14 °C Budapest

Itt a milliárdosok titka: ezekben a szakmákban van igazán esély bankot robbantani

2020. május 26. 16:34

Ahhoz kétség sem fér, hogy egyes iparágak rendkívül sok ultratehetős embert termelnek ki magukból, míg mások kevésbé vagy egyáltalán nem képesek erre. Így például kerülnek ki milliárdosok az élelmiszer- és italágazatból is, de azért jóval több embert tesz szupergazdaggá az ingatlanbiznisz. Ez azonban még messze nem a jéghegy csúcsa: négyből majdnem 1 ember a világon - azok közül, akiknek 1,6 milliárd forint fölött van a vagyona - ugyanis a banki/pénzügyi világból kerül ki. Mutatjuk a teljes listát!

A világon rengetegen, rengeteg különféle dologból voltak képesek meggazdagodni. De azért egyes területeken ez sokaknak könnyebben ment, mint másokban. A Wealth-X egy évtizedet átfogó jólét-kutatásában azt vizsgálta, hogy mely iparágban kaszáltak óriási pénzeket azok, akiknek az átlagos vagyona 1,6 milliárd forint fölötti összegnek megfelelő dollárban mérhető. Itt a teljes lista!

10. Ételek és italok

A szupergazdagok 3,8 százaléka tett szert vagyonára az élelmiszeripar területéről. Daniel Lubetzky KIND bárja például alig 16 éves, és jóformán müzli szeleteket árul. Az ötlete onnan jött, hogy egy pénzügyi utazás során találkozott olyan nassoló hellyel, ahol egészséges gyümölcsöket és különböző magvakat szolgáltak fel. Mára 1,2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

9. Építőipar/mérnöki munka

Az igazán tehetősek közül mindössze 3,9 százaléknyian vannak azok, akik építőipari/mérnöki munkával érték el vagyonukat. James Dyson mondjuk ilyen volt, igaz neki hivatalosan nincs is mérnöki diplomája, ám 1986-ban feltalálta a világ első zsák nélküli porszívóját, aztán persze más kütyükkel is foglalkozott. Mindezzel nettó 6,1 milliárd dolláros vagyonra tett szert.

8. Vendéglátás és szórakoztatóipar

A dúsgazdagok közül 4,1 százaléknyian vannak azok, akik vendéglátásból és/vagy a szórakoztatóiparból húztak nagyot. A korábbi utcazenész, Guy Laliberté például 1,2 milliárd dolláros vagyont épített, miután globális szórakoztató birodalommá tette korábban Montreal székhellyel működő  cirkuszi társulatát, amit ma Cirque du Soleil néven ismer a világ. Mindehhez egyébként pusztán egy 1 millió dolláros művészeti támogatást kapott anno, ami mai dollárárfolyamon körülbelül 322 millió forintot jelent. 

7. Gyáripari tevékenység

A szupergazdagok - szintén - 4,1 százaléka valamilyen gyártási területről gyűjtötte be mesés vagyonát. Ilyen például Diane Hendricks, aki 8,9 milliárd dollárt érő vagyon halmozott fel többek között tetők és nyílászárók gyártásával.

6. Technológia

Igaz, Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy éppen Larry Page talán a világ legismertebb milliárdosai, ám csúcsgazdagok közül relatíve kevesen, összesen 4,7 százaléknyian kerestek óriási pénzeket a technológia világában. 

5. Egészségügy

Az egészségügy, ami jelen esetben inkább gyógyszergyártást jelent, a szupergazdagok 4,9 százalékának termelt tetemes vagyont. Svájc leggazdagabb emberének, Ernesto Bertarellinek például a vagyona a Serono gyógyszeripari társasági részesedéséből származik. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Ingatlan

A Wealth-X jelentése szerint a világ leggazdagabbjainak 5,4 százaléka az ingatlanból szerezte vagyonát. 7,6 milliárd dolláros vagyonával Stephen Ross például a legvagyonosabb ingatlanfejlesztő Amerikában. 

3. Nonprofit és társadalmi szervezetek

Érdekes, de a friss jelentés szerint a leggazdagabb emberek 7 százaléka teljes állásban valamilyen nonprofit szervezetnek dolgozik. De persze fontos azt megjegyezni, hogy közülük azért elég sokan valójában egészen más iparágból szerezték a vagyonukat. Csak úgy mint Bill és Melinda Gates.

2. Biznisz és fogyasztói szolgáltatások

A legtehetősebbek 16 százaléka bizony valamilyen szolgáltatásra épülő cégből gazdagodott meg. David Steward világméretű IT-support cége például 3,5 milliárdos vagyont hozott a konyhára megálmodójának.

1. Bank és pénzügyek

A szupergazdagok közül semmilyen más iparágból nem kerülnek ki annyian, mint a bank és pénzügyi világból. Az arányuk a friss jelentés szerint 22,6 százalékos, ami minden más szektort magasan ver. Közéjük tartozik például a JPMorgan ügyvezetője Jamie Dimon is, akinek nettó vagyonát mostanság 1,2 milliárdra teszik. 

Kis magyar milliárdos-tár

A Forbes szerint Magyarország 3 leggazdagabb embere sorrendben Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Gattyán György. Ha jobban megnézzük, az ő vagyonosodási iparáguk szinte teljesen egybecseng a világátlaggal. Csányi Sándor a bankszektorból, Gattyán György pedig leginkább az IT szolgáltatásokból szerezte vagyonát. Mészáros Lőrinc neve pedig leginkább az energetikával, turizmussal függ össze manapság, de sokszor leginkább a pénzügyi világban, tőzsdén kaszál nagyokat cégeivel, tulajdonjogaival.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem