2 °C Budapest
Tired fatigued engineer worker constructor working in construction site.

Kevés dolgozó tud róla: ezt mindenképp meg kell kapnod a munkahelyeden a kánikulában

2022. augusztus 4. 19:01

Sok dolgozó nem tudja, azonban a munkaadók kötelesek gondoskodni a munkavállalóikról a hőségben, különösen a szabadban fizikai munkát végző egészségének megóvásáról a tartós nagy melegben. Legyen szó hideg ivóvíz biztosításáról, árnyékot adó sátorlapról, ponyváról sőt mobiltelefonokról, ezeknek mind kéznél kell hogy legyenek a tartós melegben. De hogyan védjük magunkat a hőségben, ha dolgoznunk kell?

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján. Pénteken délutánra 31 és 37 fok közé melegszik fel a levegő, szombaton pedig már akár 38 fok is lehet majd.

Nem mindenki dolgozik légkondícionált irodában, sőt, a munkavállalók zömét rosszul érintheti a hőhullám, akár ha közlekednek, akár munka közben. Ebben az időszakban különösen fontos odafigyelni a munkavállalók egészségére. A több napos kánikula és a fizikai munka együttese megnöveli a hőártalmak (pl. hőséggörcsök, hőkimerülés, hőguta) kialakulásának kockázatát. A hőstressz, kiszáradás szélsőséges esetben életveszélyes is lehet. A hőségnek betudható élettani változások – például figyelmetlenség, fáradékonyság, hosszabb reakcióidő, de akár az izzadságtól csúszós kéz is – munkahelyi balesethez vezethetnek.

A munkaadóknak így elővigyázatossági intézkedésekkel kell segíteniük a hőhullámok és az erős UV-sugárzás egészségkárosító hatásainak mérséklését  – hívta fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében. A tárca országos munkavédelmi célvizsgálatot rendelt el a rendkívüli hőség miatt szükséges intézkedések ellenőrzése, betartatása érdekében.

Megfelelő munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy a rendszeresen beiktatott pihenőidőt lehetőleg hűvösebb környezetben tölthessék el a dolgozók, olyan helyen, ahol kényelmesen le is tudnak ülni. Az intenzív hőség első napjaiban érdemes rövidebb munkaperiódusokkal és hosszabb munkaközi szünetekkel elősegíteni az alkalmazkodást kánikulához. Figyelni kell arra, hogy a munkavállalók csak keveset tartózkodjanak a tűző napon, a szabadban dolgozók egymást váltva dolgozzanak, még hasznosabb, ha megoldható, hogy a leginkább kritikus napszakban, 11 és 15 óra között kizárólag sátorlappal, ponyvával árnyékolt területen folyjon a munka. Ezen kívül fontos, hogy a dolgozók felismerjék, és kezelni tudják a hőség okozta túlzott igénybevétel, és hőguta tüneteit, valamint hogy az adott esetben kéznél legyen a mobiltelefon, hogy tudjanak segítséget hívni.

Ezt teheti még a munkavállaló

A kötelező előírások mellett azonban a munkáltató is tehet azért, hogy a tartós kánikulában se sérüljön az egészsége. A Firstbeat ajánlása szerint a hőség alatt fontos, hogy a munkavállaló a munka közben és után elegendő folyadékot vigyen be, és pótolja az ásványokat, amelyeket az egész napos izzadás alatt veszített a szervezete. Fontos az is, hogy éjszaka megfelelően pihenjünk, és aludjunk. A tartós meleg tartósan viseli meg az ember szervezetét, ezért fontos, hogy munkán kívül lengén öltözzünk, és igyekezzünk lehűteni magunkat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezen kívül ne üljünk sokáig a felhevült járműben, aki pedig fuvarozással foglalkozik, az pedig a klímát is ésszerűen használja. A túlzott klímahasználat, és a lehűtött autóból való kiszállás a forróságban tartósan károsíthatja az egészségünket. A futároknak szintén fontos a védőruha, napszemüveg, valamint a hűtött víz, hiszen ők is a napot többnyire kint töltik. Aki ilyenkor volán mögé, esetleg járműbe szállna, különösen figyeljen, hiszen a hőségtől csökken az emberek figyelme, koncentrációja, ami balesetekhez is vezethet. Ha a helyzet engedi, úgy igyekezzünk száraz ruhában tartózkodni, esetleg a pólónkat, zokninkat cserélni. Több kültéri munkához kötelező a védőruha, így azoknak, akik ilyen munkakörnyezetben dolgoznak fokozottan figyelniük kell arra, hogy árnyékban pihenjenek, és pótolják a folyadékot, amelyet veszítenek nap közben.

Nagyon fontos az is, hogy tisztában legyünk a különböző, hőség okozta veszélyek tüneteivel, mint a kiszáradás vagy éppen a hőguta. Sokan összekeverik a hőkimerülést a hőgutával ebben a kánikulában, pedig utóbbi életveszélyes is lehet. A kánikulában gyakori a hőkimerülés és a hőguta is, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kettő közötti különbséggel, mert a hőguta életveszélyes, azonnali orvosi segítség szükséges a bajbajutottnak

A mentősök szerint a hőkimerülést ezekről a tünetekről ismerhetjük fel:

  • Szédülés vagy ájulás
  • Túlzott izzadás
  • Hűvös, sápadt, nyirkos bőr
  • Hányinger vagy hányás
  • Gyors, gyenge pulzus
  • Izomgörcsök

Ha valakin ezeket tapasztljuk, vigyük hűvös, légkondicionált helyre, itassunk vele vizet, egy hideg zuhany vagy borogatás is segíthet. Ezzel szemben hőgutával állunk szemben, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Lüktető fejfájás
  • Nincs izzadás
  • Testhőmérséklet 39 fok felett, vörös, forró, száraz bőr
  • Hányinger vagy hányás
  • Gyors, erős pulzus
  • Eszméletvesztés

Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és el kell kezdeni lehűteni a túlhevült embert, ameddig a segítség meg nem érkezik!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem