16 °C Budapest
Hiába a luxusfizetés: erre vágynak a pályakezdő fiatalok

Hiába a luxusfizetés: erre vágynak a pályakezdő fiatalok

2018. január 30. 11:00

"A HR stratégiának ma már egyre több helyen része, hogy a munkahely, az iroda minél kellemesebb, inspirálóbb teret nyújtson a képzett munkaerőnek" - vallja Csuhay Borbála. A Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. értékesítési és vagyonkezelési igazgatója szerint így az utóbbi években hazánkban is erősödő tendencia, hogy egyes ágazatokban a cégek plusz szolgáltatásokkal, well-being csomagokkal próbálják meg a legjobbakat magukhoz vonzani. Interjú

Pénzcentrum: Befolyásolja-e a cégről kialakított kép megítélését az irodája, vagy sem?

Csuhay Borbála: Akár presztízs értékű tényező is lehet egy-egy cég irodája, székhelye. Azzal, hogy hol található, mennyire felszerelt, mennyire illeszkedik a modern trendekhez, mennyire szolgálja ki a munkavállalói igényeket mind-mind kommunikál a versenytársak, az üzleti partnerek, a leendő alkalmazottak felé.

Egy cég irodája tükrözi a vállalat hitvallását, alapfilozófiáját.

Rendkívül népszerű az úgynevezett built-to-suit konstrukció, amikor a jövőbeli bérlők igényeire szabva építi fel a fejlesztő az új irodaházat. Az ingatlanfejlesztők pedig azon igyekeznek, hogy az elrendezést, a műszaki felszereltséget, az ergonómiát és belsőépítészetet tekintve is minél jobban megfeleljenek a trendeknek.

Mennyiben befolyásolja a munkaerő megtartását egy modern, jól megközelíthető iroda?

A mai fiatalabb munkavállalókra jellemző, hogy nem szeretik pazarolni idejüket, legfőképp nem utazásra, ezért például döntő szempont a munkahelyválasztásuknál, hogy az iroda hol helyezkedik el. A BudaPart fejlesztés ebből a szempontból is egyedi, hisz multifunkcionalitása révén számos lehetőséget kínál a lakó- és munkahelyen át a rekreációs és szórakozási lehetőségekig egyetlen városnegyedben.

Manapság tehát az irodaház központi elhelyezkedése kiemelt jelentőséggel bír, hogy az minél könnyebben megközelíthető legyen. Az Y generáció képviselőinek különösen fontos, hogy elérhető távolságban legyenek a közösségi terek, éttermek és kávézók, ahová akár ügyféltalálkozókat is szervezhetnek.

Ezzel ellentétben az X generációnak sokkal inkább az óvodák, az iskolák és a vásárlási lehetőségek közelsége számít. A zöldövezet minden generáció számára meghatározó: ha kikapcsolódásra vágynak, legyen lehetőségük sétálni a szabadban, feltöltődni egy edzőteremben vagy közeli sportpályán.

Hatással van-e a munkavégzés minőségére, főként a versenyképesség oldaláról nézve, egy modern munkahely? Mennyiben befolyásolja a munkavállalók lelki- és testi egészségét egy modern munkahely?

A HR stratégiának ma már egyre több helyen része, hogy a munkahely, az iroda minél kellemesebb, inspirálóbb teret nyújtson a képzett munkaerőnek. Ezáltal az utóbbi években hazánkban is erősödő tendencia, hogy egyes ágazatokban a cégek plusz szolgáltatásokkal, well-being csomagokkal próbálják meg a legjobbakat magukhoz vonzani, melynek egyik alapköve a megfelelő és 21. századi munkakörnyezet.

Kutatások bizonyítják, hogy a komfortérzet növelésével a dolgozók teljesítőképessége is nő. Az élhető környezet ugyanakkor összefügg az egészséggel is, amely kiteljesedik a munkahelyi jól-lét, az ergonomikus irodák és a környezettudatosság elterjedésével.

A budapesti munkavállalók nagyrésze fontosnak tartja, hogy munkahelye tömegközlekedési eszközzel vagy biciklivel könnyen megközelíthető legyen, és ha lehetséges, legyen a környéken zöldövezet. A BudaPart projekt célja is egy olyan Budapesten egyedülálló városnegyed létrehozása, amely az épített környezet kialakításával, zöldövezeti rekreációs lehetőségeivel minőségi munkakörnyezetet és biztosítson majd az itt lakók és dolgozók számára egyaránt.

Általánosan elmondható, hogy a jó megközelíthetőség, a környezettudatos és minőségi épület, a praktikus és rugalmasan alakítható terek, a megbízható, gazdaságos üzemeltetés és az ár-érték arányban megfelelő bérleti díj a legfontosabb alapelvárásai az irodapiaci bérlőknek.

A munkavállalók részéről pedig kiemelt szempont, hogy a helyszín a napi igényekhez igazodó szolgáltatáspalettát - például kávézó, kantin, közeli bolt, posta stb. - sorakoztasson fel. Emellett rövidebb-hosszabb pihenésre kialakított helyiségeket, de akár találkozókra, kötetlenebb megbeszélésekre közösségi tereket, vagy akár üzleti ebédekre is lehetőséget nyújtson.

Milyen többletköltséget jelent egy cég számára, ha modern, jól megközelíthető irodát választ? Van felár, vagy mindez ma már alapvetés?

Egy jó helyen lévő, magas színvonalú iroda hamarabb bérlőkre talál. A kiemelkedő lokáció és a környék infrastruktúrájának fejlettsége bele van kalkulálva a bérleti díjba, de ez a vállalati költség elenyésző pl. a munkabértömeg és annak járulékainak nagysága mellett. Az új irodaépületek fenntarthatóbban és alacsonyabb rezsivel üzemeltethetőek, ezáltal hosszú távon ár-érték arányban kiszámíthatóbbak és kedvezőbbek is. A mai bérlők alapvető elvárása, hogy kiemelkedő lokációban, fejlett infrastruktúrájú környéken béreljen irodát, ami a tehetséges munkaerő bevonzásának és megtartásának záloga.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07