0 °C Budapest

Itt a milliárdosok titka: ezekben a szakmákban van igazán esély bankot robbantani

2020. május 26. 16:34

Ahhoz kétség sem fér, hogy egyes iparágak rendkívül sok ultratehetős embert termelnek ki magukból, míg mások kevésbé vagy egyáltalán nem képesek erre. Így például kerülnek ki milliárdosok az élelmiszer- és italágazatból is, de azért jóval több embert tesz szupergazdaggá az ingatlanbiznisz. Ez azonban még messze nem a jéghegy csúcsa: négyből majdnem 1 ember a világon - azok közül, akiknek 1,6 milliárd forint fölött van a vagyona - ugyanis a banki/pénzügyi világból kerül ki. Mutatjuk a teljes listát!

A világon rengetegen, rengeteg különféle dologból voltak képesek meggazdagodni. De azért egyes területeken ez sokaknak könnyebben ment, mint másokban. A Wealth-X egy évtizedet átfogó jólét-kutatásában azt vizsgálta, hogy mely iparágban kaszáltak óriási pénzeket azok, akiknek az átlagos vagyona 1,6 milliárd forint fölötti összegnek megfelelő dollárban mérhető. Itt a teljes lista!

10. Ételek és italok

A szupergazdagok 3,8 százaléka tett szert vagyonára az élelmiszeripar területéről. Daniel Lubetzky KIND bárja például alig 16 éves, és jóformán müzli szeleteket árul. Az ötlete onnan jött, hogy egy pénzügyi utazás során találkozott olyan nassoló hellyel, ahol egészséges gyümölcsöket és különböző magvakat szolgáltak fel. Mára 1,2 milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

9. Építőipar/mérnöki munka

Az igazán tehetősek közül mindössze 3,9 százaléknyian vannak azok, akik építőipari/mérnöki munkával érték el vagyonukat. James Dyson mondjuk ilyen volt, igaz neki hivatalosan nincs is mérnöki diplomája, ám 1986-ban feltalálta a világ első zsák nélküli porszívóját, aztán persze más kütyükkel is foglalkozott. Mindezzel nettó 6,1 milliárd dolláros vagyonra tett szert.

8. Vendéglátás és szórakoztatóipar

A dúsgazdagok közül 4,1 százaléknyian vannak azok, akik vendéglátásból és/vagy a szórakoztatóiparból húztak nagyot. A korábbi utcazenész, Guy Laliberté például 1,2 milliárd dolláros vagyont épített, miután globális szórakoztató birodalommá tette korábban Montreal székhellyel működő  cirkuszi társulatát, amit ma Cirque du Soleil néven ismer a világ. Mindehhez egyébként pusztán egy 1 millió dolláros művészeti támogatást kapott anno, ami mai dollárárfolyamon körülbelül 322 millió forintot jelent. 

7. Gyáripari tevékenység

A szupergazdagok - szintén - 4,1 százaléka valamilyen gyártási területről gyűjtötte be mesés vagyonát. Ilyen például Diane Hendricks, aki 8,9 milliárd dollárt érő vagyon halmozott fel többek között tetők és nyílászárók gyártásával.

6. Technológia

Igaz, Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy éppen Larry Page talán a világ legismertebb milliárdosai, ám csúcsgazdagok közül relatíve kevesen, összesen 4,7 százaléknyian kerestek óriási pénzeket a technológia világában. 

5. Egészségügy

Az egészségügy, ami jelen esetben inkább gyógyszergyártást jelent, a szupergazdagok 4,9 százalékának termelt tetemes vagyont. Svájc leggazdagabb emberének, Ernesto Bertarellinek például a vagyona a Serono gyógyszeripari társasági részesedéséből származik. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Ingatlan

A Wealth-X jelentése szerint a világ leggazdagabbjainak 5,4 százaléka az ingatlanból szerezte vagyonát. 7,6 milliárd dolláros vagyonával Stephen Ross például a legvagyonosabb ingatlanfejlesztő Amerikában. 

3. Nonprofit és társadalmi szervezetek

Érdekes, de a friss jelentés szerint a leggazdagabb emberek 7 százaléka teljes állásban valamilyen nonprofit szervezetnek dolgozik. De persze fontos azt megjegyezni, hogy közülük azért elég sokan valójában egészen más iparágból szerezték a vagyonukat. Csak úgy mint Bill és Melinda Gates.

2. Biznisz és fogyasztói szolgáltatások

A legtehetősebbek 16 százaléka bizony valamilyen szolgáltatásra épülő cégből gazdagodott meg. David Steward világméretű IT-support cége például 3,5 milliárdos vagyont hozott a konyhára megálmodójának.

1. Bank és pénzügyek

A szupergazdagok közül semmilyen más iparágból nem kerülnek ki annyian, mint a bank és pénzügyi világból. Az arányuk a friss jelentés szerint 22,6 százalékos, ami minden más szektort magasan ver. Közéjük tartozik például a JPMorgan ügyvezetője Jamie Dimon is, akinek nettó vagyonát mostanság 1,2 milliárdra teszik. 

Kis magyar milliárdos-tár

A Forbes szerint Magyarország 3 leggazdagabb embere sorrendben Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Gattyán György. Ha jobban megnézzük, az ő vagyonosodási iparáguk szinte teljesen egybecseng a világátlaggal. Csányi Sándor a bankszektorból, Gattyán György pedig leginkább az IT szolgáltatásokból szerezte vagyonát. Mészáros Lőrinc neve pedig leginkább az energetikával, turizmussal függ össze manapság, de sokszor leginkább a pénzügyi világban, tőzsdén kaszál nagyokat cégeivel, tulajdonjogaival.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrbonbon  |  2023.12.05 00:01
HOT DESKING It is an office organization system that involves multiple workers using and sharing a...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm