2 °C Budapest

Nyugdíjemelés: ki mennyit kap valójában?

2013. november 18. 05:38

Néhány hete számoltunk be arról, hogy visszamenőleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak. A kormányzati bejelentések arról szóltak, hogy az intézkedés 87 ezer embert érint saját és özvegyi jogon, azonban csak azoknál érezhető igazán a növekedés, akik öt évnél többet töltöttek a kommunizmus börtöneiben, sokaknak csak pár száz forinttal lett több. A Pénzcentrum.hu most megtudta, ki mennyit kap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Két hete számoltunk be arról, hogy visszamenőleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak.A kabinet a közelmúltban fogadta el annak a kormányrendeletnek a módosítását, amelynek alapján a politikai rehabilitáció címén járó juttatások 16,2 százalékkal emelkedtek. Ilyen juttatás illeti meg a kitelepítetteket, az internáltakat, a munkaszolgálatosokat és az 56-os elítélteket. A politikai rehabilitáció címén járó nyugdíj-kiegészítések folyósítása megtörtént, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság mind a visszamenőlegesen járó különbözetet, mind a megemelt összeget kiutalta.

Az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, valamint a korábbi nyugdíjcsökkentés megszüntetéséről, továbbá az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló kormányrendeletben meghatározott jogosultak juttatása az infláció mértékének megfelelően, a 2011-től megvalósult öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban, összesen 16,2 százalékkal emelkedik. A megemelt juttatás a jogosultakat visszamenőlegesen 2013. január 1-jétől illeti meg.

Az egyes kárpótlással kapcsolatos kormányrendeletek módosítása alapján emelkedik a juttatása az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyeknek és a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülőknek is.

Az intézkedés 87 204 embert érint saját és özvegyi jogon. Számukra a szeptemberi megemelt kiegészítés összege 82,4 millió forint volt, míg a visszamenőlegesen kiutalt illetmény megközelíti a 663 millió forintot.

Sokaknak csak pár száz forinttal jut több

A havi nyugdíj-kiegészítés összege a szabadságelvonás időtartamától függ. Ezzel összefüggésben változott az emelés összege is - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól.

Az elismerhető időtartamot a kárpótlási hatóság állapította meg, és erről határozatot, hatósági bizonyítványt, igazolást állított ki. A megállapított és folyósított összegeknek minden esetben ezen dokumentumok képezték az alapját.

A jogszabályok augusztusig hatályos szövege a kárpótlás alapösszegeit tartalmazta (a szabadságmegvonás éveitől függően első évben 500 forint, a második évtől ötödikig terjedően évente 250 forint, x. év után éves 300 forintra változik). Azonban a ténylegesen folyósított összegek ezek alapulvételével, de az időközi - ezen ellátások emelésére vonatkozó jogszabályokban foglalt - emelésekkel növelt összegek voltak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelenleg hatályos jogszabály szerint a szabadságvesztés, illetve a szabadságkorlátozás egy évet (365 naptári napot) meg nem haladó időtartamára járó emelés összege 4775 forint.


Az egy évet meghaladó időtartam esetében az emelés összege az első évre havi 4775 forint, a második évtől az ötödik évvel bezárólag évenként havi 2395 forint, a hatodik évtől évenként havi 2870 forint.

Tehát az a személy, aki 12 hónapig terjedő szabadságmegvonásos, annak először megállapított nyugdíj- kiegészítésnek alapösszege 500 forint volt, mely kiegészítésnek összege 2013. szeptemberi emelés előttig 4110 forintra, majd 2013 szeptemberétől 4775 forintra emelkedett.

Ugyanilyen sémával, aki minimum 12, maximum 24 hónapot töltött szabadságvesztéssel, annak nyugdíj-kiegészítési kezdő támogatása 750 forint volt (500+250 forint) - a 2 és 5 év között minden évben 250 forintos az alap emelése), mely 2013 szeptembere előtt 6155 forintig emelkedett, ez most 7170 forintra nőtt.

A fentiekből következik, hogy az egy személyre vonatkozó juttatások átlagos havi összege 1000 forint.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.09 08:38
“A fejedelmek sokat adnak, ha nem vesznek el semmit, és épp elég jót tesznek velem, ha nem tesznek r...
hrbonbon  |  2021.12.09 01:08
Az INTUÍCIÓ TÖRVÉNYE a mindent átható vezetői szemlélet nehezen megfogható képességéről szól. A zse...
perfekt  |  2021.12.08 13:24
A cikksorozat előző részében említettük, hogy az egyéb gazdasági műveletek, események bizonylatainak...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57