11 °C Budapest
Workers discussing over documents while using forklift at warehouse

Ezeket kell, hogy tartalmazza a munkaköri leírás: Mi a munkaköri leírás lényege, hogy néz ki egy munkaköri leírás?

2021. május 2. 11:04

A munkaköri leírás döntő tényező lehet egy állásra való jelentkezéskor, egy új pozíció betöltésekor, illetve akkor is, ha már meglévő munkafeladatainkban jön létre valamilyen váltakozás – na de mi a munkaköri leírás lényege? Mit foglal magában a munkaköri leírás?

Az állásjelentkezés és az új feladatok végzésére való felhatalmazás mindig izgalmas események egy munkavállaló életében: a munkaköri leírás nem csak abban segít, hogy el tudjuk képzelni, mit várhat el tőlünk a munkaadó, hanem biztonságot is ad a munkavállaló számára, hiszen csak azokat a feladatokat kell elvégeznie, amelyet a munkaköri leírás is tartalmaz.

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a munkaköri leírás kapcsán: tudd meg, mi a munkaköri leírás, mi a munkaköri leírás célja és lényege, illetve hogy néz ki egy munkaköri leírás általánosságban. Hogy segítsük olvasónkat eligazodni az álláskeresők világában, azt is ismertetjük, hogyan néz ki egy recepciós munkaköri leírás, egy takarító munkaköri leírás vagy egy raktáros munkaköri leírás!

Mi a munkaköri leírás?

A munkaköri leírás a betöltendő pozíció általános leírása: a munkaköri leírás alapján kap a munkavállaló egy alapvető képet arról, hogy pontosan hol, milyen területen, milyen munkáltatónál fog dolgozni és mi lesz az ő feladata azon a munkahelyen. A munkaköri leírás elárulja, hogy mi a munkavégzés célja és kinek az irányítása alatt végezzük el a feladatokat, behatárolja a munkavállaló felelősségét és a munkaköri leírás azt is megadja, hogy pontosan mik a munkáltató elvárásai (pl. jogosítvány, végzettségek, kompetenciák, nyelvtudás vagy szakmai tapasztalat).

Milyen szituációban találkozhatunk vele?

Egy álláshirdetés kapcsán az első információforrás, amely alapján tájékozódhatunk, a nyilvános munkaköri leírás (megtekinthetjük például egy álláskereső portálon vagy social média hirdetésben). E munkaköri leírás alapján eldönthetjük, hogy érdeklődünk-e a pozíció irányában. Az álláshirdetésekben lévő munkaköri leírás sokszor csak vázlatos adatokat tartalmaz, a konkrétumok az állásinterjún derülnek ki.

Bővebb munkaköri leírást az állásinterjún kapunk, ahol lehetőségünk van belekérdezni a részletekbe, kifejteni az állás betöltéséhez szükséges kompetenciáinkat. Ha idáig eljutunk és a munkaköri leírás továbbra is szimpátiát ébreszt bennünk, valószínűleg sikerült olyan pozíciót találnunk, amelyben jól fogjuk tudni érezni magunkat.

Harmadik körben a munkaköri leírás a munkaszerződésünkhöz csatolt vagy abba belefoglalt részletes, írásba adott dokumentum, ami véglegesen konkretizálja a feladatvégzést, körbehatárolja a pozíció felelősségi körét. A munkaszerződés aláírásával vállaljuk, hogy ezeknek az előírásoknak meg fogunk felelni.

Akkor is szembe jöhet egy új munkaköri leírás, ha már jól bejáratott munkahelyünk van: tipikus eset például az előléptetéssel járó megújult munkaköri leírás, vagy a pozíciók felelősségi körének módosításai.

Mit kell, hogy tartalmazzon a munkaköri leírás?

1. A munkaköri leírás megnevezése

Az adott pozíció neve (pl. fogorvosi asszisztens, diszpécser vagy óvónő). Nagyobb vállalatoknál, multiknál gyakran angolul nevezik meg a pozíciót (pl. social media manager).

2. A munkavégzés helyszíne

Fizikailag hol, milyen településen, milyen épületben történik a munkavégzés.

3. Munkaköri azonosító

FEOR-szám és/vagy szervezet-specifikus azonosítószám.

4. A munkakör szerepe a szervezetben

A szervezet milyen osztályán/részlegén, milyen csoportban történik amunkavégzés.

5. Munkaköri besorolás

A munkakör általános kategóriája (pl. vendéglátóipar, élelmiszeripar, egészségügy).

6. A feladatok és a felelősségek köre

Hosszabb leírás kereteiben számolnak be a főtevékenységekről és a főtevékenység kategóriájához tartozó melléktevékenységekről, kisebb egységekről. Ez a szakasz egy általános képet nyújt arról, hogyan kell elképzelnünk a munkát.

7. Munkáltatói elvárások

A pozíció feladatai és felelősségei ismeretében a munkáltató megjelöli, hogy milyen végzettséget, mennyi gyakorlati tapasztalatot és milyen más kompetenciákat vár el az állás betöltőjétől. Egy szervezetnek számos elvárása lehet gyakorlati kompetenciák (pl. B2 jogosítvány, C1 angol nyelvvizsga) és személyi kompetenciák (pl. kreatív, határozott fellépésű, jó csapatjátékos) kapcsán is.

8. A teljesítménymérés mikéntje

Pozíciótól függ, hogy miben mérik a munkavállaló teljesítményét (pl. teljesítményalapú bérezés, hibaszázalék).

9. Egyéb

A munkaköri leírás tartalmazhat ezen felül bármilyen más információt, amelyet a munkáltató fontosnak tart megosztani, illetve idetartoznak a formai követelmények is (pl. juttatások, az állásjelentkezés határideje, a foglalkoztató aláírása stb.).

A munkaköri leírás tartalmazza a fizetést?

Álláshirdetés esetén nem kell, hogy tartalmazza, ugyanis a fizetés sokszor bérmegállapodás, bértárgyalás során kerül megállapításra, létrejöhetnek egyedi ajánlatok. Gyakori eset az is, hogy az állást kínáló munkáltató kéri be a jelentkezők fizetési igényét.

Mi kell egy állásjelentkezéshez?

Ha az álláskeresés során egy szimpatikus munkaköri leírás felkeltette az érdeklődésünket, akkor mindenképpen megéri jelentkezni rá. A jelentkezéshez szükséges egy igényesen elkészített önéletrajz és egy motivációs levél, amellyel felkelthetjük a munkáltató érdeklődését, bemutathatjuk, miért mi vagyunk a megfelelő választás.

A következő munkaköri leírás minták segíthetnek az álláskeresőknek elképzelni, hogyan néz ki egy egyszerű, vázlatos munkaköri leírás:

Recepciós munkaköri leírás minta

A munkakör megnevezése: A Cseresznye Panzió nappalos műszakba, teljes munkaidős recepciós munkatársat keres. Az alapfizetés mellé jár Szép-kártya támogatás, napi egy meleg étkezés és munkába járás támogatás is.

Az állás területei: idegenforgalmi, hotel, vendéglátás

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő.

A munkavégzés helye: Pécs

Feladatok és felelősségek: A vendégek fogadása, informálása, a foglalások és az e-mailek kezelése, fizettetés, kasszázás és számlakezelés, telefonos ügyelet, adminisztráció.

A munkakör betöltéséhez szükséges elvárások: minimum középfokú végzettség, és középfokú angol nyelvtudás, megbízhatóság és önálló munkavégzés, kiemelkedő kommunikációs és kapcsolatteremtő készség, segítőkészség, határozott fellépés, illedelmes magatartás. A munkakör betöltéséhez előnyt jelent szállodai recepciós tapasztalat és a Microsoft Office ismerete.

Egyéb információ: fényképes önéletrajz és motivációs levél benyújtását kérjük a jelentkezéshez. Leendő munkatársaktól elvárjuk az igényes és elegáns megjelenést.

Raktáros munkaköri leírás minta

A munkakör megnevezése: A Tesco nappalos/délutános műszakba új raktáros munkatársat keres. Versenyképes jövedelmet és hosszú távú munkalehetőséget ajánlunk férfiak és nők részére egyaránt.

Az állás területei: fizikai munka, szakmunka, raktári szakmunka.

Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő.

A munkavégzés helye: Debrecen

Feladatok és felelősségek: Alapanyagok, késztermékek, egyéb áruk, eszközök raktározása; anyag és árumozgatás (targoncával, kézi raklapemelővel, kézzel), az érkezett áruk átvételében, szállítandó áruk kiadásában való részvétel, leltározás, a hatósági ellenőrzések támogatása, a raktár rendjének és tisztaságának fenntartása.

A munkakör betöltéséhez szükséges elvárások: hasonló munkakörben végzett minimum 1-3 éves munkatapasztalat, jogosítvány targoncára, megbízható munkavégzés. Élelmiszeripari cégnél szerzett tapasztalat előny.

Egyéb információ: fényképes önéletrajz szükséges a jelentkezéshez.

Takarító munkaköri leírás minta

A munkakör megnevezése: A Westend délutános/éjszakás műszakba új takarító munkatársat keres. Versenyképes jövedelmet és hosszú távú munkalehetőséget ajánlunk férfiak és nők részére egyaránt.

Az állás területei: fizikai munka, segédmunka, betanított munka.

Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő.

A munkavégzés helye: Budapest

Feladatok és felelősségek: A folyosók és a mosdók takarítása, a hulladék összegyűjtése, a folyamatos tisztaság megőrzése.

A munkakör betöltéséhez szükséges elvárások: legalább 8 általános iskolai osztály, igényesség és pontosság. Nyelvtudás nem szükséges.

Egyéb információ: fényképes önéletrajz szükséges a jelentkezéshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?