Külföldi álommunka, 1,6 milliós fizetéssel: tömegeket keresnek Magyarországról

Külföldi álommunka, 1,6 milliós fizetéssel: tömegeket keresnek Magyarországról

2022. február 5. 13:04

Nem csak Magyarországon, de számos nyugat-európai országban óriási hiány van egészségügyi dolgozókból, ápolókból, pedig ahogy öregszik a társadalom, egyre több idősgondozóra lenn szükség. Egyre gyakrabban futhatunk bele éppen ezért olyan hirdetésekbe, melyekben külföldre csábítják a magyarokat, már-már csillagászati összegekért. Ám ha közelebbről is megnézzük ezeket az ajánlatokat, kiderül, hogy van egy kis turpisság a dologban.

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen beszámolunk a különféle külföldi munkalehetőségekről és az ott elérhető fizetésekről, így olvasóinkkal együtt nagyjából képben vagyunk arról, mennyit kereshet egy magyar szakember, betanított munkás kelet-európaiként a nyugati országokban.

A most szembejövő hirdetés azonban még a legedzettebb álláshirdetés-vadászokat is meglepte. Idősgondozókat keresnek, elsősorban nőket és a fizetésnek 4500 eurót jelöltek meg. A hirdetés így néz ki:


Mivel ez az összeg 1 millió 620 ezer forintnak felel meg mai árfolyamon, ami itthon egy topmenedzseri fizetés, utánajártunk, vajon lehetséges-e ennyit keresni. A hirdetést feladó szlovák székhelyű munkaközvetítő cég 2008 óta végzi tevékenységét 9 országban és több száz pozíciót hirdetnek az oldalukon, a legtöbb ajánlatban ápolót, ápolónőt keresnek.

Ám némi kutakodás, és természetesen a regisztráció után kiderült, hogy ezt a pénz egy turnusra értendő, azaz inkább 60, illetve 90 napra. Persze így is szép summa, ám tekintettel arra, mennyire nehéz és megterhelő, némely esetben szakirányú végzettséget is igénylő munkáról van szó, már nem tűnik azért annyira irreálisan soknak.

Megkeresésünkre a cég képviselője elmondta, hogy jelenleg három célországba közvetítenek munkavállalókat, Ausztriába, Németországba és Hollandiába, és aki Németország mellett dönt, neki még külön végzettségre sincs szüksége, ott csupán némi tapasztalatot kérnek. Főként Kelet-Európából, Szlovákiából, Magyarországról, Horvátországból, Macedóniából és Romániából toboroznak, ám némi nyelvtudásra minden esetben szükség van, hiszen az idősgondozónak folyamatosan kommunikálni kell a páciensekkel, a rokonokkal, és előfordulhat, hogy hirtelen segítséget is kell hívni hozzájuk.

Hova megy ennyi ápoló?

Nem csak Magyarországon, de számos nyugat-európai országban van óriási hiány egészségügyi dolgozókból, szakápolókból, akikre vannak, azokra viszont egyre nagyobb teher hárul. Gábriel Dóra szociológus egy pár éve megjelent tanulmányában elemzi a migráns házi idősgondozás gyakorlatát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megállapításai szerint a társadalmi öregedés Európa és a világ számos országát érinti, mely új kihívásokat von magával az egyes társadalmakban. Ezen kihívások egyike az idősek gondozása, melynek egyik formája az érintettek által preferált otthoni környezetben biztosított gondozás. A gondozott hozzátartozói gyakran olcsó, külföldi munkaerőt bérelnek fel erre a munkára, hogy biztosítsák a beteg kényelmét, magukat pedig mentesítsék számos feladat alól.

De hogy miért nőket keresnek elsősorban? A tanulmány szerint a gondozói munka a háztartási munkák elvégzése és a ház menedzselése mellett az idősek, gyermekek, betegek és fogyatékkal élők ellátását is jelenti. A szakirodalom a gondozói munka védelmező, gondoskodó, érzelmekkel teli oldalát is kiemeli, amely a gondozás egyik kihagyhatatlan dimenziója, éppúgy, mint a munka feminin jellege.

Ugyanakkor a hónapokon át tartó külföldi munka a saját családtól való rendszeres távolmaradást eredményezi, azaz transznacionális életet alakít ki.

A közép- és kelet-európai térség gondozói migrációjának egyik fő vonása, hogy a munkavállalónak nem áll szándékában huzamos ideig a befogadó országban maradni. A rendszeres hazatérés miatt a külföldön munkát vállaló házi gondozó sokszor nem tartja magát migránsnak, hanem úgy tekint magára, mint aki valójában sosem hagyta el a kibocsátó országot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?