Workers discussing over documents while using forklift at warehouse

Ezeket kell, hogy tartalmazza a munkaköri leírás: Mi a munkaköri leírás lényege, hogy néz ki egy munkaköri leírás?

2021. május 2. 11:04

A részletes munkaköri leírás megismerése kulcsszerepet játszik egy új állásra való jelentkezés, illetve az állás betöltése során is, sőt, arról az esetről sem szabad megfeledkeznünk, amikor egy, már meglévő munkakörben történik változás. Tudd meg, mi az a munkaköri leírás, mi a munkaköri leírás jelentése, és hogy miért fontos a munkaköri leírás ismerete, mielőtt aláírnánk a munkaszerződést leendő munkáltatónkkal! Milyen információkat árul el új munkahelyünkről a munkaköri leírás, hogy néz ki egy munkaköri leírás?

A munkahelyváltás és az új feladatok végzésére való felhatalmazás mindig izgalmas eseményeknek bizonyulnak egy munkavállaló életében: a munkaköri leírás nem csak abban segít, hogy el tudjuk képzelni, mit várhat el tőlünk a munkaadó, hanem biztonságot is ad a munkavállaló számára, hiszen hivatalosan csak azokat a feladatokat kell elvégeznie, amelyet a munkaköri leírás is tartalmaz. Cikkünkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk a munkaköri leírás kapcsán: tudd meg, mi az a munkaköri leírás, mi a munkaköri leírás jelentése, és hogy mi a munkaköri leírás célja, illetve, hogy hogy néz ki egy munkaköri leírás általánosságban, illetve konkrét példákkal illusztrálva (pl. recepciós munkaköri leírás minta, takarító munkaköri leírás minta és raktáros munkaköri leírás minta).

Mire jó a munkaköri leírás, mi a munkaköri leírás célja?

Minden álláskereső találkozott már a munkaköri leírás jelenségével, azonban ennek ellenére is gyakori kérdés, miszerint mi az a munkaköri leírás, mi a munkaköri leírás lényege. Nos, a munkaköri leírás nem más, mint a betöltendő pozíció általános leírása, minden fontos tudnivaló, ami egy új munkáról, munkahelyről az érdeklődő bitokába kerülhet: a munkaköri leírás alapján kap a munkavállaló egy alapvető képet arról, hogy pontosan hol, milyen területen, milyen munkáltatónál fog dolgozni és mi lesz az ő feladata azon a munkahelyen.

A munkaköri leírás elárulja, hogy mi a munkavégzés célja és kinek az irányítása alatt végezzük el a feladatokat, behatárolja a munkavállaló felelősségét és a munkaköri leírás azt is megadja, hogy pontosan mik a munkáltató elvárásai (pl. jogosítvány, végzettségek, kompetenciák, nyelvtudás vagy szakmai tapasztalat). Amennyiben álláskeresőként úgy gondoljuk, hogy az adott pozíció munkaköri leírása szimpatikus számunkra és a kompetenciáink is megfelelnek a betöltéséhez, érdemes lehet jelentkeznünk az állásra.

A munkaköri leírás szerepe az álláskeresésnél

Ahogy a fentiekben felvezettük, egy álláshirdetés kapcsán az első információforrás, amely alapján tájékozódhatunk, a nyilvános munkaköri leírás (megtekinthetjük például egy álláskereső portálon vagy social média hirdetésben, de szóban is érdeklődhetünk felőle). E munkaköri leírás alapján eldönthetjük, hogy érdeklődünk-e a pozíció irányában. Az álláshirdetésekben lévő munkaköri leírás sokszor csak vázlatos adatokat tartalmaz, a konkrétumok az állásinterjún derülnek ki (a túlságosan sejtelmes, tágan értelmezhető, homályos munkaköri leírás számos buktatót tartogathat – mindenképpen legyünk tisztában a játékszabályokkal, mielőtt aláírnánk a szerződést!).

Bővebb munkaköri leírást az állásinterjún kapunk, ahol lehetőségünk van belekérdezni a részletekbe, kifejteni az állás betöltéséhez szükséges kompetenciáinkat. Ha idáig eljutunk és a munkaköri leírás továbbra is szimpátiát ébreszt bennünk, valószínűleg sikerült olyan pozíciót találnunk, amelyben jól fogjuk tudni érezni magunkat.

A munkaköri leírás a munkaszerződésben

A következő körben a munkaköri leírás a munkaszerződésünkhöz csatolt vagy abba belefoglalt részletes, írásba adott dokumentum, ami véglegesen konkretizálja a feladatvégzést, körbehatárolja a pozíció felelősségi körét. A munkaszerződés aláírásával vállaljuk, hogy ezeknek az előírásoknak meg fogunk felelni. Akkor is szembe jöhet egy új munkaköri leírás, ha már jól bejáratott munkahelyünk van: tipikus eset például az előléptetéssel járó megújult munkaköri leírás, vagy a pozíciók felelősségi körének módosításai.

Hogy néz ki a munkaköri leírás, miről szól?

Most pedig nézzük, hogy néz ki egy munkaköri leírás minta általánosságban, milyen fontos tudnivalókat tartalmaz a munkaköri leírás; ezután pedig konkrét példákkal mutatjuk be, hogy miben áll a munkaköri leírás lényege (recepciós munkaköri leírás minta, takarító munkaköri leírás minta és raktáros munkaköri leírás minta)! A munkaköri leírás a következő fontos, alapvető tudnivalókat kell, hogy tartalmazza:

1. Mi a munkaköri leírás megnevezése?

Az adott pozíció neve (pl. fogorvosi asszisztens, diszpécser vagy óvónő). Nagyobb vállalatoknál, multiknál gyakran angolul nevezik meg a pozíciót (pl. social media manager).

2. Hol található a munkavégzés helyszíne?

Fizikailag hol, milyen településen, milyen épületben történik a munkavégzés.

3. Mi a munkakör azonosítószáma?

FEOR-szám és/vagy szervezet-specifikus azonosítószám.

4. Milyen szerepet tölt be a munkakör a szervezetben?

A szervezet milyen osztályán/részlegén, milyen csoportban történik amunkavégzés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Mi az adott munkakör besorolása?

A munkakör általános kategóriája (pl. vendéglátóipar, élelmiszeripar, egészségügy).

6. Milyen feladatok és felelősségek terhelik a munkavállalót?

Hosszabb leírás kereteiben számolnak be a főtevékenységekről és a főtevékenység kategóriájához tartozó melléktevékenységekről, kisebb egységekről. Ez a szakasz egy általános képet nyújt arról, hogyan kell elképzelnünk a munkát.

7. Melyek a munkáltató elvárásai?

A pozíció feladatai és felelősségei ismeretében a munkáltató megjelöli, hogy milyen végzettséget, mennyi gyakorlati tapasztalatot és milyen más kompetenciákat vár el az állás betöltőjétől. Egy szervezetnek számos elvárása lehet gyakorlati kompetenciák (pl. B2 jogosítvány, C1 angol nyelvvizsga) és személyi kompetenciák (pl. kreatív, határozott fellépésű, jó csapatjátékos) kapcsán is.

8. Hogyan mérik a munkavállaló teljesítményét?

Pozíciótól függ, hogy miben mérik a munkavállaló teljesítményét (pl. teljesítményalapú bérezés, hibaszázalék).

9. Egyéb munkaköri leírás

A munkaköri leírás tartalmazhat ezen felül bármilyen más információt, amelyet a munkáltató fontosnak tart megosztani, illetve idetartoznak a formai követelmények is (pl. juttatások, az állásjelentkezés határideje, a foglalkoztató aláírása stb.).

Mit ír a munkaköri leírás fizetés tekintetében?

Álláshirdetés esetén nem kell, hogy tartalmazza, ugyanis a fizetés sokszor bérmegállapodás, bértárgyalás során kerül megállapításra, létrejöhetnek egyedi ajánlatok. Gyakori eset az is, hogy az állást kínáló munkáltató kéri be a jelentkezők fizetési igényét, és ezt is figyelembe veszik a jelentkezések elbírálásakor. A munkavállalónak, mielőtt végleg rábólintana új pozíciójára, ismernie kell leendő munkabérét is, amit tipikusan az állásinterjú első, vagy többedik fordulóján tárnak elé.

Hogyan jelentkezhetünk egy állásra?

Ha az álláskeresés során egy szimpatikus munkaköri leírás felkeltette az érdeklődésünket, akkor mindenképpen megéri jelentkezni rá. A jelentkezéshez szükséges egy igényesen elkészített önéletrajz és egy motivációs levél, amellyel felkelthetjük a munkáltató érdeklődését, bemutathatjuk, miért mi vagyunk a megfelelő választás.

Hogy néz ki egy munkaköri leírás minta?

Most pedig vizsgáljuk meg a munkaköri leírás tematikája kapcsán azt, hogy néz ki egy munkaköri leírás! A következő munkaköri leírás minták segíthetnek az álláskeresőknek elképzelni, hogyan néz ki egy egyszerű, vázlatos munkaköri leírás, mire számíthatnak leendő munkahelyük megszerzésekor!

1. Recepciós munkaköri leírás minta

 • A munkakör megnevezése: A Cseresznye Panzió nappalos műszakba, teljes munkaidős recepciós munkatársat keres. Az alapfizetés mellé jár Szép-kártya támogatás, napi egy meleg étkezés és munkába járás támogatás is.
 • Az állás területei: idegenforgalmi, hotel, vendéglátás
 • Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő.
 • A munkavégzés helye: Pécs
 • Feladatok és felelősségek: A vendégek fogadása, informálása, a foglalások és az e-mailek kezelése, fizettetés, kasszázás és számlakezelés, telefonos ügyelet, adminisztráció.
 • A munkakör betöltéséhez szükséges elvárások: minimum középfokú végzettség, és középfokú angol nyelvtudás, megbízhatóság és önálló munkavégzés, kiemelkedő kommunikációs és kapcsolatteremtő készség, segítőkészség, határozott fellépés, illedelmes magatartás. A munkakör betöltéséhez előnyt jelent szállodai recepciós tapasztalat és a Microsoft Office ismerete.
 • Egyéb információ: fényképes önéletrajz és motivációs levél benyújtását kérjük a jelentkezéshez. Leendő munkatársaktól elvárjuk az igényes és elegáns megjelenést.

2. Takarító munkaköri leírás minta

 • A munkakör megnevezése: A Westend délutános/éjszakás műszakba új takarító munkatársat keres. Versenyképes jövedelmet és hosszú távú munkalehetőséget ajánlunk férfiak és nők részére egyaránt.
 • Az állás területei: fizikai munka, segédmunka, betanított munka.
 • Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő.
 • A munkavégzés helye: Budapest
 • Feladatok és felelősségek: A folyosók és a mosdók takarítása, a hulladék összegyűjtése, a folyamatos tisztaság megőrzése.
 • A munkakör betöltéséhez szükséges elvárások: legalább 8 általános iskolai osztály, igényesség és pontosság. Nyelvtudás nem szükséges.
 • Egyéb információ: fényképes önéletrajz szükséges a jelentkezéshez.

3. Raktáros munkaköri leírás minta

 • A munkakör megnevezése: A Tesco nappalos/délutános műszakba új raktáros munkatársat keres. Versenyképes jövedelmet és hosszú távú munkalehetőséget ajánlunk férfiak és nők részére egyaránt.
 • Az állás területei: fizikai munka, szakmunka, raktári szakmunka.
 • Foglalkoztatás jellege: teljes munkaidő.
 • A munkavégzés helye: Debrecen
 • Feladatok és felelősségek: Alapanyagok, késztermékek, egyéb áruk, eszközök raktározása; anyag és árumozgatás (targoncával, kézi raklapemelővel, kézzel), az érkezett áruk átvételében, szállítandó áruk kiadásában való részvétel, leltározás, a hatósági ellenőrzések támogatása, a raktár rendjének és tisztaságának fenntartása.
 • A munkakör betöltéséhez szükséges elvárások: hasonló munkakörben végzett minimum 1-3 éves munkatapasztalat, jogosítvány targoncára, megbízható munkavégzés. Élelmiszeripari cégnél szerzett tapasztalat előny.
 • Egyéb információ: fényképes önéletrajz szükséges a jelentkezéshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm