6 °C Budapest

Ünneprontó bérkülönbség: ennyivel keresnek kevesebbet a nők

2011. március 8. 11:02

A Workania által működtetett Fizetések.hu internetes bérfelmérés kutatói kapcsolódtak a nemzetközi nőnaphoz és legutóbbi felmérésükben a nők és férfiak fizetéseit hasonlították össze. A felmérésben résztvevő több mint 80 ezer munkavállaló fizetésének figyelembe vételével számított adatok szerint azt mondhatjuk, hogy a férfiak jövedelme átlagosan 25%-kal magasabb, mint a nőké: a férfiak átlagjövedelme bruttó 256 ezer forint, míg a nők fizetési átlaga 192 ezer forint.

Az iskolai végzettség szerinti összevetés azt mutatja, hogy az OKJ végzettség kivételével - ahol 12% volt a különbség a nemek átlagbére között - bármilyen végzettséggel is rendelkeznek, a nők legalább 25%-kal alacsonyabb fizetésért dolgoznak átlagosan, mint férfitársaik. A legnagyobb, 31%-os különbség az egyetemi végzettségű alkalmazottak között mutatkozik: míg a diplomás nők átlag 272 ezer forintot keresnek, ugyanilyen végzettséggű férfi kollégáik átlagosan 392 ezer forintot kapnak.

Középiskolai végzettséggel 24%-ra nyílik az olló, a nők 145 ezer forintos átlagával szemben a férfiak átlagjövedelme 190 ezer forint. Főiskolai diplomával rendelkező nők átlagosan 232 ezer forintot, a férfiak 328 ezer forintot keresnek, ami 29%-kal magasabb.

 


A pozíciószintek szerinti összehasonlítás szerint az olló a képzeletbeli hierarchia csúcsa felé egyre inkább nyílik: segédmunkát végzők esetén mindössze 7%-kal alacsonyabb a nők átlagos fizetése, a szakképzett munkaerők esetén a különbség már 23%, az adminisztratív alkalmazottak között "csupán" 13%. A női középvezetők átlagjövedelme 298 ezer forint, ami 24%-kal alacsonyabb, mint férfitársaiké, felsővezetőként pedig a nők átlagosan 29%-kal kevesebb fizetésért végzik munkájukat: egy női felsővezető átlagosan 504 ezer forintot, egy férfi 705 ezer forintot keres.

A szakmai évek szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a pályakezdők esetében éri legkevesebb hátrány a nőket a fizetések tekintetében. Itt még csak 16%-kal kevesebb az ő átlagjövedelmük: 169 ezer forint, míg férfi pályakezdő társaiké 203 ezer forint. Maximum két év tapasztalattal a nők átlagkeresete még mindig nem éri el a 200 ezres határt, míg a férfiak átlagfizetése 252 ezer forint.

A nők a legmagasabb bért, havi 221 ezer forintot, 3 és 5 év közötti munkatapasztalattal érik el, ugyanekkora munkatapasztalattal a férfiak viszont 26%-kal többet keresnek. A férfiak a legtöbbre 6-10 éves szakmai tapasztalattal számíthatnak, a fizetésük ez esetben eléri a 312 ezer forintot. Ennyi év után nyílik a legnagyobbra a bérolló a két nem között: a nők 31%-kal keresnek kevesebbet 6-10 év után.

A Workania kutatói szerint a munkaadó működési területe szerinti összehasonlításából is érdemes kiemelni néhányat: vannak olyan területek, ahol a felmérésben részt vevők között a nők átlagjövedelme magasabb volt, mint a férfiaké: ilyen a postai szolgáltatások területe, ahol a nők átlagbére 9%-kal magasabb. A kultúra, sport, wellness területén szinte a nemek egyenlőségéről beszélhetünk, ugyanis az átlagfizetések között mindössze 2% a különbség, ezúttal is a nők javára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vendéglátásban dolgozó nők viszont átlagosan 12%-kal kevesebb pénzért dolgoznak, havi bruttó 139 ezer forint az átlagfizetésük, míg férfi munkatársaiké 158 ezer forint.

A Fizetesek.hu felmérésében részt vevő "médiamunkások" esetén szintén a férfiaké a magasabb átlag: ők 290 ezer forintot, munkatársnőik átlagosan 242 ezer forintot visznek haza, a különbség 16%. A reklám, marketing, pr területeken dolgozó férfiak átlagbére 297 ezer forint, a nőké ennél 22%-kal alacsonyabb.

Több szektorban egyharmad, vagy ennél nagyobb mértékű a különbség a nemek között az átlagfizetések vonatkozásában: a biztosítási cégek és a pénzügyi tanácsadás területén egyaránt 35-35%, a telekommunikációban átlagosan 36%: itt a férfiak, 452 ezer forintot, a nőké pedig 291 ezer forintot keresnek. A szeszes italok, dohányáruk előállítása területén 38% a különbség a nemek átlagbére között: a nők 214 ezer, a férfiak bruttó 347 ezer forint nettó részét tudhatják számlájukon hó végén. A legmagasabb, 40%-os különbséget a lízing területén mérték a kutatók: az ott dolgozó nők átlagfizetése 289 ezer forint, a férfiaké 481 ezer forint.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm