14 °C Budapest

Már tesztelik a 4 napos munkahetet: tényleg egyre közelebb vagyunk hozzá?

2021. február 9. 14:05

A tömeges home office időszaka, és az abból levont tapasztalatok sok vezetőt elgondolkoztattak. Lehet, hogy ideje változtatni végre? A hagyományos 9-től 5-ig, heti öt napban struktúrához már senki nem akar visszatérni, hiszen a kényszerhelyzet alatt mindenki bizonyította, hogy ha kell, és a körülmények ezt lehetővé teszik, otthonról is tud dolgozni. Mi jön ezután? Úgy tűnik alapvetően két irányzat emelkedik ki a csatazajból ezekben a percekben, egyik közülük a négynapos munkahét, de egyelőre fogalmunk sincs, melyik válhat elterjedtté. 

Az elmúlt egy évben a munkánk kapcsán másról sem hallunk, mint hogy nagyon meg fog változni, és az a világ, amit eddig ismertünk, nyom nélkül tűnik el, rekordsebességgel. De vajon felkészültünk erre a drasztikus átalakulásra?

Nem csak nálunk, de a világ számos országában a szellemi munkát végzők egy jelentős hányada otthoni munkavégzésre kényszerült egyik pillanatról a másikra. Néhányan alig várják, hogy visszatérjenek az irodába, míg mások azt remélik, hogy örökre otthon maradhatnak.Függetlenül attól, hogy melyik táborba tartozunk, egy kérdés lóg most a levegőben: 

hogyan fog működni a világunk a világjárvány túloldalán? 

Visszatér a struktúránk a pandémiát megelőző sémára? 9-től 5-ig fogunk dolgozni heti öt napon át? Lehet. De az is elképzelhető, hogy nem így lesz - számol be a BBC friss cikke.  Egyes vállalatok alig várják, hogy a dolgozók ismét visszatérjenek az íróasztalukhoz, ugyanakkor a legtöbb munkavállalók inkább egy újfajta "hibrid" megoldás felé hajlik, mely magába foglalja az irodai jelenlétet, és a távol töltött időt egyaránt. 

Ezek a munka szerkezetének felrázására irányuló javaslatok közül van amelyik elsősorban a rugalmasságra összpontosít, de persze akadnak köztük radikálisabb elképzelések is: 

egyes szakértők azt javasolják, hogy robbantsuk fel az öt napos munkavégzés mítoszát.

Ha a vállalatok és a dolgozók összefognak, közösen ötletelnek, akkor egy olyan világot hozhatnak létre, amely egészen másképp néz ki, mint egy évvel ezelőtt.

A "3-2-2-es" munkahét

Három nap az irodában, két nap távoli és két szabadnap: ez a "3-2-2", Lauren C. Howe, Ashley Whillans és Jochen I Menges akadémikusok új munkaszerkezeti javaslatának alapja. A kulcs itt a rugalmasság, mivel ebben a rendszerben elviekben a munkavállalók a számukra legmegfelelőbb kombinációt választják, és egyéni, személyes menetrendjük alapján alakítják napjaikat.

Az alkalmazottak a világjárvány során értékelték rugalmasságot a munkaadójuk részéről, és a jövőben még többet akarnak kapni belőle

- mondja Whillans, a Harvard Business School adjunktusa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Négy napos munkahét

A négynapos munkahét elképzelése nem új keletű, az 1970-es évek óta létezik - világszerte több vállalat is kísérletezik vele párhuzamosan, vegyes sikerrel. Ám a munkavállalók jelen körülmények között újra elkezdtek vele széles körben foglalkozni, remélve hogy a világjárvány árnyékában ismét napirendre kerülhet a kérdés.

Ennek egyik oka az, hogy a termelékenységhez való viszonyunk egészen váratlan fordulatot vett: sokan tapasztalták, hogy otthonról dolgozva lényegesen hatékonyabbak voltak, és öt teljes napra már nincs szükségük egyheti munkájuk elvégzéséhez.

Az amerikai FlexJobs felméréséből az derült ki, hogy a megkérdezettek 51 százaléka produktívabb az otthoni munkavégzésben - még a dolgozók szülők is. Ennek nem csak az az oka, hogy otthon nyugodtabbak a körülmények, jobban tudunk összpontosítani, de az is közrejátszhat, hogy azokat a tevékenységeket, melyekkel eddig csak az időt húztuk, otthonainkban elhagyjuk - már nincs rájuk szükségünk. Valójában sokan azt vették észre, hogy már nincs 5 napra való munkájuk, és a köztes időt csak elütötték bent az irodában valahogy. Ez nem egy új állítás: David Graeber, a London School of Economics antropológiai professzora a Bullshit Jobs című könyvében még 2018-ban alaposan körüljárta a kérdést kitérve arra is, hogy a szükségesnél több  bentlét káros hatásokkal is járhat, például csökkent termelékenységgel, vagy akár nem kívánatos mentális-egészségügyi következményekkel.

Ám a négynapos munkahét többé nem csak álom: a koronavírus-járvány néhány céget arra késztetett, hogy váltsanak stratégiát. Még múlt év decemberében az Unilever Új-zélandi csoportja próbaképpen bevezette:

Munkatársaink a korábbi munkaidejük 80 százalékában dolgoznak, miközben megkapják a teljes fizetésüket, és az egyéb juttatásaikat

  - mondta el a lapnak Nick Bangs, az Unilever New Zealand vezérigazgatója. Nincs létező átfogó sablonunk, tette hozzá, ezért a dolgozók maguk választhatják ki a szabadnapjukat. A cél szerinte egy "új termelékenységi gondolkodásmód" megteremtése, mely révén nem csak rugalmasabbak, de talán egészségesebbek is lesznek testben és lélekben egyaránt.

Mit hoz a jövő?

Hogy ez a séma el fog-e terjedni széleskörben, egyelőre még nem tudható, ám az mára bizonyossá vált, hogy a járvány nemcsak a gondolkodásmódunkat és az értékeinket változtatta meg, hanem a munkaadókkal szemben támasztott elvárásainkat is. Bizonyos szempontból a 3-2-2 elterjedése reálisabb alternatívának tűnik, pláne a hazánkra jellemző merevebb hozzáállás miatt, ugyanakkor a négynapos munkahétnek is számos előnye van, melyet érdemes megfontolniuk a cégvezeőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm