2019. október 22. kedd Előd
HR Centrum

Ezt minden cégnél kötelezővé kellene tenni: így lesz előny a felmondásból


Csökkent a munkanélküliek aránya, és nőtt a foglalkoztatottság, így a szakképzett munkavállók is könnyebben mernek váltani. A munkaerőhiány miatt felértékelődött a kilépő interjú szerepe, amelyből a cégeknek gazdasági előnye is származhat - mondta Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Amikor a munkanélküliségi ráta két számjegyű volt, könnyebben találtak szakképzett munkaerőt a cégek. Ma azonban sokkal többen mernek váltani is - mondta a szakértő. Ezt a módszert sokáig nem önálló eszközként kezelték, viszont a kilépő interjú fejlődésre is ösztönözhet - írja a Magyar Hírlap. 

A kilépőinterjú egy módszertani eszköz, közepes illetve nagyobb cégeknél jellemző, a vállalat méretétől függően a humánerőforrás osztály vagy maga a cégvezetés végzi, nincs kötelező jellege - mondta lapunknak Szalai Piroska. A kiléptetés során a távozó munkavállalónak lehetősége nyílik a munkakörről vagy a szervezetről visszajelzést adni, és a szakmai indokkal véghezvitt munkahelyváltások miatt többször is lehet relevanciája az utólag adott visszajelzéseknek, akár a munkakört, akár a munkafolyamatot nézzük. Hozzátette, ezt korábban nem önálló eszközként kezelték, azonban napjainkban, mivel egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, és az inaktívak száma is jócskán csökkent, ezt a módszert is bevetik. Kilenc évvel ezelőtt ugyanis, amikor a munkanélküliségi ráta két számjegyű volt, könnyebben találtak szakképzett munkaerőt a cégek. Ma azonban sokkal többen mernek továbblépni is, mint korábban - magyarázta a szakértő.

A vállalatoknak nem meghatározott időnként át kell alakítaniuk a munkafolyamatokat, egy ilyen változtatáshoz, megújuláshoz is adhat alapokat egy-egy távozó munkatárs visszajelzése. Szalai Piroska nem tartja kizártnak azt sem, hogy valakinek közvetlenül a kilépése előtt ajánlanak magasabb bért, ám sokszor nem is kell(ene) eddig eljutni, de ugyanez igaz a munkakör továbbgondolására - a kihívások biztosítására - vagy éppen a feladatok megosztására, ilyenre is lehet szükség. A szakértő szerint bár nem jellemző, de egyedi, szélsőséges esetben előfordulhat, hogy a munkavállaló így próbál meg előnyhöz jutni.

Vannak olyan esetek is, amikor a tervezettel ellentétben elmarad a kiléptetőinterjú, ám a lehető legjobb légkörben távozni lehetőséget ad arra is, hogy az elköszönő munkatárs tapasztalatát megtartják, átadják. Noha jogszabályi kötelezettség nincs rá, egy ilyen módon levezényelt távozás a visszajelzések és tapasztalatok birtokában a későbbiekben akár gazdasági előnyt is jelenthet a cégnek.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
laskainelli
2019. 10. 22. 11:32
7 fontos gondolat, hogy jól szeresd a társad

Sokféle szeretet létezik, főleg egy párkapcsolaton belül. A szeretetnyelvekről sokat hallhattunk...

jobangel
2019. 10. 22. 09:00
Kötelező fejlődni a munkában?

Az álláskeresést nagyban akadályozó tényezők a ki nem mondott elvárások. Amiket ráadásul sajnos...

hrbonbon
2019. 10. 21. 12:32
Miért nehéz jó jelölteket állítani?

  Amikor egy kiválasztási projekt elkezdődik, akkor a Megbízóval átbeszéljük a pozícióra...

hrdoktor
2019. 10. 21. 09:43
8+1 hasznos tipp a jobb alvásért

Időben lefekszik, mégsem tudja rendesen kialudni magát? Nehezen alszik el, nyugtalanul tölti az éjszakát...

perfekt
2019. 10. 21. 08:46
A nyugdíjigény érvényesítésének elhalasztása

Noha mind a munkaviszonyban dolgozók, mind pedig a vállalkozók esetében lényegesen előnyösebb...

legacykft
2019. 10. 18. 09:00
Építsetek szervezeti kultúrát, ne csak lózungokat!

Mindig izgalmas szakmai feladat, amikor vezetői csapatokat kísérünk abban a folyamatban, hogy jövőképüket...

coachco
2019. 10. 15. 09:43
Kampány után szabadon!

Végre túl vagyunk a választásokon, vissza lehet térni a régi kerékvágásba. Igaz, az nem teljesen...

NÉPSZERŰ
FRISS

Kika

10.24-11.05
Országos

Aldi

10.24-10.30
Országos

Lidl

10.24-10.30
Országos

Tesco

10.24-10.30
Országos

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos