2020. április 7. kedd Herman
HR Centrum

Ilyen orvosi rendelők sem voltak még az országban: tömegeket vizsgálhatnak így a jövőben


Ha valakinek egyik napról a másikra beállt a dereka, vagy kiütései jelennek meg, esetleg bepirosodik és viszket a szeme, most jó eséllyel hiába szeretne konzultálni a kezelőorvossal, hiszen a koronavírus-járványra tekintettel a rendelőintézetekben és kórházakban a járó- és fekvőbeteg ellátásban csak sürgősségi ellátás történik, minden tervezett műtét és kivizsgálás valamint a nem sürgős járóbeteg szakellátás is halasztásra került. Egy civil kezdeményezés most ezen a helyzeten igyekszik változtatni. A cél, hogy összekössék az önkéntes orvosokat azokkal, akiknek szüksége van orvosi segtségre, egy erre alkalmas digitális platform segítségével. Ha minden jól megy, akár már április elején el is tud indulni az oldal, amely segítségével a szakemberek videón keresztül konzultálhatnának az egészségügyi problémákkal küzdőkkel.

Országszerte szüneteltetik a kórházak a halasztható műtéteket és vizsgálatokat a koronavírus-fertőzés miatt, csak a sürgősségi beavatkozásokat végzik el. Nehéz helyzetben vannak tehát azok, akiknek szüksége lenne orvosi konzultációra, de nincsenek kritikus helyzetben.

Egy becsípődött derék, has tájéki fájdalom, kiütések, vörös szem

- sorolta Dr. Kom Zsuzsanna háziorvos, belgyógyász, reumatológus, többek között milyen problémáknál jöhetne jól a videókapcsolatot is biztosító konzultáció. A gyógyítás minden ágában többletinformációt jelent ugyanis szerinte, ha tanácsadás közben nem csak hallják, hanem látják is a beteget.

A szakember egyike azon önkénteseknek, akik örömmel vállalnák, hogy egy társadalmi összefogás eredményeként létrejött platformon videón keresztül konzultáljanak a betegekkel, lássák el őket tanácsokkal, és kövessék nyomon a gyógyulási folyamatot.

Jelenleg a háziorvosi rendelés is telefonon folyik, a betegeim e-mailen keresztül küldenek képeket a tüneteikről, így próbálunk diagnosztizálni, kezelési tervet állítani fel. Az új platform elkülönül az alapellátástól. A programban részt vevő szakorvosok önkéntes alapon végeznék a tanácsadást. Azt gondolom, jelen helyzetben hatalmas szükség lenne arra, hogy segítsük a betegeket

 - mondta a Pénzcentrumnak Dr. Kom Zsuzsanna, aki szerint a rendszeres videós konzultáció tehermentesíthetné az SBO-kat, vagyis a sürgősségi osztályokat és az orvosi ügyeleteket is.

"Folyamatosan nyomon lehetne követni a páciens állapotát. Gyorsabb és pontosabb lehetne a diagnosztizálás folyamata is, hiszen például egy derékfájásnál meg tudom kérni a beteget, mutassa meg, pontosan hol fáj, nyomásra mely területek érzékenyek, irányítás mellett végezzen el provokációs próbákat, közben figyelem az arcát, látom, ha reagál a fájdalomra. Ez alapján pontosabban megítélhető a beteg állapota, célzottabb lehet a kezelés, jobban nyomon követhető a terápia hatékonysága" - mondta a szakember, aki szerint a videós kapcsolattartás személyesebb, és biztonságérzetet is adna a betegnek.

A platform ötlete Forgács Judittól származik, aki a fOrgXpert International ügyvezetőjeként közép és nagyvállalatok vezetői tanácsadója. Mint mondta, 25 éve dolgozik együtt technológiai vállalatokkal, látott már egyet, s mást. Miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma elrendelte, hogy az új koronavírus megbetegedések miatt csökkenteni kell az orvos-betegtalálkozók számát és a távkonzultációt kell előtérbe helyezni, valamint hogy a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók nem érintkezhetnek betegekkel, merült fel benne, hogy az orvostársadalom jelentős része van most otthon kényszerpihenőn, de lehet, hogy volna kedvük segíteni a betegeknek.

Ez egy társadalmi összefogás, teljesen önkéntes, senki nem kér pénzt a szolgálataiért cserébe. Itt egy csapat lelkes fejlesztő, akik egy-két hét alatt el tudnák indítani a platformot, amelyen a távolról dolgozni és segíteni vágyó orvosok és segítségre, konzultációra szoruló betegek találhatnak egymásra

 - mondta Forgács Judit, hozzátéve, jelenleg az orvosok toborzása a cél.

Kizárólag engedéllyel rendelkező szakembereket várnak, jelentkezett már egyébként belgyógyász, kardiológus, gyerekorvos, pszichiáter, sebész és háziorvos is.

Forgács úgy fogalmazott, a különböző diszciplínákat tömörítő orvosi szervezetek támogatására is számítanak, a segítségükkel még több szakember csatlakozhatna a kezdeményezéshez.

Mivel a platform helyfüggetlen, csak internetképes eszköz kell hozzá, lehetne használni az egészségügyi intézményeken belül is és otthonról is. Utóbbi esetben a TAJ ellenőrzés és receptírás még nincs megoldva, de keresik a lehetőséget erre is, ez ügyben HAOSZ-hoz, a Háziorvosok Online Szervezethez és a MOK-hoz, a Magyar Orvosi Kamarához fordultak.

Az oldal 1-2 héten belül el tud indulni, ha összejön elég orvos. Fontos leszögezni, hogy itt szakmai tanácsadásról van szó. A szakemberek a tünetek alapján meg tudnák ítélni, azonnal hívni kell-e a mentőt vagy rohanni a legközelebbi sürgősségire, vagy épp javasolnának valamilyen terápiát, és figyelnék, arra hogyan reagál a páciens

 - hangsúlyozta Forgács Judit. Ezt kiemelt dr. Kom Zsuzsanna is, aki szerint a rendszer abban is segíthetne, hogy senki se maradjon orvosi kontroll nélkül.

A nem kritikus ellátást igénylők távkonzultációja mellett a rendelőintézeti betegirányítási folyamat csevegőrobot segítségével történő automatizálásán is dolgoznak az önkéntesek, hogy gördülékenyebb legyen az ellátás.

Az infrastruktúra megvan, keresünk a folyamat kialakításában és a tesztelésben segíteni tudó rendelőintézeti orvosokat minden szakterületről

- mondta Forgács.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,91 százalékos THM-el, és havi 65 769 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Bank például 66 792 forintos törlesztőt ígér 3,13 százalékos THM-en; míg a Takarékbanknál hasonlóan, 3,26 százalékos THM-el, és 66 817 forintos törlesztőrészlettel. Érdemes még megnézni a Budapest Bank, a Raiffeisen és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 04. 07. 17:41
Szeptember 30-ig elhalasztják a a számviteli beszámolók és a hozzá kapcsolódó éves bevallások beadásának határidejét

A mai tájékoztatás szerint: a) szeptember 30-ig elhalasztják a a számviteli beszámolók és...

vezetoi-coaching
2020. 04. 07. 15:25
Klasszikusok az Innermetrix szolgálatában...:-)))

„52. Amit mások tudnak rólunk.  Amit mi tudunk magunkról, és tartunk elménkben, nem oly meghatározó...

becklaura
2020. 04. 07. 10:16
Hogyan győzd le a lustaságod?

Most, hogy többet vagy otthon, több időd van halogatni a dolgokat. „Most, hogy nem kell bejárnom...

schrammelivett
2020. 04. 04. 18:09
Online Mindfulness Tréning

Néha az élet rákényszerít, hogy megálljunk a már – már megszokottá vált rohanásban és befelé...

legacykft
2020. 04. 03. 09:00
Hogyan legyél pálma?

Dél-Amerikában létezik egy olyan pálmafa, amely a talaj erodálására reagálva szépen lassan vándorol...

hrdoktor
2020. 04. 03. 08:45
Ne engedje, hogy az ülőmunka tönkre tegye a derekát! – Tanácsok home office idejére is

A világjárvány okozta szigorító biztonsági intézkedések – részben a munkahelyek kényszerű...

hrbonbon
2020. 04. 02. 21:51
Home office vagy iroda? Valóban jó otthonról dolgozni?

Kazup Annamária vagyok, Researcherként dolgozom irodánkban. Munkámban, mint sokakéban, nagyon fontos...

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk