8 °C Budapest
general shot of little boy wetting his head in a fountain of the city

Ezekre a tünetekre fokozottan figyelj a kánikulában: nagyon veszélyes félvállról venni

2022. július 22. 19:01

Ismét hőhullám üti Magyarországot, a hatalmas hőségben azonban hiába szeretnénk, nem mindenki maradhat a hűvös szobában. Éppen ezért össze is gyűjtöttük, hogy az, aki ebben a hőségben útnak indul, mire kell figyelnie, hogyan kerülheti el a kiszáradást, és hol juthatsz frissítő vízhez Budapesten. Eláruljuk azt is, hogy amikor pedig már tényleg nem bírod tovább, hol bukkanhatsz légkondícionált oázisra a városban.

Sokan akkor sem isznak elég folyadékot, amikor nincs hőhullám, azonban ilyen szélsőséges időjárásnál különösen fontos a megfelelő folyadékpótlás. A mostani kánikulában sokat izzadunk, ezért sokkal több folyadékot kellene fogyasztanunk. A hőhullámokban pedig gyorsan dehidratálódhatunk, aminek különféle súlyossági fokai vannak. Széles a spektrum, előfordulhat, hogy csak egy-két pohár vízre lenne szükséged, hogy ismét jól érezhesd magad, de a helyzet súlyosabb is lehet, ami akár életveszélyes szövődményekhez, vagy hőguta kialakulásához is vezethet.

A tudósok szerint még az enyhe dehidratáció is - ami azt jelenti, hogy a szervezet a víztartalékainak 1-2 százalékát veszítette el - komolyan akadályozhatja a szervezet működését, sőt nehezítheti az agyi működést, koncentrációt. Nem mindig könnyű felismerni, hogy mikor vagyunk a kiszáradás korai szakaszában, mivel a leggyakoribb jelek közül néhányat nem feltétlenül ezzel kötünk össze. Most a Healthline összeszedett pár tünetet, amiket ha te is tapasztalsz magadon a kánikulában, akkor mindenképp folyadékot kell bevinned.

Fáradtság és fejfájás

Az első, és egyben legnehezebben azonosítható tünet, ha fáradtnak érezzük magunkat. A kutatók szerint a hőségben a fáradtság jelentheti azt, hogy nem fogyasztunk elegendő folyadékot. Ha kevesebbet alszunk, és az alvás rossz minőségű, az szintén a kiszáradás jele lehet, csak úgy, mint az állóképesség csökkenése. 

A fejfájás az enyhe vagy közepes fokú dehidratáció gyakori jele. A kiszáradás migrénes rohamokat is kiváltha. A kutatók megjegyezték, hogy a dehidratáció átmenetileg zsugoríthatja az agyszövetet, ez okozhatja a fájdalmakat.

Izomgörcsök

Ha fájdalmaink, görcseink vannak akár edzés közben, az szintén dehidratáció és az elektrolit-készletek kimerülését jelenti, ami azt jelenti, hogy a szervezetedben nincs elegendő kulcsfontosságú ásványi anyag, például nátrium és kálium. Ezek segítenek a szervezet pH-értékénekkiegyensúlyozásában, és az idegrendszer működését is szabályozzák.

A dehidratációból eredő görcsök azonban nem csak a sportolókat érintik. Ha egy meleg napon sétálgatsz, és izomfájdalmat érzel, az annak a jele lehet, hogy nem iszol eleget. Ugyanez igaz akkor is, ha izomgörcsöket tapasztalsz.

Általános rosszullét, influenzára hasonlító tünetek

Ha csak úgy általánosságban rosszul érzed magad - gondolj a fent említett fejfájásra, valamint a szédülésre, vagy az émelygésre -, az első gondolatod az lehet, hogy valamilyen fertőzést kaptál el. Ám lehet, hogy a tünetek a folyadékbevitellel kapcsolatosak, ugyanis sokan lázat vagy hidegrázást is tapasztalhatnak, különösen súlyosabb dehidratáció esetén.

Alacsony vérnyomás

Amennyiben a vérnyomásunk alacsony, esetleg a szívünkkel észlelünk a nyári hőségben gondokat, ez is egyenes jele lehet annak, hogy dehidratáltak vagyunk.Ugyanis, ha nem jut szervezetünk elegendő folyadékhoz, az szinte az egész szervezetünkre kihat, így a vérnyomásunkra, szívünkre egyaránt.

Sötét vizelet

Ha nap közben sokkal kevesebbet járunk ki a mosdóra, vizeletünk pedig sötét, ez is mutathatja azt, hogy dehidratáltak vagyunk. Az egészségügyi szakemberek szerint a kiszáradás diagnosztizálásának egyik módja, hogy megvizsgálják a beteg vizeletét, hogy lássák, nem túl koncentrált-e. Ha halványsárga, akkor megfelelően hidratált vagy, ha sötétebb, itt az ideje vizet inni. Általánosságban elmondható, hogy minél többet iszol, annál tisztábbnak kell lennie a vizeletednek, ám a vizelet színe az esetlegesen szedett gyógyszerek vagy az elfogyasztott bizonyos ételek alapján is változhat.

A koncentrációnkat is érintheti

A dehidratáltság az agy működését is érinti, és sokkal nehezebben tudunk koncentrálni. 12-en vettek részt egy korábbi tanulmányban, ami megállapította, hogy azok a résztvevők, aki 36 órán keresztül nem ittak vizet, később a teszteken sokkal rosszabbul teljesítettek, fáradtabbak voltak, és a hangulatuk, a figyelmük és a memóriájuk is rosszabb volt. Amennyiben ittak, úgy a tünetek is enyhültek. Számos más tanulmány is kimutatta, hogy a kiszáradás befolyásolja a hangulatot, az energiaszintünket és a kognitív teljesítményeket is, férfiak és nők esetében egyaránt. Ráadásul a súlyos kiszáradás mentális állapothoz vezethet, ami tűnhet haragnak, és zavartságnak is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyerekeknél más tünetekre is figyelnünk kell, hiszen más tünetekkel jelentkezik a dehidratáltság, mint a felnőtteknél. A csecsemők és a gyerekek hajlamosabbak a hasmenés, láz és hányás okozta kiszáradásra is, így nem csak a hőség alatt fontos különösen figyelni a jelekre. Csecsemőknél és kisgyermekeknél az enyhe vagy közepes kiszáradás jelei lehet a ritkább vizelés, kevesebb könny, száraz nyelv és ajkak, valamint ha bágyadt a gyermek, kevesebbet játszik.

Hőkimerülés, vagy hőguta? Veszélyes összekeverni!

Sokan összekeverik a hőkimerülést a hőgutával ebben a kánikulában, pedig utóbbi életveszélyes is lehet -  hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány. A kánikulában gyakori a hőkimerülés és a hőguta is,  ezért fontos, hogy tisztában legyünk a kettő közötti különbséggel, mert a hőguta életveszélyes, azonnali orvosi segítség szükséges a bajbajutottnak

A mentősök szerint a hőkimerülést ezekről a tünetekről ismerhetjük fel:

  • Szédülés vagy ájulás
  • Túlzott izzadás
  • Hűvös, sápadt, nyirkos bőr
  • Hányinger vagy hányás
  • Gyors, gyenge pulzus
  • Izomgörcsök

Ha valakin ezeket tapasztljuk, vigyük hűvös, légkondicionált helyre, itassunk vele vizet, egy hideg zuhany vagy borogatás is segíthet. Ezzel szemben hőgutával állunk szemben, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • Lüktető fejfájás
  • Nincs izzadás
  • Testhőmérséklet 39 fok felett, vörös, forró, száraz bőr
  • Hányinger vagy hányás
  • Gyors, erős pulzus
  • Eszméletvesztés

Ilyenkor azonnal mentőt kell hívni, és el kell kezdeni lehűteni a túlhevült embert, ameddig a segítség meg nem érkezik!

Itt vannak a budapesti oázisok

A szombatig elrendelt  harmadfokú hőségriadó miatt vízvételi és hősítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti Közlekedési Központ, a járatokon pedig fokozottan használják a klímaberendezéseket. Ezen felül pedig a legmelegebb napokon az állomásokon is osztanak vizet az utasok között.

A Fővárosi Önkormányzat idén nyáron is óvja városlakóit a kánikulában. A Fővárosi Vízművekkel közösen a tavaly kialakított 22 ivókút mellett idén 12 kúttal növelték ezek számát a város számos pontján, ezzel is arra ösztönözve a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat.  A BKK Futár applikációján többi között az ivókutak láthatóságát is be lehet állítani, hogy az utazók a lehető leghamarabb megtalálják a legközelebbi ivókutat.

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajánlása szerint 11 és 15 óra között - lehetőség szerint - senki ne tartózkodjon a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Honlapukon pedig elérhető a lista azokról a helyekről, amelyek bárki számára elérhetőek, és légkondícionáltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem