Nyugdíjemelés: ki mennyit kap valójában?

2013. november 18. 05:38

Néhány hete számoltunk be arról, hogy visszamenőleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak. A kormányzati bejelentések arról szóltak, hogy az intézkedés 87 ezer embert érint saját és özvegyi jogon, azonban csak azoknál érezhető igazán a növekedés, akik öt évnél többet töltöttek a kommunizmus börtöneiben, sokaknak csak pár száz forinttal lett több. A Pénzcentrum.hu most megtudta, ki mennyit kap.

Két hete számoltunk be arról, hogy visszamenőleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak.A kabinet a közelmúltban fogadta el annak a kormányrendeletnek a módosítását, amelynek alapján a politikai rehabilitáció címén járó juttatások 16,2 százalékkal emelkedtek. Ilyen juttatás illeti meg a kitelepítetteket, az internáltakat, a munkaszolgálatosokat és az 56-os elítélteket. A politikai rehabilitáció címén járó nyugdíj-kiegészítések folyósítása megtörtént, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság mind a visszamenőlegesen járó különbözetet, mind a megemelt összeget kiutalta.

Az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, valamint a korábbi nyugdíjcsökkentés megszüntetéséről, továbbá az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló kormányrendeletben meghatározott jogosultak juttatása az infláció mértékének megfelelően, a 2011-től megvalósult öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban, összesen 16,2 százalékkal emelkedik. A megemelt juttatás a jogosultakat visszamenőlegesen 2013. január 1-jétől illeti meg.

Az egyes kárpótlással kapcsolatos kormányrendeletek módosítása alapján emelkedik a juttatása az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyeknek és a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülőknek is.

Az intézkedés 87 204 embert érint saját és özvegyi jogon. Számukra a szeptemberi megemelt kiegészítés összege 82,4 millió forint volt, míg a visszamenőlegesen kiutalt illetmény megközelíti a 663 millió forintot.

Sokaknak csak pár száz forinttal jut több

A havi nyugdíj-kiegészítés összege a szabadságelvonás időtartamától függ. Ezzel összefüggésben változott az emelés összege is - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól.

Az elismerhető időtartamot a kárpótlási hatóság állapította meg, és erről határozatot, hatósági bizonyítványt, igazolást állított ki. A megállapított és folyósított összegeknek minden esetben ezen dokumentumok képezték az alapját.

A jogszabályok augusztusig hatályos szövege a kárpótlás alapösszegeit tartalmazta (a szabadságmegvonás éveitől függően első évben 500 forint, a második évtől ötödikig terjedően évente 250 forint, x. év után éves 300 forintra változik). Azonban a ténylegesen folyósított összegek ezek alapulvételével, de az időközi - ezen ellátások emelésére vonatkozó jogszabályokban foglalt - emelésekkel növelt összegek voltak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelenleg hatályos jogszabály szerint a szabadságvesztés, illetve a szabadságkorlátozás egy évet (365 naptári napot) meg nem haladó időtartamára járó emelés összege 4775 forint.


Az egy évet meghaladó időtartam esetében az emelés összege az első évre havi 4775 forint, a második évtől az ötödik évvel bezárólag évenként havi 2395 forint, a hatodik évtől évenként havi 2870 forint.

Tehát az a személy, aki 12 hónapig terjedő szabadságmegvonásos, annak először megállapított nyugdíj- kiegészítésnek alapösszege 500 forint volt, mely kiegészítésnek összege 2013. szeptemberi emelés előttig 4110 forintra, majd 2013 szeptemberétől 4775 forintra emelkedett.

Ugyanilyen sémával, aki minimum 12, maximum 24 hónapot töltött szabadságvesztéssel, annak nyugdíj-kiegészítési kezdő támogatása 750 forint volt (500+250 forint) - a 2 és 5 év között minden évben 250 forintos az alap emelése), mely 2013 szeptembere előtt 6155 forintig emelkedett, ez most 7170 forintra nőtt.

A fentiekből következik, hogy az egy személyre vonatkozó juttatások átlagos havi összege 1000 forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm