Lakást vennél? Ennyit alkudhatsz vidéken, ennyit Budapesten

2011. augusztus 8. 14:02

Idén júliusban az országban kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint a megelőző két hónapban - áll a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci elemzésében. Az elemzés talán legérdekesebb eleme ugyanakkor a vidéki városokban, Pest megyében és Budapesten mért irányár változások, valamint a potenciális vásárlók alkupozíciója.

Kevesebb ingatlan cserélt gazdát idén a mögöttünk álló hónapban, mint az azt megelőző két hónapban, számszerűen 6 250. A csökkenés oka feltehetően a szezonalitásban kereshető, de a magas svájci frank árfolyam is kedvezőtlenül hatott a piacra. Összesített eredményként az látszik, hogy az előző év arányosított időszakához képest 10 százalékkal kevesebb a tranzakció, mint tavaly.

A panellakások piacát vizsgálva Nyugat-Magyarország kivételével minden területi egység esetében áresés látható 2011 júniusához képest. Az esés Kelet-Magyarországon eléri, a fővárosban pedig megközelíti a 10 százalékot. Az ország nyugati régiójában nemcsak a négyzetméterár növekedett, hanem a panelek fajlagos ára is, méghozzá azt jelentősen meghaladó, 17 százalékos mértékben.

Hogyan hat a svájci frank magas árfolyama az ingatlanpiacra
A frank árfolyamnak közvetett hatása lehet az ingatlanpiaci tendenciákra, de a sorozatos csúcsdöntések a piaci hangulatot idegessé tehetik és a háztartások várakozásaira is negatív hatással lehet - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Déry Attila. Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint az alpesi deviza erősödése sokak számára egyre vonzóbbá teheti az árfolyamgát igénybevételét. Ugyanakkor azok, akik nem akarják, vagy nem tudják az árfolyamgátat igénybe venni és a magas frank árfolyam miatt késedelembe esnek a hitelükkel, szintén csak közvetetett hatást gyakorolnak a lakáspiacra. A bank a késedelmes hitelek esetén ugyanis az árverési kvóta miatt csak korlátozott mennyiségben indíthat meg kényszerértékesítéseket, így az árlehajtó hatás korlátozott lesz. Az elemző elmondása szerint megszaporodhat viszont azok száma, akik bár tudják fizetni a magas frank árfolyam mellett a törlesztőrészleteket, nem esnek késedelembe, mégis maguk döntenek úgy, hogy inkább eladják ingatlanukat. Kattints a linkre és olvass a témáról bővebben: "Indulhatnak a kényszerértékesítések a lakáspiacon"


Tégla építésű lakások esetében csak a belváros (V, VI, VII. kerületek) tudták mintegy 4%-kal növelni az átlag négyzetméter árakat. A többi, vizsgált területen viszont csökkenés volt tapasztalható, még ha csekélyebb mértékű is, mint a panelek esetében. A legnagyobb esés Buda esetében figyelhető meg, itt az átlag négyzetméter árak 13 százalékkal zuhantak, viszont a fajlagos vételi ár nem változott. Ennek oka nem egy általános lakásár esés, hanem az, hogy júliusban Budán nagyobb arányban vásároltak felújítandó, vagyis olcsóbb ingatlant, mint az azt megelőző hónapban.

 


A budai kerületek iránt összességében csökkent az érdeklődés júniushoz képest. Ugyancsak ez figyelhető meg a belváros tekintetében. A belső kerületek kivételével azonban a pesti oldalt nagyobb érdeklődés övezte, még a kevésbé keresett külső kerületek is csekély növekedést mutattak egy hónap alatt. Mindezek mellett továbbra is a XI. és XIII. kerületek vannak az érdeklődők fókuszában.

Korábban: "Filléres lakások a pesti belvárosban"

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alku és az irányárak változása talán az egyik legérdekesebb pontja az elemzésnek, melyet ingatlantípusonként bontva mutat a barométer. Az irányár változás nem más, mint az a különbség, amely a megbízásban szereplő első irányár és a vevő megjelenésekor éppen rögzített utolsó irányár közt mutatkozott. Az alku azt a további árcsökkentést mutatja, amelyről a vevő és az eladó állapodott meg a tárgyalások során.

 


A két szám együtt tehát jól mutatja azt a különbséget az árban, amelyet eredetileg az eladó elgondolt és ami végül köttetett. Júliusban a budapesti házak eladóinak kellett átlagban a legnagyobb irányár változást elszenvedniük, amelyet a vevők további nagymértékű alkuval sújtottak. De nemcsak Budapesten, hanem az agglomerációban és országszerte is a házak tulajdonosai számíthatnak a legerősebb alkukra.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem