznél sem.


2002-ben MSZP-SZDSZ-győzelem született. A 3 éves hozamszint a második fordulót megelőzően lényegében stagnált, majd azt követően jelentős hozamemelkedés kezdődött. Az ábrán jól látszik, hogy a második fordulóig szinte töretlen forinterősödés mutatkozott (az intervenciós sávszél még 235 körül volt), majd hirtelen forintgyengülés kerekedett, és az árfolyam volatilitása megnőtt.


A 2006-os választásokat megelőzően a bizonytalanság jelentős. Az államháztartás rendbehozatalra szorul, de a pártprogramokban erre hatásos orvosság egyelőre nincs. A külső adósság drasztikusan emelkedett, a folyó mérleg hiány a GDP arányában 8-9% körül alakul. Az utóbbi időszakban a feltörekvő piacokra a hozaméhség jelentős pénzt hajtott, ugyanakkor a fejlett piaci jegybankok kamatemelései ezt a csapot egyre szűkebbre zárják. A két tényező együtt gyengítette az utóbbi hetekben a forintot. A hozamok egyelőre viszonylag mérsékelten emelkedtek.



 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)



1998-ban a BUX nagyot esett már a választások első fordulója után, majd kisebb megtorpanás után újabb zuhanás következett. Május vége elhozta a korrekciót, azonban komolyabb emelkedést nem tudott bemutatni a piac.


2002-ben az MSZP győzelmét már az első forduló után jókora ugrással reagálta le a magyar benchmark, a második forduló után azonban már nem volt ennyire biztos az irány. Egy hónappal később határozott csökkenés indult meg, ami annak idején leginkább az iraki konfliktus fokozódásának volt köszönhető. A háború megindításával azonban a bizonytalanság csökkent a befektetők szemében és később újra jelentősen emelkedett az index.


A jelenlegi helyzetben, mint ahogy az néhány hónappal ezelőtti választási felméréseinkből kiderült, a szakemberek a tőzsde szempontjából nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy melyik fél nyeri meg a választásokat. Azt is meg kell jegyeznünk ugyanakkor, hogy a szakértők konszenzusa szerint esés várható az eredményeket követő 100 napban, valamint tegnap lezárt olvasó szavazásunkban is a legtöbben 20,000 pont alá csökkenő index mellett tették le a voksukat.


2006.04.06 15:33
Olvasóink szavaztak: a többség zuhanásra számít...

2006.03.01 08:00
Nagyágyúk a választásokról: a tőzsdének esnie kell!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem