15 °C Budapest

Többé nem állami monopólium a posta: mi lesz ebből?

Pénzcentrum
2007. október 2. 09:30

A tegnap született döntés értelmében 2011-től megnyílik az EU-ban a postai szolgáltatások teljes piaca. Az új tagállamok, ha kérik 2013-ig kapnak haladékot, de ez nem változtat azon, hogy megszűnik az állami monopólium a piacon - írja a Napi Gazdaság.

Az új tagok mellett Luxemburg és Görögország is haladékot kapott, a második a sok szigete miatti különleges helyzet miatt. Viszont nem élt a lehetőséggel az újak közül Észtország, Szlovénia, és Bulgária.

Az új szolgáltatóktól mindenképpen elvárt, hogy heti 5 napon kézbesítsenek leveleket, és a postaládáknak is leérhető távolságban kell lenniük. A döntést ellenzők viszont attól tartanak, hogy a félreeső falvak csak veszteségesen érhetőek el, így nem fogják megkapni ugyanazt a minőségű szolgáltatást mint az állami monopólium idején.

A tegnap hozott megállapodás arra is kiterjed, hogy a piaci szereplők a forgalom meghatározott részéből egy alapot hoznak létre, amiből csakis a veszteségesen teljesíthető szolgáltatásokat fogják finanszírozni.

Mások aggodalmának viszont az képezi tárgyát, hogy az állami "egyeduralom" alatt a munkahelyek biztosítva voltak, viszont most, hogy liberalizálják a piacot, és verseny alakul ki, a postai dolgozók sem érezhetik biztonságban a megélhetésüket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A támogatók véleménye szerint a liberalizáció árcsökkenést is hozhat, bár ez már több tagországban nem igazolódott be, Svédországban például drágultak a szolgáltatások a liberalizáció után.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?