2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc
HR Centrum

Kitálalt a pesti fodrász: ezt hallgatják el az álláshirdetésekben


Augusztus 15-én számoltunk be arról, hogy egy budapesti fodrászat-láncnál akár már egy kezdő is kereshet 300 ezer forintot egy hónapban. Ez első hallásra nagyon jól hangzik, viszont úgy tűnik, hogy a hazai fodrász szakmának azért megvannak a maga árnyoldalai. Egy olvasónk ugyanis a cikkre reagálva leírta negatív tapasztalatait, amiket ő gyűjtött eddigi pályafutása során: négy órára bejelentett munkaviszony, nem egyszer 12 órás munkanapokkal, egész napos állás, különböző betegségek és zéró táppénz.

Először július végén számoltunk be arról, hogy Budapesten a Duna Plázában nem kevesebb mint 400 ezres fizetéssel csábítanának munkavállalókat fodrász/barber munkakörbe. Legutóbb pedig augusztus 15-én megjelenő cikkünkben írtunk arról, hogy egy budapesti fodrászat-láncnál teljesen pályakezdőket - akár nyelvtudás nélkül - is alkalmaznának, nettó 300 ezres fizetésért. Az álláshirdetésben ráadásul akár 500 ezer forintos havi bért is kilátásba helyeztek - borravalóval -, sőt éves bónuszt, céges üdülést, és szakmai tréningeket, valamint lakhatási támogatást is ajánlottak.

A cikket olvasva azonban egy olvasónk levelet írt nekünk, amiben megosztotta eddigi élményeit a magyar fodrász szakma árnyoldalairól is. A levél írója 6 éve fodrász, és elmondása szerint 3 éven keresztül dolgozott egy franchise szalonban. Az ő és ismerősei/kollégái tapasztalataira alapozva azt írja, hogy 

fix fizetés sehol nincsen, jutalékos rendszer annál inkább. Ez azt jelenti, hogy a fodrász havi termelése átlagban - bár attól függ ki mennyire gyors, ez lehet több vagy kevesebb - 400-600 ezer forint, amiből a munkáltató levonja az áfát, és a fodrász ennek (a már áfával levont összeg) a 30 százalékát kapja kézhez körülbelül. Tehát a fizetése 120-180 ezer forint nettóban.

A levélíró azt is jelzi mindezzel kapcsolatban, hogy ezekért az összegekért azért dolgozni kell, nem arról van tehát szó, hogy óránként egy kuncsaftnak vág hajat az ember, "például egy szombati napon 1 órában van négy vendégem" - írja levelében a szakember. 

A lapunknak író fodrász a legnagyobb problémát abban látja, hogy állítása szerint mindenhol 4 órára jelentik be az embert a munkáltatók, mondván rengeteg járulékot kell fizetni a dolgozók után, ehhez képest sokszor 12 órákat dolgoznak a fodrászok, heti 4-5 napban is akár. A levélíró kitér az ebédidők hiányára is, azt írja

ebédidő nincsen,  hiába mondja ki a törvény mennyi szünet jár, ez senkit nem érdekel. Akkor lehet ebédelni, amikor nincs vendég. Ezt sajnos nem lehet kiszámítani, egy pénteki, szombati napon, kb. 2-3 óránként van 10 perc szünet.

A levélíró ráadásul eddig egyetlen helyen sem találkozott utazási, lakhatási támogatással, a nyelvtanfolyamról pedig azt írja, hogy "arról ne is beszéljünk, nem adnak". A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy mivel az ő általa ismert helyeken jutalékos rendszer van, 

ez azt jelenti, ha nem dolgozol nincs pénzed, tehát ha valaki beteg lesz, mondjuk 1 hétre vagy esetleg szabadságra megy, arra az időszakra 0 forintot kap. Arról nem beszélve, milyen egészségügyi problémákat okoz a 12 óra folyamatos fizikai munka a szervezetnek. Például visszér, hátfájás, ínhüvely gyulladás...

Nem minden arany

Az olvasói levél kapcsán kíváncsiak voltunk, más szakemberek miként vélekednek a fővárosi viszonyokról. Egy általunk megszólaltatott fodrász például többször is elmondta, hogy a foglalkoztatási rendjét érintő kérdésekre egyáltalán nem válaszolhat. Ezt a főnöksége ugyanis szisztematikusan tiltja neki. Azt viszont elmondta, hogy ahol ő dolgozik például jár ebéd idő, és amikor 4-5 napot kell dolgoznia egy héten, akkor "azért az nem mindennap jelent 10-12 óra munkát".

Ezen felül arra is felhívta a figyelmünket, hogy bár tény, sokat kell dolgozni, de azért egy hónapban akár 80-100 ezer forintot is számolhat egy fodrász csak a borravalóból, amit magyar, illetve külföldi vendégek is ugyanolyan arányban adnak. Megszólalónk továbbá kitért arra is, hogy őt kifejezetten rosszul érint az, hogy egyes vendégek rendkívül lekezelően bánnak a fodrásszal, és rabszolgaként kezelik őket. "Sokszor ezeket az élményeket a legnehezebb feldolgozni" - mondta.

Mindebből tehát arra lehet következtetni a fodrászok foglalkoztatását illetően, hogy rengeteg múlik azon, ki melyik szalonban tud elhelyezkedni, és hogy ott milyen a főnökség. Elteheti-e a borravalót, van-e egyáltalán bejelentett munkaviszonya vagy csak egyéni vállalkozóként bérelheti székét?

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

perfekt
2020. 08. 10. 07:20
A saját tőke emelése, ha nem kötelező

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

vezetoi-coaching
2020. 08. 09. 12:30
Mikor lesz már rend?

Ezen - hogy mikor lesz már rend, igazság - mostanában sokat gondolkozom. Egy kis videó-clipből származik...

legacykft
2020. 08. 07. 09:00
Döntések bűvkörében

Mit egyek ebédre, rizs vagy tészta? Mit nézzünk a moziban? Melyik jelöltet vegyük fel a két nagyon...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.