24 °C Budapest

Ünneprontó bérkülönbség: ennyivel keresnek kevesebbet a nők

2011. március 8. 11:02

A Workania által működtetett Fizetések.hu internetes bérfelmérés kutatói kapcsolódtak a nemzetközi nőnaphoz és legutóbbi felmérésükben a nők és férfiak fizetéseit hasonlították össze. A felmérésben résztvevő több mint 80 ezer munkavállaló fizetésének figyelembe vételével számított adatok szerint azt mondhatjuk, hogy a férfiak jövedelme átlagosan 25%-kal magasabb, mint a nőké: a férfiak átlagjövedelme bruttó 256 ezer forint, míg a nők fizetési átlaga 192 ezer forint.

Az iskolai végzettség szerinti összevetés azt mutatja, hogy az OKJ végzettség kivételével - ahol 12% volt a különbség a nemek átlagbére között - bármilyen végzettséggel is rendelkeznek, a nők legalább 25%-kal alacsonyabb fizetésért dolgoznak átlagosan, mint férfitársaik. A legnagyobb, 31%-os különbség az egyetemi végzettségű alkalmazottak között mutatkozik: míg a diplomás nők átlag 272 ezer forintot keresnek, ugyanilyen végzettséggű férfi kollégáik átlagosan 392 ezer forintot kapnak.

Középiskolai végzettséggel 24%-ra nyílik az olló, a nők 145 ezer forintos átlagával szemben a férfiak átlagjövedelme 190 ezer forint. Főiskolai diplomával rendelkező nők átlagosan 232 ezer forintot, a férfiak 328 ezer forintot keresnek, ami 29%-kal magasabb.

 


A pozíciószintek szerinti összehasonlítás szerint az olló a képzeletbeli hierarchia csúcsa felé egyre inkább nyílik: segédmunkát végzők esetén mindössze 7%-kal alacsonyabb a nők átlagos fizetése, a szakképzett munkaerők esetén a különbség már 23%, az adminisztratív alkalmazottak között "csupán" 13%. A női középvezetők átlagjövedelme 298 ezer forint, ami 24%-kal alacsonyabb, mint férfitársaiké, felsővezetőként pedig a nők átlagosan 29%-kal kevesebb fizetésért végzik munkájukat: egy női felsővezető átlagosan 504 ezer forintot, egy férfi 705 ezer forintot keres.

A szakmai évek szerinti összehasonlítás azt mutatja, hogy a pályakezdők esetében éri legkevesebb hátrány a nőket a fizetések tekintetében. Itt még csak 16%-kal kevesebb az ő átlagjövedelmük: 169 ezer forint, míg férfi pályakezdő társaiké 203 ezer forint. Maximum két év tapasztalattal a nők átlagkeresete még mindig nem éri el a 200 ezres határt, míg a férfiak átlagfizetése 252 ezer forint.

A nők a legmagasabb bért, havi 221 ezer forintot, 3 és 5 év közötti munkatapasztalattal érik el, ugyanekkora munkatapasztalattal a férfiak viszont 26%-kal többet keresnek. A férfiak a legtöbbre 6-10 éves szakmai tapasztalattal számíthatnak, a fizetésük ez esetben eléri a 312 ezer forintot. Ennyi év után nyílik a legnagyobbra a bérolló a két nem között: a nők 31%-kal keresnek kevesebbet 6-10 év után.

A Workania kutatói szerint a munkaadó működési területe szerinti összehasonlításából is érdemes kiemelni néhányat: vannak olyan területek, ahol a felmérésben részt vevők között a nők átlagjövedelme magasabb volt, mint a férfiaké: ilyen a postai szolgáltatások területe, ahol a nők átlagbére 9%-kal magasabb. A kultúra, sport, wellness területén szinte a nemek egyenlőségéről beszélhetünk, ugyanis az átlagfizetések között mindössze 2% a különbség, ezúttal is a nők javára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vendéglátásban dolgozó nők viszont átlagosan 12%-kal kevesebb pénzért dolgoznak, havi bruttó 139 ezer forint az átlagfizetésük, míg férfi munkatársaiké 158 ezer forint.

A Fizetesek.hu felmérésében részt vevő "médiamunkások" esetén szintén a férfiaké a magasabb átlag: ők 290 ezer forintot, munkatársnőik átlagosan 242 ezer forintot visznek haza, a különbség 16%. A reklám, marketing, pr területeken dolgozó férfiak átlagbére 297 ezer forint, a nőké ennél 22%-kal alacsonyabb.

Több szektorban egyharmad, vagy ennél nagyobb mértékű a különbség a nemek között az átlagfizetések vonatkozásában: a biztosítási cégek és a pénzügyi tanácsadás területén egyaránt 35-35%, a telekommunikációban átlagosan 36%: itt a férfiak, 452 ezer forintot, a nőké pedig 291 ezer forintot keresnek. A szeszes italok, dohányáruk előállítása területén 38% a különbség a nemek átlagbére között: a nők 214 ezer, a férfiak bruttó 347 ezer forint nettó részét tudhatják számlájukon hó végén. A legmagasabb, 40%-os különbséget a lízing területén mérték a kutatók: az ott dolgozó nők átlagfizetése 289 ezer forint, a férfiaké 481 ezer forint.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?