5 °C Budapest

Mit írjunk az önéletrajzba, ha nincs semmi tapasztalatunk?

Pénzcentrum
2015. május 31. 07:00

Egy munkakereső számára az az egyik legfontosabb feladat, hogy felkeltse a leendő munkaadója figyelmét. Az, hogy az önéletrajza kiemelkedjen a többi közül, megmutassa ki ő és mit tud, mindezt alig pár perc alatt. Pályakezdőként aligha részletezhetjük munkatapasztalatainkat, de így is van ám mit az önéletrajzba írni.

Az biztos, hogy nehéz dolga van egy pályakezdőnek. Munkatapasztalat híján más korábbi eredményeit, érdeklődési köreit kell beleírnia az önéletrajzába. Azt jó, ha minden leendő munkavállaló tudja, hogy

egy állásinterjú vezérfonala az önéletrajz, ezért fontos, hogy valós információk szerepeljenek benne

- mondta el a Pénzcentrumnak Bácsfalvi Judit, a munkaerő szervezéssel foglalkozó Manpower tanácsadója.

Tapasztalat híján üres az önéletrajz?

Mivel pályakezdőként egy munkavállaló nem tudja korábbi tapasztalatai segítségével bemutatni erősségeit és azt, mire képes egy-egy nehéz helyzetben, más eszközökhöz kell folyamodnia. Hiszen valahogy be kell mutatnia a fejvadászoknak vagy a leendő munkaadóknak, hogy mihez ért, mire képes, mi érdekli. Akad néhány trükk, aminek a segítségével érzékeltethetjük, milyen, a munka szempontjából hasznos tulajdonságaink vannak. Például ezek szerepelhetnek az önéletrajzunkban:

  • Írjunk egy 2-3 mondatos összefoglalót a személyes adatok után közvetlenül. Mivel ez az A4-es lap körülbelül harmadánál van, rögtön vonzza a tekintetet. Ebben elmondhatjuk, mit is szeretnék csinálni, mivel foglalkoznánk szívesen, miben vagyunk jók. Ez segít a kiválasztásban: könnyebben megismer minket az, aki böngészi az önéletrajzokat.

  • Feltüntethetjük a szakdolgozat témáját. Ez egy saját, önálló munka, ami jelzi a beállítottságot, szakterületet.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Beleírhatjuk, ha volt valamilyen projektmunkánk az egyetemen. Ez is bemutatja, mi érdekel bennünket, mi az, ami miatt extra, szorgalmi feladatot is szívesen vállaltunk.

  • Sokan megfeledkeznek a diákmunka feltüntetéséről, mondván, nem témába vágó, minek írják bele. Pedig, ha a megpályázott pozíció szempontjából nem is tűnik érdekesnek, sokat megtudhat rólunk a munkavállaló ezek alapján. Például megismerheti belőle a munkához való viszonyunkat, látja adott esetben, hogy már 16 éves korunk óta minden nyáron dolgoztunk, és így megbizonyosodhat szorgalmunkról és kitartásunkról.

  • Színesíthetjük az önéletrajzot a hobbink leírásával, ez is segít a jobb megismerésben. Például sokat elárul rólunk, ha sportolunk, mit választunk, egyéni, vagy csapatsportot. Ha azt írjuk, szeretünk olvasni, az interjún már elindulhat egy beszélgetés ennek kapcsán. Viszont ha valótlanságot állítottunk, rögtön elakad a dolog, és nyilván az egész életrajz hitelessége megkérdőjeleződik.

Végül az is fontos, hogy

a jelentkezéshez csatolt motivációs levélben pontról-pontra térjünk ki az önéletrajzban felsoroltakra: mire jutottunk ezek alapján, mit tanultunk az egyes elvégzett feladatokból

- hívta fel a figyelmet Bácsfalvi Judit. Jó, ha kitérünk arra is, hogy ezen tapasztalatok alapján mit láttunk, mi az, amihez kedvünk van, és mi az, amitől egy életre elment a kedvünk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?