14 °C Budapest
Colleagues using digital tablet and working in industry

Fontos munkahelyi szolgáltatás startol Magyarországon: erre már sokan vártak

2022. május 4. 19:01

A hazai vállalkozásoknak mindössze egyharmada foglalkoztat megváltozott munkaképességű (MMK) munkavállalókat és az összes foglalkoztatottnak mindössze 1%-a kerül ki ebből a csoportból – derült ki egy, a közelmúltban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által publikált kutatásból. Az elemzés szerint ugyanakkor az egyetlen MMK-munkavállalót sem foglalkoztató cégek több mint 40 százaléka élne a jövőben rehabilitációs foglalkoztatás lehetőségével. 

Új, a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációs foglalkoztatására irányuló speciális tanácsadási szolgáltatást indít budapesti vállalkozások számára a BKIK. A hiánypótló kezdeményezés célja a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci helyzetének javítása és a szemléletformálás mellett a vállalkozásokat jelenleg fokozottan sújtó munkaerőhiány hatékony enyhítése az eddig kiaknázatlan munkaerő bevonásával. A programban való részvételhez szükséges alapszintű átvilágítás és tanácsadás (melyből kiderül, hogy a foglalkoztatási forma mely vállalkozások számára kifizetődő már rövid távon) a budapesti vállalkozások számára most ingyenesen vehető igénybe. A már konkrét, cégekre szabott bevezetést célzó tanácsadásból pedig a szervezet önkéntes tagjai további kedvezményeket kapnak.

A lehetőséget igénybe vevő vállalkozások a felelős és kiszámíthatóbb működés mellett adókedvezményben is részesülnek, hiszen mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás alól, mely egy 25 főt foglalkoztató cég esetén csaknem 2 millió forint, de például egy 100 főt foglalkoztató vállalkozásnál már a 10 millió forintot is megközelítheti, nagyobb cégeknél pedig akár a több tízmilliós nagyságrendet is elérheti.

A Kamara az akciót önmagán kezdi azzal, hogy saját szervezetét is átvilágítja, ugyanis elkötelezett abban, hogy az éves szinten több millió forintot kitevő rehabilitációs hozzájárulás befizetése helyett inkább megváltozott munkaképességű emberek számára biztosítson munkalehetőséget.

A BKIK-nál fontosnak tartjuk, hogy a jobb üzletmenet támogatása mellett a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci integrálásával is segítsük a vállalkozásokat, egyúttal a munkaerőhiány enyhítésében is folyamatosan támogassuk a cégeket. Ezért korábbi, a MMK-munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szakmai, tájékoztató és edukációs tevékenységünket átfogó tanácsadási szolgáltatással egészítjük ki. Több olyan vállalkozással vagyunk ugyanis kapcsolatban, melyek kifejezetten igénylik ezt a fajta jogi és adminisztrációs támogatást, nekik kérés esetén cégre szabott, egyedi segítséget is tudunk majd nyújtani akár online akár személyes szakértői konzultáció formájában

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 – mondta Lőrincz Gergely, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának elnöke. A MMK-munkavállalók foglakoztatását elősegítő tanácsadási szolgáltatás keretében a BKIK személyesen, telefonon, emailen és igény esetén online tanácsadással is segíti majd az érdeklődőket az alábbi, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását érintő főbb témakörökben:

  • Megváltozott munkaképesség kritériumai és igazolásának módja
  • MMK-munkavállalók által betölthető munkakörök
  • Munkavállalói és munkáltatói kedvezmények, rehabilitációs hozzájárulás
  • MMK-munkatársakat közvetítő akkreditált szervezetek, védett foglalkoztatók
  • Munkáltató kötelezettségei a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában
  • Megfelelő munkakörnyezet és munkakör kiépítése
  • A foglalkozási rehabilitációs törekvéseket segítő hivatalos szervek, és közhiteles nyilvántartások
  • Munkahelyek szociális érzékenyítése
  • Külsős rehabilitációs szakértők közvetítése rehabilitációs mentori és tanácsadói feladatokra
  • Egyéni tanácsadás

A BKIK tavaly szeptemberben a szakma és a törvényalkotó képviselőinek részvételével tartotta első szakmai konferenciát a témában Munkaerőpiaci érték és társadalmi felelősségvállalás – megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása Magyarországon és az Európai Unióban címmel. Az eseményen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár előadásában egyebek mellett szó esett az EMMI „Érték vagy” programjáról, szabályozási és gyakorlati megoldásokról, az MMK-munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos vezetői feladatokról, nagy- és kisvállalati legjobb gyakorlatokról, valamint a BKIK kapcsolódó Bridge to Benefits kezdeményezéséről is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm