19 °C Budapest
Itt a milliárdosok titka: ezekben a szakmákban van igazán esély bankot robbantani

Itt a milliárdosok titka: ezekben a szakmákban van igazán esély bankot robbantani

2020. május 26. 16:34

Ahhoz kétség sem fér, hogy egyes iparágak rendkívül sok ultratehetős embert termelnek ki magukból, míg mások kevésbé vagy egyáltalán nem képesek erre. Így például kerülnek ki milliárdosok az élelmiszer- és italágazatból is, de azért jóval több embert tesz szupergazdaggá az ingatlanbiznisz. Ez azonban még messze nem a jéghegy csúcsa: négyből majdnem 1 ember a világon - azok közül, akiknek 1,6 milliárd forint fölött van a vagyona - ugyanis a banki/pénzügyi világból kerül ki. Mutatjuk a teljes listát!

A világon rengetegen, rengeteg különféle dologból voltak képesek meggazdagodni. De azért egyes területeken ez sokaknak könnyebben ment, mint másokban. A Wealth-X egy évtizedet átfogó jólét-kutatásában azt vizsgálta, hogy mely iparágban kaszáltak óriási pénzeket azok, akiknek az átlagos vagyona 1,6 milliárd forint fölötti összegnek megfelelő dollárban mérhető. Itt a teljes lista!

10. Ételek és italok

A szupergazdagok 3,8 százaléka tett szert vagyonára az élelmiszeripar területéről. Daniel Lubetzky KIND bárja például alig 16 éves, és jóformán müzli szeleteket árul. Az ötlete onnan jött, hogy egy pénzügyi utazás során találkozott olyan nassoló hellyel, ahol egészséges gyümölcsöket és különböző magvakat szolgáltak fel. Mára 1,2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

9. Építőipar/mérnöki munka

Az igazán tehetősek közül mindössze 3,9 százaléknyian vannak azok, akik építőipari/mérnöki munkával érték el vagyonukat. James Dyson mondjuk ilyen volt, igaz neki hivatalosan nincs is mérnöki diplomája, ám 1986-ban feltalálta a világ első zsák nélküli porszívóját, aztán persze más kütyükkel is foglalkozott. Mindezzel nettó 6,1 milliárd dolláros vagyonra tett szert.

8. Vendéglátás és szórakoztatóipar

A dúsgazdagok közül 4,1 százaléknyian vannak azok, akik vendéglátásból és/vagy a szórakoztatóiparból húztak nagyot. A korábbi utcazenész, Guy Laliberté például 1,2 milliárd dolláros vagyont épített, miután globális szórakoztató birodalommá tette korábban Montreal székhellyel működő  cirkuszi társulatát, amit ma Cirque du Soleil néven ismer a világ. Mindehhez egyébként pusztán egy 1 millió dolláros művészeti támogatást kapott anno, ami mai dollárárfolyamon körülbelül 322 millió forintot jelent. 

7. Gyáripari tevékenység

A szupergazdagok - szintén - 4,1 százaléka valamilyen gyártási területről gyűjtötte be mesés vagyonát. Ilyen például Diane Hendricks, aki 8,9 milliárd dollárt érő vagyon halmozott fel többek között tetők és nyílászárók gyártásával.

6. Technológia

Igaz, Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy éppen Larry Page talán a világ legismertebb milliárdosai, ám csúcsgazdagok közül relatíve kevesen, összesen 4,7 százaléknyian kerestek óriási pénzeket a technológia világában. 

5. Egészségügy

Az egészségügy, ami jelen esetben inkább gyógyszergyártást jelent, a szupergazdagok 4,9 százalékának termelt tetemes vagyont. Svájc leggazdagabb emberének, Ernesto Bertarellinek például a vagyona a Serono gyógyszeripari társasági részesedéséből származik. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

4. Ingatlan

A Wealth-X jelentése szerint a világ leggazdagabbjainak 5,4 százaléka az ingatlanból szerezte vagyonát. 7,6 milliárd dolláros vagyonával Stephen Ross például a legvagyonosabb ingatlanfejlesztő Amerikában. 

3. Nonprofit és társadalmi szervezetek

Érdekes, de a friss jelentés szerint a leggazdagabb emberek 7 százaléka teljes állásban valamilyen nonprofit szervezetnek dolgozik. De persze fontos azt megjegyezni, hogy közülük azért elég sokan valójában egészen más iparágból szerezték a vagyonukat. Csak úgy mint Bill és Melinda Gates.

2. Biznisz és fogyasztói szolgáltatások

A legtehetősebbek 16 százaléka bizony valamilyen szolgáltatásra épülő cégből gazdagodott meg. David Steward világméretű IT-support cége például 3,5 milliárdos vagyont hozott a konyhára megálmodójának.

1. Bank és pénzügyek

A szupergazdagok közül semmilyen más iparágból nem kerülnek ki annyian, mint a bank és pénzügyi világból. Az arányuk a friss jelentés szerint 22,6 százalékos, ami minden más szektort magasan ver. Közéjük tartozik például a JPMorgan ügyvezetője Jamie Dimon is, akinek nettó vagyonát mostanság 1,2 milliárdra teszik. 

Kis magyar milliárdos-tár

A Forbes szerint Magyarország 3 leggazdagabb embere sorrendben Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Gattyán György. Ha jobban megnézzük, az ő vagyonosodási iparáguk szinte teljesen egybecseng a világátlaggal. Csányi Sándor a bankszektorból, Gattyán György pedig leginkább az IT szolgáltatásokból szerezte vagyonát. Mészáros Lőrinc neve pedig leginkább az energetikával, turizmussal függ össze manapság, de sokszor leginkább a pénzügyi világban, tőzsdén kaszál nagyokat cégeivel, tulajdonjogaival.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?