22 °C Budapest

Mit írjunk az önéletrajzba, ha nincs semmi tapasztalatunk?

Pénzcentrum
2015. május 31. 07:00

Egy munkakereső számára az az egyik legfontosabb feladat, hogy felkeltse a leendő munkaadója figyelmét. Az, hogy az önéletrajza kiemelkedjen a többi közül, megmutassa ki ő és mit tud, mindezt alig pár perc alatt. Pályakezdőként aligha részletezhetjük munkatapasztalatainkat, de így is van ám mit az önéletrajzba írni.

Az biztos, hogy nehéz dolga van egy pályakezdőnek. Munkatapasztalat híján más korábbi eredményeit, érdeklődési köreit kell beleírnia az önéletrajzába. Azt jó, ha minden leendő munkavállaló tudja, hogy

egy állásinterjú vezérfonala az önéletrajz, ezért fontos, hogy valós információk szerepeljenek benne

- mondta el a Pénzcentrumnak Bácsfalvi Judit, a munkaerő szervezéssel foglalkozó Manpower tanácsadója.

Tapasztalat híján üres az önéletrajz?

Mivel pályakezdőként egy munkavállaló nem tudja korábbi tapasztalatai segítségével bemutatni erősségeit és azt, mire képes egy-egy nehéz helyzetben, más eszközökhöz kell folyamodnia. Hiszen valahogy be kell mutatnia a fejvadászoknak vagy a leendő munkaadóknak, hogy mihez ért, mire képes, mi érdekli. Akad néhány trükk, aminek a segítségével érzékeltethetjük, milyen, a munka szempontjából hasznos tulajdonságaink vannak. Például ezek szerepelhetnek az önéletrajzunkban:

  • Írjunk egy 2-3 mondatos összefoglalót a személyes adatok után közvetlenül. Mivel ez az A4-es lap körülbelül harmadánál van, rögtön vonzza a tekintetet. Ebben elmondhatjuk, mit is szeretnék csinálni, mivel foglalkoznánk szívesen, miben vagyunk jók. Ez segít a kiválasztásban: könnyebben megismer minket az, aki böngészi az önéletrajzokat.

  • Feltüntethetjük a szakdolgozat témáját. Ez egy saját, önálló munka, ami jelzi a beállítottságot, szakterületet.

    JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Beleírhatjuk, ha volt valamilyen projektmunkánk az egyetemen. Ez is bemutatja, mi érdekel bennünket, mi az, ami miatt extra, szorgalmi feladatot is szívesen vállaltunk.

  • Sokan megfeledkeznek a diákmunka feltüntetéséről, mondván, nem témába vágó, minek írják bele. Pedig, ha a megpályázott pozíció szempontjából nem is tűnik érdekesnek, sokat megtudhat rólunk a munkavállaló ezek alapján. Például megismerheti belőle a munkához való viszonyunkat, látja adott esetben, hogy már 16 éves korunk óta minden nyáron dolgoztunk, és így megbizonyosodhat szorgalmunkról és kitartásunkról.

  • Színesíthetjük az önéletrajzot a hobbink leírásával, ez is segít a jobb megismerésben. Például sokat elárul rólunk, ha sportolunk, mit választunk, egyéni, vagy csapatsportot. Ha azt írjuk, szeretünk olvasni, az interjún már elindulhat egy beszélgetés ennek kapcsán. Viszont ha valótlanságot állítottunk, rögtön elakad a dolog, és nyilván az egész életrajz hitelessége megkérdőjeleződik.

Végül az is fontos, hogy

a jelentkezéshez csatolt motivációs levélben pontról-pontra térjünk ki az önéletrajzban felsoroltakra: mire jutottunk ezek alapján, mit tanultunk az egyes elvégzett feladatokból

- hívta fel a figyelmet Bácsfalvi Judit. Jó, ha kitérünk arra is, hogy ezen tapasztalatok alapján mit láttunk, mi az, amihez kedvünk van, és mi az, amitől egy életre elment a kedvünk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?