6 °C Budapest
Érik a sírig tartó munka: nemsokára 70 éves korukig gürizhetnek a magyarok

Érik a sírig tartó munka: nemsokára 70 éves korukig gürizhetnek a magyarok

2021. március 25. 17:04

A PwC felmérésben kérdezte a vezérigazgatókat, hogy a következő évtizedekben a fő trendeket tekintve mi vár a magyarokra. A cégvezetők a nyugdíjkorhatár további jelentős mértékű emelésére számítanak: a felmérés szerint a nyugdíjkorhatár 2032-ben érheti el a 70 évet.

A PwC megkérdezte a vezérigazgatókat, hogy a következő évtizedekben a fő trendeket tekintve mi vár a magyarokra. A vezérigazgatók többsége 2030-ra teszi az euró bevezetését Magyarországon - mondta Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója a cég mai sajtótájékoztatóján. Ez egyébként megegyezik a tavalyi felmérés eredményével, vagyis a cégvezetők továbbra is bíznak abban, hogy hazánk át fog térni a közös devizára.

Mindeközben a cégvezetők a nyugdíjkorhatár további jelentős mértékű emelésére számítanak. Lőcsei Tamás kiemelte, hogy a felmérés szerint a nyugdíjkorhatár 2032-ben érheti el a 70 évet.

A várható élettartam 80 évre való emelkedését 2036-ra teszik. Ez későbbi időpont, mint ahogy korábban várták, azonban Lőcsei szerint magyarázhatja a pesszimizmust, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkenhetett tavaly az emberek születéskor várható élettartama.

A demográfiai trendeket tekintve azonban nem túlságosan optimisták a cégvezetők. Lőcsei beszámolója szerint a vezérigazgatók többsége nem gondolja azt, hogy megáll a népesség fogyása a következő 20 évben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Javul a gazdasági helyzet

A PwC Magyarország vezérigazgató-felmérése szerint sosem tapasztalt mértékű az optimizmus a globális gazdaság és a magyar gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban, 2021-re minden második vállalat létszámnövekedéssel kalkulál. A pandémia azonban elmélyítette azokat az aggodalmakat, amelyekkel a vezetők eddig is kénytelenek voltak szembenézni.

Míg tavaly 21% tartott az adóterhek növekedésétől, ez az arány idén 50%, a válsághelyzetekre való felkészültség, a munkaerő romló egészségügyi állapota és a félrevezető tájékoztatás szintén nagyot ugrott előre a kockázati tényezők listáján a vezérigazgatók szemében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?