2 °C Budapest

Nyugdíjemelés: ki mennyit kap valójában?

2013. november 18. 05:38

Néhány hete számoltunk be arról, hogy visszamenőleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak. A kormányzati bejelentések arról szóltak, hogy az intézkedés 87 ezer embert érint saját és özvegyi jogon, azonban csak azoknál érezhető igazán a növekedés, akik öt évnél többet töltöttek a kommunizmus börtöneiben, sokaknak csak pár száz forinttal lett több. A Pénzcentrum.hu most megtudta, ki mennyit kap.

Két hete számoltunk be arról, hogy visszamenőleg is megkapták nyugdíj-kiegészítésüket a politikai rehabilitáltak.A kabinet a közelmúltban fogadta el annak a kormányrendeletnek a módosítását, amelynek alapján a politikai rehabilitáció címén járó juttatások 16,2 százalékkal emelkedtek. Ilyen juttatás illeti meg a kitelepítetteket, az internáltakat, a munkaszolgálatosokat és az 56-os elítélteket. A politikai rehabilitáció címén járó nyugdíj-kiegészítések folyósítása megtörtént, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság mind a visszamenőlegesen járó különbözetet, mind a megemelt összeget kiutalta.

Az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, valamint a korábbi nyugdíjcsökkentés megszüntetéséről, továbbá az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló kormányrendeletben meghatározott jogosultak juttatása az infláció mértékének megfelelően, a 2011-től megvalósult öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban, összesen 16,2 százalékkal emelkedik. A megemelt juttatás a jogosultakat visszamenőlegesen 2013. január 1-jétől illeti meg.

Az egyes kárpótlással kapcsolatos kormányrendeletek módosítása alapján emelkedik a juttatása az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyeknek és a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülőknek is.

Az intézkedés 87 204 embert érint saját és özvegyi jogon. Számukra a szeptemberi megemelt kiegészítés összege 82,4 millió forint volt, míg a visszamenőlegesen kiutalt illetmény megközelíti a 663 millió forintot.

Sokaknak csak pár száz forinttal jut több

A havi nyugdíj-kiegészítés összege a szabadságelvonás időtartamától függ. Ezzel összefüggésben változott az emelés összege is - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól.

Az elismerhető időtartamot a kárpótlási hatóság állapította meg, és erről határozatot, hatósági bizonyítványt, igazolást állított ki. A megállapított és folyósított összegeknek minden esetben ezen dokumentumok képezték az alapját.

A jogszabályok augusztusig hatályos szövege a kárpótlás alapösszegeit tartalmazta (a szabadságmegvonás éveitől függően első évben 500 forint, a második évtől ötödikig terjedően évente 250 forint, x. év után éves 300 forintra változik). Azonban a ténylegesen folyósított összegek ezek alapulvételével, de az időközi - ezen ellátások emelésére vonatkozó jogszabályokban foglalt - emelésekkel növelt összegek voltak.

A jelenleg hatályos jogszabály szerint a szabadságvesztés, illetve a szabadságkorlátozás egy évet (365 naptári napot) meg nem haladó időtartamára járó emelés összege 4775 forint.


Az egy évet meghaladó időtartam esetében az emelés összege az első évre havi 4775 forint, a második évtől az ötödik évvel bezárólag évenként havi 2395 forint, a hatodik évtől évenként havi 2870 forint.

Tehát az a személy, aki 12 hónapig terjedő szabadságmegvonásos, annak először megállapított nyugdíj- kiegészítésnek alapösszege 500 forint volt, mely kiegészítésnek összege 2013. szeptemberi emelés előttig 4110 forintra, majd 2013 szeptemberétől 4775 forintra emelkedett.

Ugyanilyen sémával, aki minimum 12, maximum 24 hónapot töltött szabadságvesztéssel, annak nyugdíj-kiegészítési kezdő támogatása 750 forint volt (500+250 forint) - a 2 és 5 év között minden évben 250 forintos az alap emelése), mely 2013 szeptembere előtt 6155 forintig emelkedett, ez most 7170 forintra nőtt.

A fentiekből következik, hogy az egy személyre vonatkozó juttatások átlagos havi összege 1000 forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?