23 °C Budapest

A munkanélküliek már a gátakon vannak: közmunka dupla segélyért

2011. augusztus 16. 16:02

Újabb, 8 órás közfoglalkoztatás keretében megvalósuló mintaprogramok indultak el - közölte a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkársága. A közmunkások patakmedreket tisztítanak, bicikli utat építenek. Havi fizetésük nettó 60 600 forint, ami több mint a duplája a bérpótló juttatásnak.

Gyöngyöspatán patakmeder tisztítás kezdődött a korábban már megindult erdőtelepítés mellett. Itt újabb 22 fő közfoglalkoztatására nyílt lehetőség négy hónap időtartamra. A közfoglalkoztatottak helyi lakosok, akiknek kiválasztásában a település önkormányzata, a munkaügyi kirendeltség, a helyi kisebbségi önkormányzat és - munkaadóként - a Mátraaljai Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat vettek részt.

A közfoglalkoztatás során négy patak (Zám-, Danka-, Ágói-patak és a Rédei nagypatak) medreinek irtási, kaszálási munkáit végzik el mintegy 15 kilométer hosszan a medrek vízszállítási képességének megőrzése érdekében. A program tervezett költsége 10,54 millió forint.

Dombrádon, a tiszai gáton elindult a kerékpárút építési mintaprogram, 2 kilométer hosszan. A munka anyagköltségét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium finanszírozza 40 millió forint értékben, a közfoglalkoztatottak bérét pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetése állja.

Egyelőre a segély duplája jár a közmunkáért

Az augusztus 1-jén Gyöngyöspatán indult erdőtelepítési mintaprogramban részt vevő 32 férfi és 8 nő múlt pénteken kaptak első alkalommal fizetést, ami a havi nettó 60 600 forint időarányo része - közölte Samu Attila miniszteri főtanácsadó, a közfoglalkoztatási program kommunikációs felelőse a Belügyminisztérium honlapján. Ez megközelítően annyi, mint amennyit korábban egy hónap alatt kaptak bérpótló juttatás címén, amelynek összege havi 28 500 forint.

A gyöngyöspatai erdőtelepítési minta-közmunkaprogram I. ütemében munkanaponként 8 órában, négy hónapig dolgoznak a közmunkások. Többségük Gyöngyöspatán lakik, egy-egy fő Nagyrédéről, illetve Gyöngyösről jár munkába. A dolgozók átlagéletkora 34,8 év, a legfiatalabb közmunkás 18, a legidősebb 58 éves. A 40 főből 32 fő végez segédmunkát. A közmunkások között van, aki általános iskolai végzettséggel sem rendelkezik, és van szakmunkás, valamint gimnáziumot, vagy technikumot végzett dolgozó is.

A mintaprogram eltelt két hetében minden foglalkoztatott időben megjelent a munkahelyén, lemorzsolódás nem volt. A munkavégzést semmilyen okból nem kellett megszakítani, munkabaleset nem történt, a munka az ütemterv időarányos részének megfelelően, kiváló minőségben halad - tudatta a főtanácsadó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Jövőre csökkenhet a közmunkabér

Havonta 57 ezer forintot kereshetnek majd a közmunkások - közölte július közepén Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A munkadíjakat a munkavégzés alapján hetente kapnák meg az érintettek. A közfoglalkoztatásról szóló törvény szerint egyébként a kormánynak rendeletben kell majd megállapítania a közmunkabért. 

KATTINTS! Ennyit kereshetnek a közmunkások - Vonzóbb, mint a segély?

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?