Figyelj a nyugdíjpénztári váltásnál! Idéntől bukhatod a garanciát

Pénzcentrum
2010. június 25. 12:02

Elveszíthető a hozamgarancia, amennyiben a pénztártag öt éven belül egynél többször pénztárat, illetve a pénztáron belül portfóliót vált - hívja fel a magánnyugdíjpénztári tagok figyelmét az átlépés lehetséges kedvezőtlen hatására a Stabilitás Pénztárszövetség.

A magánnyugdíjpénztárak közötti átlépések száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett, és 2009-ben már meghaladta a 200 ezer főt. Éppen ezért fontosnak tartjuk felhívni a pénztártagok figyelmét arra, a 2010. január elsejétől életbe lépett jogszabály-módosításra, amely szerint a más pénztárba átlépő tagok elveszítik a hozamgaranciára való jogosultságukat, amennyiben a felhalmozási időszakban kezdeményezett pénztárváltások között nem telt el legalább öt év - figyelmeztet Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

A jogszabály-módosítás a 2009. december 31-éig kezdeményezett átlépésekre nem vonatkozik. Nem számít a tag általi kezdeményezésnek, ha valaki a pénztárak egyesülése, vagy szétválása miatt kerül új pénztárba. Elvész a jogosultság, ha a pénztáron belül a tag által kezdeményezett portfólióváltások között nem telik el legalább öt év, amelynek megállapításakor szintén nem kell figyelembe venni a 2009. december 31-e előtt történt portfólióváltásokat.

A hozamgarancia megőrzése nagyon fontos minden pénztártag számára, mivel ez biztosítja a teljes felhalmozási időszakra vonatkozóan, hogy a tagi befizetések az inflációval megegyező hozamot garantáltan megőrizzék. Amennyiben a nyugdíjba lépéskor a magánnyugdíjpénztár által vezetett számla egyenlege nem éri el a hozamgarantált tőke összegét, úgy azt a Pénztárak Garanciaalapja kiegészíti. Ez a garancia a teljes felhalmozási időszak összesített befizetéseire és összesített hozamára vonatkozik, tehát nem az egyes évek befizetéseit és hozamát kell figyelembe venni - magyarázta a főtitkár.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy az átlépés minden esetben költségekkel jár - a tag követelésének egy ezreléke -, amely az egyén számlaegyenlegéből kerül levonásra. Azon pénztártagok, akik két éven belül átlépnek, az átlépési költségen felül maximum 5000 forint átlépési díj megfizetésére is kötelezettek - amelyet a tagnak külön be kell fizetnie a pénztárba -, ha az átlépés költségei meghaladják a tag követelésének egy ezrelékét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénztártagok tudatos választása a magánnyugdíjpénztárak között, alapvetően pozitív és értékes eleme a magánnyugdíjpénztári rendszernek, azonban pénztárváltáskor érdemes a tagoknak alaposan tájékozódni, megvizsgálni többek között a pénztári portfóliók kockázatosságát, a pénztárak éves és tíz éves hozamrátáját, befektetési politikáját, működési költségeit és egyéb mutatóit, valamint a vagyon- és letétkezelési díjak mértékét is.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25