17 °C Budapest

Itt az újabb ingatlan-mutyi: magyarokon nyerészkednének az amerikaiak

Pénzcentrum
2011. július 30. 10:32

Egész éves napsütés, kétszámjegyű árnövekedés évente, stabil hozamtermelés. A válság előtt ezek az érvek lebegtek a Floridában ingatlant vásárló magyar és más európai kisbefektetők szeme előtt. A válság előszeleként aztán hatalmas robajjal durrant ki minden idők egyik legnagyobb lakáspiaci buboréka az Egyesült Államok déli államában. Az utóbbi időben ismét felbukkantak a floridai lakásvásárlásra buzdító hirdetések, ezúttal bedőlt ingatlanokat kínálnak a magyar befektetőknek 40 ezer dollárért, a néhány évvel ezelőtti árszintek töredékéért. Megnéztük, mekkorát bukhattak a Floridában ingatlant vásárlók az elmúlt években.

A válság előtti években nagy divat volt Európában és bizonyos mértékben Magyarországon is az amerikai, elsősorban floridai ingatlanok vásárlása. Az ingatlanvásárlók elsősorban befektetési céllal vásároltak lakásokat, házakat a déli államban, de a motivációk között szerepelt a második otthon megteremtése a nyugdíjas éveikre. A vásárlók elsősorban Nyugat-Európa északi országaiból kerültek ki, tehát lényegében a floridai ingatlanvásárlások beleillettek a spanyolországi, dél-franciaországi, olaszországi, bulgáriai ingatlanvásárlási hullámba.

A befektetőket az évről évre dinamikus árnövekedést produkáló amerikai lakáspiaci boom, az egész éves floridai nyár és a nyugat-európai viszonylatban alacsonynak számító árak (egy kisebb floridai apartmanért 2002-2004 között átlagban 70-100 ezer dollárt kellett fizetni, míg Spanyolországban egy hasonló ingatlan 150-200 ezer dollárba került) inspirálták a tengerentúli ingatlanvásárlásra. 2006 előtt a kockázatok közül a legfontosabbnak a hatalmas fizikai távolság tűnt, hiszen az amerikai lakáspiac korábban soha nem látott szárnyalást produkált és szép lassan kezdte mindenki elhinni, hogy a fák valóban az égig érhetnek.

 


Az 1997-2007-es időszakban az USA-ban összesen 156%-kal emelkedtek a lakásárak. Ehhez hasonló (bár ennek mértékét és hosszát el nem érő) lakáspiaci boom csak egy volt az Egyesült Államok történetében: a második világháborút követő néhány év. (A háború alatt ugyanis az amerikai kormány fejlesztési tilalmat léptetett életbe, a háború végével pedig a frontokról hazatérő katonák letelepedése és tömeges családalapítása - a baby-boom generáció születése - soha nem látott keresleti nyomást eredményezett.) Florida ráadásul túlszárnyalta az országos átlagot is, a déli államban 1997-2006 között a lakásárak több mint 220 százalékkal emelkedtek.

Ki nyert, ki bukott?

A 1997-2007 közötti időszakban átlagosan évi 13 százalékos floridai árnövekedésből biztosan sok magánbefektető profitált jól időzített be-, ill. kiszállással. Azok azonban, akik hosszú távra terveztek, azok jó eséllyel ma mínuszos pozícióban vannak. Az ingatlanvásárlási hullám ugyanis az árzuhanás előtti években volt a legaktívabb, vagyis a 2007-et megelőző években. Példaképpen a kisebb orlandói lakások jellemző árának alakulását vizsgáltuk, hiszen a jelenlegi internetes hirdetésekben is jellemzően ilyen lakásokat kínálnak a magyar kisbefektetőknek. A floridai lakáspiac minden bizonnyal minden idők egyik leglátványosabb buborékját produkálta az elmúlt 10-15 évben. Míg 1996-ban ugyanis 45 ezer, 2004-ben 100 ezer, 2006-ban pedig már közel 150 ezer dollárba került egy egy-hálószobás lakás. Az árak 2007-ben meredeken zuhanni kezdtek, és ma egy ekkora orlandói lakást jellemzően 40 ezer dollárért vehetünk meg, vagyis a 15 évvel ezelőtti árszintek alatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A magyarországi ingatlan-befektetőket, vásárlókat azonban a lakásárak változásán kívül a dollár árfolyamának ingadozása is érinti. Általános igazságot ebben az esetben is nehéz mondani, de az éves átlagos árfolyamokból az látszik, hogy akik 2000 és 2004 között vásároltak amerikai ingatlant, azok a dollár forinthoz viszonyított gyengülésével komoly veszteségeket szenvedtek el. Vagyis a forinterősödés (a 2000-es 282 forintos átlagos dollárárfolyam 2005-re 200 alá csökkent) lényegében kioltotta a kb. 60 százalékos lakásár-növekedést, hiszen ezen időszak forintban kifejezve egy floridai lakás ára nominálisan jellemzően 16 százalékkal nőtt. A legnagyobb, 2004-2006 között lezajlott közel 50 százalékos árnövekedést azonban már nem befolyásolta szignifikánsan a dollár-forint árfolyam mozgása.


Összességében azonban szinte senki nem járt jól a floridai lakásvásárlással, hiszen az árak ma alacsonyabbak mint 1996-ban, vagyis akik nem ezt megelőzően vettek floridai lakást, azok ingatlanja ma 10-70 százalékkal érnek kevesebbet a vásárláskor kifizetett árnál. A kilátások sem túlságosan pozitívak: azon túl, hogy a korábban soha nem látott lakáspiaci boom visszatérése hosszú távon sem tűnik valószínűnek, egyelőre a lakásárak csökkenése sem állt meg, hiszen 2011 első negyedévében is további csökkenést regisztrált országos szinten a National Association of Home Builders.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?