11 °C Budapest

Többé nem állami monopólium a posta: mi lesz ebből?

Pénzcentrum
2007. október 2. 09:30

A tegnap született döntés értelmében 2011-től megnyílik az EU-ban a postai szolgáltatások teljes piaca. Az új tagállamok, ha kérik 2013-ig kapnak haladékot, de ez nem változtat azon, hogy megszűnik az állami monopólium a piacon - írja a Napi Gazdaság.

Az új tagok mellett Luxemburg és Görögország is haladékot kapott, a második a sok szigete miatti különleges helyzet miatt. Viszont nem élt a lehetőséggel az újak közül Észtország, Szlovénia, és Bulgária.

Az új szolgáltatóktól mindenképpen elvárt, hogy heti 5 napon kézbesítsenek leveleket, és a postaládáknak is leérhető távolságban kell lenniük. A döntést ellenzők viszont attól tartanak, hogy a félreeső falvak csak veszteségesen érhetőek el, így nem fogják megkapni ugyanazt a minőségű szolgáltatást mint az állami monopólium idején.

A tegnap hozott megállapodás arra is kiterjed, hogy a piaci szereplők a forgalom meghatározott részéből egy alapot hoznak létre, amiből csakis a veszteségesen teljesíthető szolgáltatásokat fogják finanszírozni.

Mások aggodalmának viszont az képezi tárgyát, hogy az állami "egyeduralom" alatt a munkahelyek biztosítva voltak, viszont most, hogy liberalizálják a piacot, és verseny alakul ki, a postai dolgozók sem érezhetik biztonságban a megélhetésüket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A támogatók véleménye szerint a liberalizáció árcsökkenést is hozhat, bár ez már több tagországban nem igazolódott be, Svédországban például drágultak a szolgáltatások a liberalizáció után.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?