Ha még ma beszállsz a piacra - mit mutat a múlt?

Pénzcentrum
2006. április 7. 12:57

A választások most vasárnapi első fordulója előtt érdemesnek tartjuk áttekinteni, hogyan is mozgott a forint árfolyama, a 3 éves kötvényhozam, illetve a magyar tőzsdeindex az előző két választást megelőző bizonytalanságok idején, és milyen piaci reakciók övezték az eredmények ismertté válását. Az 1998-as referendumot követően negatív, a 2002-est követően pozitív reakciók voltak megfigyelhetők. A

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
portfolio.hu két közelmúltbeli választási felmérése arra utalt, hogy egy MSZP-győzelem esetén inkább enyhe pozitív, míg egy Fidesz-győzelem esetén inkább enyhe negatív reakciók lehetnek. Most lényegében fej-fej melletti népszerűséggel rendelkezik a két nagy párt, így a bizonytalan kimenetel miatt nagy kockázatot vállal, aki nagyobb vételi, vagy eladási pozíciót vesz fel még a mai napon (vagy már felvett) pl. a forintnál, vagy a BUX-nál.


2006.03.08 10:50
Kitart-e a türelem? Lesz-e válság? - makroelemzők a választások gazdasági hatásairól

2006.03.01 08:00
Nagyágyúk a választásokról: a tőzsdének esnie kell!


 1998-ban Fidesz-FKGP-győzelem született. A 3 éves hozamszint az első forduló előtt jelentős emelkedést mutatott, majd a második fordulót követően lassú korrekció indult el. Az árfolymnál itt a mostani rendszertől eltérő mechanizmus (csúszó leértékelés) miatt csak korlátozott az összehasonlítás lehetősége. Euró hiányában a német márkával szembeni árfolyamot vizsgáltuk. A két forduló között különösebb reakciók nem látszottak egyik eszköznél sem.


2002-ben MSZP-SZDSZ-győzelem született. A 3 éves hozamszint a második fordulót megelőzően lényegében stagnált, majd azt követően jelentős hozamemelkedés kezdődött. Az ábrán jól látszik, hogy a második fordulóig szinte töretlen forinterősödés mutatkozott (az intervenciós sávszél még 235 körül volt), majd hirtelen forintgyengülés kerekedett, és az árfolyam volatilitása megnőtt.


A 2006-os választásokat megelőzően a bizonytalanság jelentős. Az államháztartás rendbehozatalra szorul, de a pártprogramokban erre hatásos orvosság egyelőre nincs. A külső adósság drasztikusan emelkedett, a folyó mérleg hiány a GDP arányában 8-9% körül alakul. Az utóbbi időszakban a feltörekvő piacokra a hozaméhség jelentős pénzt hajtott, ugyanakkor a fejlett piaci jegybankok kamatemelései ezt a csapot egyre szűkebbre zárják. A két tényező együtt gyengítette az utóbbi hetekben a forintot. A hozamok egyelőre viszonylag mérsékelten emelkedtek. 1998-ban a BUX nagyot esett már a választások első fordulója után, majd kisebb megtorpanás után újabb zuhanás következett. Május vége elhozta a korrekciót, azonban komolyabb emelkedést nem tudott bemutatni a piac.


2002-ben az MSZP győzelmét már az első forduló után jókora ugrással reagálta le a magyar benchmark, a második forduló után azonban már nem volt ennyire biztos az irány. Egy hónappal később határozott csökkenés indult meg, ami annak idején leginkább az iraki konfliktus fokozódásának volt köszönhető. A háború megindításával azonban a bizonytalanság csökkent a befektetők szemében és később újra jelentősen emelkedett az index.


A jelenlegi helyzetben, mint ahogy az néhány hónappal ezelőtti választási felméréseinkből kiderült, a szakemberek a tőzsde szempontjából nem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, hogy melyik fél nyeri meg a választásokat. Azt is meg kell jegyeznünk ugyanakkor, hogy a szakértők konszenzusa szerint esés várható az eredményeket követő 100 napban, valamint tegnap lezárt olvasó szavazásunkban is a legtöbben 20,000 pont alá csökkenő index mellett tették le a voksukat.


2006.04.06 15:33
Olvasóink szavaztak: a többség zuhanásra számít...

2006.03.01 08:00
Nagyágyúk a választásokról: a tőzsdének esnie kell!
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?