8 °C Budapest

Mit írjunk az önéletrajzba, ha nincs semmi tapasztalatunk?

Pénzcentrum
2015. május 31. 07:00

Egy munkakereső számára az az egyik legfontosabb feladat, hogy felkeltse a leendő munkaadója figyelmét. Az, hogy az önéletrajza kiemelkedjen a többi közül, megmutassa ki ő és mit tud, mindezt alig pár perc alatt. Pályakezdőként aligha részletezhetjük munkatapasztalatainkat, de így is van ám mit az önéletrajzba írni.

Az biztos, hogy nehéz dolga van egy pályakezdőnek. Munkatapasztalat híján más korábbi eredményeit, érdeklődési köreit kell beleírnia az önéletrajzába. Azt jó, ha minden leendő munkavállaló tudja, hogy

egy állásinterjú vezérfonala az önéletrajz, ezért fontos, hogy valós információk szerepeljenek benne

- mondta el a Pénzcentrumnak Bácsfalvi Judit, a munkaerő szervezéssel foglalkozó Manpower tanácsadója.

Tapasztalat híján üres az önéletrajz?

Mivel pályakezdőként egy munkavállaló nem tudja korábbi tapasztalatai segítségével bemutatni erősségeit és azt, mire képes egy-egy nehéz helyzetben, más eszközökhöz kell folyamodnia. Hiszen valahogy be kell mutatnia a fejvadászoknak vagy a leendő munkaadóknak, hogy mihez ért, mire képes, mi érdekli. Akad néhány trükk, aminek a segítségével érzékeltethetjük, milyen, a munka szempontjából hasznos tulajdonságaink vannak. Például ezek szerepelhetnek az önéletrajzunkban:

  • Írjunk egy 2-3 mondatos összefoglalót a személyes adatok után közvetlenül. Mivel ez az A4-es lap körülbelül harmadánál van, rögtön vonzza a tekintetet. Ebben elmondhatjuk, mit is szeretnék csinálni, mivel foglalkoznánk szívesen, miben vagyunk jók. Ez segít a kiválasztásban: könnyebben megismer minket az, aki böngészi az önéletrajzokat.

  • Feltüntethetjük a szakdolgozat témáját. Ez egy saját, önálló munka, ami jelzi a beállítottságot, szakterületet.

    NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

    Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Beleírhatjuk, ha volt valamilyen projektmunkánk az egyetemen. Ez is bemutatja, mi érdekel bennünket, mi az, ami miatt extra, szorgalmi feladatot is szívesen vállaltunk.

  • Sokan megfeledkeznek a diákmunka feltüntetéséről, mondván, nem témába vágó, minek írják bele. Pedig, ha a megpályázott pozíció szempontjából nem is tűnik érdekesnek, sokat megtudhat rólunk a munkavállaló ezek alapján. Például megismerheti belőle a munkához való viszonyunkat, látja adott esetben, hogy már 16 éves korunk óta minden nyáron dolgoztunk, és így megbizonyosodhat szorgalmunkról és kitartásunkról.

  • Színesíthetjük az önéletrajzot a hobbink leírásával, ez is segít a jobb megismerésben. Például sokat elárul rólunk, ha sportolunk, mit választunk, egyéni, vagy csapatsportot. Ha azt írjuk, szeretünk olvasni, az interjún már elindulhat egy beszélgetés ennek kapcsán. Viszont ha valótlanságot állítottunk, rögtön elakad a dolog, és nyilván az egész életrajz hitelessége megkérdőjeleződik.

Végül az is fontos, hogy

a jelentkezéshez csatolt motivációs levélben pontról-pontra térjünk ki az önéletrajzban felsoroltakra: mire jutottunk ezek alapján, mit tanultunk az egyes elvégzett feladatokból

- hívta fel a figyelmet Bácsfalvi Judit. Jó, ha kitérünk arra is, hogy ezen tapasztalatok alapján mit láttunk, mi az, amihez kedvünk van, és mi az, amitől egy életre elment a kedvünk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem